Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Miljonāru Krūmiņu tur aizdomās par "No sirds Latvijai" un ZZS nelikumīgu finansēšanu

© Ekrānšāviņš no avīzes

Mākoņi pār Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) aizturētā miljonāra Jūlija Krūmiņa galvu savelkas aizvien biezāki. Turklāt to nestās negaisa aukas var ķert arī divas partijas – Zaļo un zemnieku savienību un No sirds Latvijai (NSL). Miljonārs tiek turēts aizdomās šo partiju nelikumīgā finansēšanā, liecina neoficiāla informācija.

Skandāls ap uzņēmēju aizsākās līdz ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) pārstāvošā Jūrmalas mēra Gata Trukšņa birojā veikto kratīšanu. Tajā izņemti vairāki dokumenti, bet pats G. Truksnis netika aizturēts, jo viņam pēkšņi pasliktinājās veselība, taču trešdien viņš aizturēts. Vēlāk kļuva zināms, ka tās pašas lietas ietvaros aizturēts arī J. Krūmiņš. Bet trešdien KNAB izplatīja oficiālu informāciju, ka tas «uzsācis kriminālprocesu par iespējamo politisko partiju un politisko partiju apvienību nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā» un procesa ietvaros aizturētas četras personas.

Aizdomīgi tūkstoši

Birojs uzsver, ka izmeklēšanas interesēs šobrīd plašāka informācija netiek sniegta, taču neoficiāla informācija liecina, ka miljonāru Jūliju Krūmiņu tur aizdomās par Ingunas Sudrabas vadītās partijas No sirds Latvijai nelikumīgu finansēšanu 2014. gadā. Tāpat viņam izvirzīta apsūdzība par Zaļo un zemnieku savienības nelikumīgu finansēšanu 2016. gada martā un aprīlī vairāk nekā 40 000 eiro apmērā. Likums nosaka, ka gada laikā fiziska persona vienai partijai nevar ziedot vairāk par 50 minimālajām mēnešalgām - jeb 18,5 tūkstošus (2016. gadā).

Jāatgādina, ka 2014. gadā daudzās intervijās gan pats J. Krūmiņš, gan I. Sudraba atzina, ka miljonārs ir partijas No sirds Latvijai līdzdalībnieks un padomdevējs.

Intervijā laikrakstam Vesti Sevodņa J. Krūmiņš apgalvoja, ka I. Sudrabas partijai nav ziedojis «ne santīma». Arī citos preses izdevumos viņš un I. Sudraba atzinuši, ka runa bijusi par partijas finansēšanu ar citiem biznesmeņiem.

J. Krūmiņš partiju konsultējis ne tikai pats, bet arī piesaistījis tai konsultanta statusā ekspolitiķi Jāni Jurkānu un miljonāru Juri Savicki, savulaik rakstīja žurnāls Kas Jauns.

Atbildes pie Sudrabas?

Tiek pieļauts, ka abas partijas un J. Krūmiņu vienojošais posms ir partiju No sirds Latvijai pārstāvošais Saeimas deputāts Romāns Mežeckis, kurš savulaik Jūrmalas domē ievēlēts no ZZS saraksta. Viņš organizējis arī tagadējās Eiropas Parlamenta deputātes Ivetas Grigules (ZZS) priekšvēlēšanu kampaņu, kuras finansēšanā piedalījās tas pats J. Krūmiņš, un nenoliedzami veiksmīgo ZZS priekšvēlēšanu kampaņu Jūrmalā (to nenoliedz arī paši ZZS pārstāvji).

Aģentūra LETA vēsta, ka šajā krimināllietā KNAB aizturējis arī Jorenu Raitumu. Viņš, pirms 12. Saeimas vēlēšanām, nebūdams No sirds Latvijai biedrs, par spīti dažu valdes locekļu iebildumiem tika iecelts par atbildīgo par partijas budžetu. Tas esot bijis I. Sudrabas lēmums.

Publiska informācija liecina, ka J. Raitums ir ar J. Krūmiņu cieši saistīts finansists. Piemēram, datu bāze Firmas.lv liecina, ka līdz 2012. gada beigām viņš bija SIA MC Turaida Property vienīgais īpašnieks un vienīgais valdes loceklis, bet tad par šīs uzņēmējsabiedrības vienīgo īpašnieci kļuva J. Krūmiņa meita un aktīvu pārvaldītāja Maija Čerņavska.

Tāpat J. Raitums un M. Čerņavska vēl 2013. gadā bija valdes locekļi SIA MC Horeca Holding, kas presē izreklamēts kā J. Krūmiņa un uzņēmēja Gunāra Ķirsona biznesa kopprojekts.

Politiķi izvēlas klusēt

Ne ZZS vadība, ne No sirds Latvijai līdere I. Sudraba pagaidām nevēlas ieslīgt komentāros par notikušo. ZZS līderi joprojām bilst, ka tiem pietrūkst informācijas par lietas apstākļiem, lai varētu kaut ko komentēt. Arī I. Sudraba uzstāj, ka viņas rīcībā nav informācijas par G. Trukšņa un J. Krūmiņa vai R. Mežecka sadarbību.

Vaicāta par politiķes pašas sadarbību ar Krūmiņu vai viņa radiniekiem, Sudraba norādīja, ka «visu nevar samest vienā grozā» un ka attiecīgie gadījumi ir jāskata atsevišķi no notikušajām aizturēšanām.

Komentējot partijas iepriekš saņemto ziedojumu no Krūmiņa meitas Maijas Čerņavskas, I. Sudraba sacīja, ka KNAB šos ziedojumus ir pārbaudījis un iebildumi nav pausti. Viņa norādīja, ka visa informācija par NSL saņemtajiem ziedojumiem ir sniegta KNAB un ir publiski pieejama, vēsta LETA.

Taču kļuvis zināms, ka G. Trukšņa un J. Krūmiņa aizturēšanas dienā KNAB viesojies arī No sirds Latvijai birojā, kurā veicis «procesuālas darbības» - visticamāk, kratīšanu.

J. Krūmiņa rīcība ietekmējusi arī Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētāju Aiju Orniņu. Viņa atstādināta no amata, jo KNAB virzītā procesā atzīta par aizdomās turēto lietā, kas saistīta ar miljonāru, bet ne ar lietu par politisko partiju nelikumīgu finansēšanu.

Saskaņā ar Krimināllikumu par partijas nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā kā sodu paredz brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu. Savukārt par nelikumīga finansējuma pieņemšanu vai izspiešanu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.