Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Valdība uzklausīs pret Latviju vērsta militāra iebrukuma iespējamības izvērtējumu

© Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Valdība otrdien, 4.oktobrī, aiz slēgtām durvīm uzklausīs valsts militāro draudu analīzi, kas ir pret Latviju vērsta militāra iebrukuma iespējamības izvērtējums.

Aizsardzības ministrija (AM) pirms valdības sēdes komentārus par analīzes saturu nesniedz.

Pagājušā gada septembrī valdība arī aiz slēgtām durvīm skatīja militāro draudu analīzi. Toreiz pēc valdības sēdes AM norādīja, ka tobrīd Latvijai tieša militāra iebrukuma iespējamība bija zema. Tajā pašā laikā, ņemot vērā ģeopolitiskās situācijas izmaiņas, pasaulē bija pieaugusi neprognozējamība un līdz ar to arī apdraudējuma līmenis, un tobrīd varēja novērot vairākus nemilitārus hibrīdkara elementus, kas tiek vērsti pret Latviju.

Starptautisko normu pārkāpšana un militāra spēka izmantošana politiskiem mērķiem, ko Krievija ir īstenojusi un īsteno Ukrainā, rada nedrošību un neprognozējamību visiem Krievijas kaimiņiem un drošībai Eiropā kopumā, iepriekš norādīja ministrijā.

Militāro draudu analīze visaptveroši raugās uz aktuālajām ģeopolitikas aktualitātēm un izaicinājumiem, arī uz notikumiem Ukrainā. Latvijas atbildīgās institūcijas pastāvīgi seko līdzi notikumiem Ukrainā un analizē šī konflikta cēloņus un sekas.

Militāro draudu analīzi katru gadu sagatavo AM, izskata Nacionālās drošības padome, bet apstiprina Ministru kabinets.