Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Nākamnedēļ lems par iespējamo finansējuma avotu mājokļu iegādes atbalsta programmai

© f64

Pašlaik iespējamais finansējuma avots ģimeņu mājokļa iegādes atbalsta programmai vēl tiek meklēts, un valdība par šo jautājumu plāno diskutēt nākamnedēļ.

Ministru prezidents Māris Kučisnksis (ZZS) aģentūrai LETA sacīja, ka līdzekļi programmas īstenošanai 2017.gadā vēl tiek meklēti, bet programma tikšot nodrošināta.

Arī finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) uzsvēra, ka šī programma ir vajadzīga, bet pašlaik nav skaidrības par finansējumu. Viena no iespējām esot paredzēt sākotnējo finansējumu ar domu, ka būs papildu finansējums gada laikā.

Kā ziņots, valstij pagaidām nav līdzekļu, ar ko finansēt ģimeņu mājokļu programmu 2017.gadā, tomēr koalīcijā notiks diskusijas par to, kur ņemt trūkstošo finansējumu.

Ekonomikas ministrija (EM) bija iesniegusi izskatīšanai valdībā grozījumus noteikumos par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā, paredzot atsevišķus risinājumus tā dēvētās mājokļu programmas finansēšanā. EM rosināja ģimenēm ar vienu vai diviem bērniem vairs nepiemērot samazinātu valsts nodevu par pirmā mājokļa nostiprināšanu zemesgrāmatā.

Attiecīgi EM plānoja, ka 2017.gada valsts budžetā tiks paredzēts finansējums 4 483 800 eiro apmērā mājokļu atbalsta programmai, kas tiks kompensēti ar papildu plānotiem ieņēmumiem no nekustamā īpašuma reģistrācijas viena un divu bērnu ģimenēm.

Tā kā EM par minēto priekšlikumu saņēma iebildumus, ministrija lēma atsaukt priekšlikuma izskatīšanu valdībā.

EM skaidro, ka mājokļu atbalsta programmas turpmākā darbība 2017.gadā un turpmākajos gados ir apdraudēta divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, neveicot izmaiņas līdzšinējā tiesiskajā regulējumā, plānots, ka 2017.gadam programmas nodrošināšanai papildus nepieciešamais finansējums būs 8,5 miljoni eiro. Vienlaikus tiek prognozēts, ka plānotie ienākumi no termiņuzturēšanās atļaujām būs 2,2 miljoni eiro. Ievērojot minēto, secināts, ka ar plānoto finansējumu no termiņuzturēšanās atļaujām nav iespējams nodrošināt galvojumu izsniegšanu visām personām 2017.gadam.

Otrkārt, viens no motivējošiem faktoriem, kādēļ personas izmanto mājokļu atbalsta programmu, ir vēlme saņemt "Noteikumos par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā" ietverto atvieglojumu attiecībā uz valsts nodevu par īpašuma nostiprināšanu zemesgrāmatā.

LETA jau rakstīja, ka šogad 17.augustā valdība atbalstīja EM jaunās politikas iniciatīvu nākamgad pirmā mājokļa programmai atvēlēt 4,42 miljonus eiro.