Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Pirmais modernais dižcietums taps Liepājā

LIELĀKAIS BALTIJĀ. Tā izskatīsies jaunais Liepājas cietums. Moderna vide, tehnoloģijas, filozofija un visaugstākā drošība gan cietumam, gan ārpasaulei © Publicitātes materiāls

Gaudām par Vecumnieku cietuma slēgšanu nav pamata. Tas, ka līdz ar iedzīvotāju skaitu valstī samazinās ieslodzīto daudzums, ir tikai likumsakarīgi, un pustukšus cietumus nav lietderīgi uzturēt. Turklāt Vecumnieki ir zīme, ka pēc dažiem gadiem varēsim kā tajā Šveika dziesmiņā dziedāt – cietumi mums tagad labi... Pirmais modernais dižcietums taps Liepājā.

Ieslodzījuma vietu sistēma ir tā, kas bez pienācīgas aprūpes tika atstāta gadiem ilgi, jo politiķi plašām tautas masām mīļāki nekļūs tāpēc vien, ka civilizēti attieksies pret visādiem bandītiem un pulciņu cietumu darbinieku. Tāpēc līdz šim valsts piekoptā filozofija pret cietumu iemītniekiem raksturojama ar vārdiem - tā viņiem arī vajag.

Nē - kriminālajām akadēmijām

Latvijā ir ieslodzījuma vietas, kas atrodas pat cara laikā būvētās ēkās. Piemēram, viens no Jelgavas cietuma korpusiem celts 1853. gadā. Ir arī padomju laika būves, kas sākotnēji paredzētas pilnīgi citiem mērķiem, kā pāraudzināšanas darba nometnes. Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure tās sauc par kriminālajām akadēmijām, jo šādās barakās nav iespējams produktīvi strādāt ar ieslodzītajiem. Resocializēt. Viņš stundiņu parunājas ar sociālo darbinieku un nākamajā mirklī jau atgriežas savā cietuma subkultūrā, savā kastā. Tas arī būs viens no sabiedrības ieguvumiem, reformējot Latvijas cietumu sistēmu, ka šīs kriminālās akadēmijas ar to nerakstītajiem likumiem, ar fizisko un psiholoģisko vardarbību tiks slēgtas. Un te pamatā nav runa par ieslodzīto labklājību, bet gan sabiedrības drošību kopumā. Lai ievārījuma zaglis netiktu cietumā izskolots par slepkavu. Šobrīd jau līdz sīkākajām detaļām pārdomāts, kā jaunajā cietumā lauzt vecās cietumu paražas. Piemēram, viens no veidiem, kā ieslodzītie pazemo un dara pāri cits citam, ir ēdiena sadale. Velk pa gaiteni milzu katlu, un vienā bļodā tas, kurš pie izdales, ielej zupu ar biezumiem, bet otrā - tikai šķidrumu iesmalsta. Jaunajā kārtībā ēdiens tiks vispirms safasēts termopaplātēs un tad izdalīts. Visiem vienādi. Iecerēta arī pāreja uz cietuma izsniegtu apģērbu. Arī pieeja fiziskajām aktivitātēm mainīsies. Pašlaik cietumnieki bezgalīgi cilā svarus un uzpumpēto spēku liek lietā, uzbrūkot personālam, bet pēc iznākšanas no cietuma - jauniem upuriem. Taču jaunajos cietumos uzsvars tiks likts uz komandu sporta spēlēm. «Tur nebūs nekādu svara bumbu un stieņu!» sola pārvaldes priekšniece.

Sievietes ir labākas

Šobrīd Latvijā darbojas 11 ieslodzījuma vietas. No 1. janvāra, kad tiks slēgts Vecumnieku atklātā tipa cietums, paliks desmit. Un arī tas ir par daudz, jo milzīgā saimniecība šobrīd ir pustukša. Pēc tam, kad Saeima grozīja Krimināllikumu, ļaujot tiesām plašāk piemērot ar brīvības atņemšanu nesaistītus sodus, ieslodzīto skaits sarucis par trešo daļu, un pagājušajā nedēļā cietumos sēdēja 4194 cilvēki.

Atbilstoši valdības apstiprinātajai Latvijas ieslodzījuma vietu infrastruktūras attīstības koncepcijai Latvijā nākotnē tiks uzbūvēti četri jauni cietumi - Kurzemē, Pierīgā, Vidzemē un Latgalē, plus paliks Cēsu nepilngadīgo audzināšanas iestāde un Olaines cietums, kas ietver sevī slimnīcu un jaunizveidoto centru atkarīgajiem. Klāt turpat vēl nāks sieviešu cietums, ko pārcels no Iļģuciema. Te uzreiz jāteic, ka sievietes izdara nesalīdzināmi mazāk noziegumu nekā vīrieši. Šobrīd ieslodzījuma vietās atrodas tikai 340 sievietes. Pamatā Iļģuciema cietumā. Arī nākotnē attieksme pret viņām saglabāsies īpaša. Kaut vai tāpēc, ka daudzām ir bērniņi.

Moderna ēka un filozofija

Pirmais cietums ar 1200 vietām tomēr tiks būvēts Liepājā, Alsungas ielā pie Karostas. Zemesgabals cietuma drošības prasībām ideāli piemērots. Te blakus nav dzīvojamo māju, nav dzelzceļa. Tā būs moderna, ar tehnoloģijām nodrošināta vide. Sargtorņus ar bruņotiem sargiem te vairs nevajadzēs - reaģēšanas grupa sēdēs pie monitoriem. Cietuma kompleksu veidos vairāki bloki, katrā blokā vairākas nodaļas, kas katra darbosies kā neliels cietums 24 personām. Visas dienas garumā ieslodzītie tiks nodarbināti un vakarā atgriezīsies vienvietīgās, divvietīgās kamerās. Ārpus cietuma dubultžoga atradīsies vēl kāda ēka - atklātais cietums ar 50 vietām. Tas iemieso pāraudzināšanas un resocializācijas filozofiju. Cilvēks pakāpeniski tiek virzīts tuvāk brīvībai. Ja ieslodzītais strādā, mācās, labi uzvedas, viņa brīvību apjoms arvien tiek paplašināts. Sākumā viņam atļauj koplietošanas telpās skatīties televizoru, biežāk satikties ar tuviniekiem. Bet no atklātā tipa cietuma viņš jau patstāvīgi drīkst doties strādāt uz pilsētu, ja ir atrasts darba devējs. Un tad jau līdz īstai brīvībai atliek tikai viens solis.

Rindā Baltais gulbis

Īpaša kategorija ir uz mūžu ieslodzītie, tātad visbriesmīgākos noziegumus pastrādājušies. Tādu pašlaik ir 64. No viņiem - viena sieviete. Tomēr Ilona Spure neuzskata, ka vajadzētu atsevišķu cietumu, kur viņi tiktu turēti kā zvēri un lēnām sajuktu prātā savās vieninieku kamerās, līdz sagaidītu nāvi. Likums paredz apžēlošanas un pirmstermiņa atbrīvošanas iespēju, tātad teorētiski 20 gadus pēc notiesāšanas katrs no viņiem var iznākt brīvībā. Un ko tad, ja šie cilvēki būs pilnībā zaudējuši dzīves prasmes, nepratīs par sevi parūpēties? Viņi jau drīz būs atpakaļ pēc jaunu noziegumu pastrādāšanas. Kam no tā būs labāk? «Tāpēc mēs ļaujam viņiem ieiet kopējā plūsmā ar citiem notiesātajiem,» skaidro pārvaldes priekšniece. Likuma un soda mērķis nav nežēlīga atriebība.

Jaunais Liepājas cietums būs lielākais komplekss Baltijas valstīs. 75 miljoni eiro šim projektam jau ir piešķirti. Tehniskais projekts tikpat kā gatavs, un pēc pāris mēnešiem Tiesu namu aģentūra sludinās būvniecības iepirkumu. Tad viens gads tā dēvētajam nulles ciklam - būvlaukums, komunikācijas, pievadceļi, un vēl divi gadi, lai uzceltu un aprīkotu. Pašlaik cietumu sistēmā ir 2820 štata vietas. Visiem 29 Vecumnieku cietuma darbiniekiem piedāvās darbu netālajos Jelgavas un Olaines cietumos. Bet nākotnē strādāt Liepājā ideālos apstākļos varēs 450 darbinieku.

Nākamais rindā uz jaunu cietumu ir Latgales reģions. Kad pirmais līgums būs noslēgts, Tieslietu ministrija sāks meklēt piemērotu zemes gabalu. Gadus desmit Daugavpils Baltais gulbis vēl varot kalpot, cietuma Grīvas nodaļas ēkas gan ir drausmīgā stāvoklī.