Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Reira brauciens uz Rio- neētiska "zīmēšanās" vai melnais PR?

© f64

Politiskajās aprindās un medijos sacēlusies ažiotāža ap labklājības ministra Jāņa Reira došanos uz Brazīlijas galvaspilsētu Riodežaneiro, lai atbalstītu Latvijas paralimpiešu startu Olimpiādē.

J. Reira atbalstītāji oponē - ministrs ir simboliska amatpersona, viņa klātbūtne ir pagodinoša un iedvesmojoša. Savukārt politiķa kritiķi atgādina - Jānis Reirs nav morāli tiesīgs doties šādā vizītē, jo neko nav darījis invalīdu atbalstam. Tieši pretēji: kā ministrs J,. Reirs ir necienīgi izteicies par cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, nav varējis panākt sporta tērpu iegādi paralimpiešiem, nav domājis par pabalstiem invalīdiem. Tādēļ viņš neesot kvalificējies olimpiskajam minimumam un neesot tiesīgs braukt līdzi paralimpiešiem.

"Cepiens" par aviobiļeti

Portāls pietiek.com pirms dažām dienām vēstīja, ka ministra vizīte nodokļu maksātājiem izmaksās 1819 eiro un 13 centu. "Šādu summu no Latvijas nodokļu maksātāju kabatas izmaksās labklājības ministra Jāņa Reira došanās uz Riodežaneiro, lai tur Paralimpiskajās spēlēs sniegtu Latvijas sportistiem - tiem pašiem, kuru vienotu tērpu apmaksai Latvijas valstij neatradās finansējuma -valsts pārstāvja palīdzību," komentē pietiek.com. Tāpat portāls piebilst, ka J. Reira „tūrisms” vēl ir salīdzinoši lēts. Tā, piemēram, pērn ārlietu ministra Edgara Rinkēviča un vairāku citu Ārlietu ministrijas darbinieku vizīte uz trim Latvijas pašreizējai ģeopolitiskajai situācijai ne visai būtiskām valstīm - Austrāliju, Jaunzēlandi un Fidži - izmaksāja vairāk nekā 82 tūkstošus eiro.

Jāatgādina, ka maijā Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente Daiga Dadzīte NRA ar nožēlu atzina, ka mūsu paraolimpieši, tostarp vairākkārtējs paraolimpiskais čempions Aigars Apinis un paraolimpiskās ratiņpaukošanas pasaules ranga līdere Poļina Rožkova, uz Riodežaneiro dosies bez Latviju simbolizējošiem un vienotiem komandas tērpiem, jo tādi nav bijuši nedz pasūtīti, nedz pašūti. Tikai pēcāk, pateicoties privātai iniciatīvai, tērpi tika nodrošināti.

Tikmēr ministrija portālu nra.lv informē, ka Riodežaneiro ministrs uzturēsies tikai divas dienas, turklāt visas šīs izmaksas segs organizatori.

Ministrs ir simbols un iedvesmotājs

Viens no pēdējo gadu skaļākajiem skandāliem, kas saistīts ar ministra ārvalstu vizīti, ir bijis 2012. gada nogalē izskanējusī ziņa par tā brīža kultūras ministres Žanetes Jaunzemes-Grendes došanos uz Austrāliju, kur tika pavadītas divas nedēļas. Kultūras ministrevēlāk gan apgalvoja, ka divu nedēļu garajā komandējumā Austrālijā ir čakli strādājusi un izskanējušie pārmetumi par "tūrismu" esot nepamatoti.

Ministre uz Austrāliju devās īsi pirms Ziemassvētkiem, 23.decembrī, lai piedalītos Austrālijas latviešu 54.Kultūras dienu pasākumos un tiktos ar Austrālijas latviešu diasporu. Komandējums tika motivēts ar to, ka Kultūras ministrijas izstrādātajās un valdībā apstiprinātajās Nacionālās identitātes, pilsoniskās sabiedrības un integrācijas politikas pamatnostādnēs 2012.-2018.gadam kā viena no prioritātēm ir izvirzīta diasporas saišu stiprināšana ar Latviju.

Šobrīd, lūdzot Ž. Jaunzemes-Grendes viedokli par J. Reira došanos uz Rio, bijušās nozares vadītājas viedoklis ir viennozīmīgs - analizēt ministru ārvalstu vizītes ir provinciāli, neprofesionāli un nepārprotami izskatoties pēc melnā PR. "Es pilnībā atbalstu ministru došanos ārpus Latvijas. Tik tālu un tik ilgi, cik nepieciešams. Ministra klātbūtne dažādos valstiski svarīgos pasākumos ir pagodinājums tiem, cilvēkiem, kuriem tas bijis svarīgi. Ministrs iedvesmo un iedrošina. Ministrs reprezentē valsi," pārliecināta kādreizējā politiķe.

Ž. Jaunzeme-Grende arī uzsver, ka paralimpiešiem, kurus valsts atbalsta daudz mazākā mērā nekā olimpiskos sportistus, ministra klātbūtne noteikti ir ļoti īpašs notikums.

"Un, ja kāds izmanto šo aspektu kā politisko spēli, tad tas ir nepieļaujami," pauž bijusī kultūras ministre.

Reirs nav morāli tiesīgs braukt

Diametrāli pretējās domās ir Saeimas politiķis Andrejs Klementjevs, kurš portālam nra.lv pauž kategorisku nostāju. "Tieši Jānis Reirs šovasar necienīgi izteicās par 3. grupas invalīdiem, aizvainojot lielu daļu sociāli neaizsargātu cilvēku. Arī līdzekļus paralimpiešu cienīgam startam Rio olimpiādē Jānis Reirs nav varējis atrast. Kādas ir viņa morālās tiesības braukt uz Rio, lai kādu iedvesmotu," pauž politiķis.

"Es neesmu mietpilsonis, man nav žēl, ka ministrs brauc tik tālā, dārgā ceļojumā. Man nav arī svarīgi - tā ir divu dienu vai divu nedēļu vizīte. Es runāju par ētiskām un morālām kategorijām. Jānis Reirs nav kvalificējies olimpiskajām spēlēm. Viņš nav tas cilvēks, kurš var kādu iedvesmot, jo viņš kā ministrs vēl neko labu invalīdiem nav izdarījis" pauž A. Klementjevs.