Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

ZINĀŠANAI: Ar virtuves nosūcējiem būs sarežģījumi

© Aigars Eglīte, F64 Photo Agency

Jaunajos Ugunsdrošības noteikumos iekļautā norma, kas aizliedz dabiskās ventilācijas kanālam pievienot mehāniskās ventilācijas iekārtas, izraisa krietnas domstarpības tās tulkošanā. Izrādās, paši ugunsdzēsēji nemaz nav vēlējušies panākt, ka vairākumā dzīvokļu un māju jāpārbūvē virtuves.

Runa ir par virtuves nosūcējiem virs gāzes plītīm. Padomju laikā un agrāk celtajās mājās ventilācijas kanālus virs plīts sedza neglīta taukaina restīte.

Šķiet gluži loģiski, ka, uzstādot nosūcēju, tā izejošā caurule tiek ievadīta virtuves sienā tuvākajā pieejamā caurumā. Taču, izrādās, tas nav pareizi, un problēma jānovērš.

Nesaprotami uzrakstīts

Ēku un dzīvokļu īpašniekiem jāparūpējas, lai telpā, kurā atrodas gāzes iekārta, ir nodrošināta dabiskā ventilācija, proti, pastāvīga gaisa apmaiņa un gāze noplūšanas gadījumā neuzkrātos telpā. Taču noteikumos nav paskaidrots, kā tieši tas jāizdara, un te nu versijas ir visdažādākās. No mazas papildu ventilācijas restītes virs nosūcēja ievada ventilācijas šahtā līdz pat būvprojekta saskaņošanai izvada pārvietošanai cauri mājas sienai vai gāzes plīts nomaiņai pret elektrisko.

Konkrētā norma ir nesaprotami uzrakstīta. Garš sarežģīts teikums ar diviem palīgteikumiem, no kuriem nekļūst skaidrs, vai tradicionālais risinājums ar nosūcēja cauruli ventilācijas šahtā ir pilnīgi aizliegts vai tomēr ne. RTU Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas institūta direktors Andris Krēsliņš apstiprina: «Kad izlasīju, sapratu, kas ar to ir domāts. Taču norma patiešām nav labi uzrakstīta.» Ekonomikas ministrija sākotnēji pret šo normu iebildusi. Būvniecības politikas nodaļas vadītājs Renārs Špade atminas: «Sākumā pat likās, ka tas ir kaut kāds rupjš lobijs.» Vai mazums kādi ražotāji vēlas šādi veicināt savu biznesu. Tomēr saskaņošanas gaitā ministrija piekāpusies. Noteikumu virzītāji uzstājuši uz drošības apsvērumiem, turklāt arī būvnormatīvos noteikts, ka dabisko ventilāciju nedrīkst jaukt ar piespiedu ventilāciju.

Divi gadi pārdomām

Galu galā pēdējā, kam nācās piekāpties, palika Latvijas Pašvaldību savienība. Izdevumi pašvaldībām būs, jo tām joprojām ir prāvs neprivatizēts dzīvojamais fonds. Izdevās panākt vienīgi garāku pārejas periodu šai normai. Ugunsdrošības noteikumi jau stājušies spēkā 1. septembrī, savukārt punkts 89.10 - pārējiem piebiedrosies tikai 2019. gada 1. janvārī.

Ugunsdzēsības un glābšanas dienests skaidro, ka tā mērķis nav izārdīt visas Latvijas mitekļu virtuves. Ugunsdrošības uzraudzības pārvaldes vecākais inspektors Jānis Vaivods Neatkarīgajai stāsta: «Mēs uzrakstījām to pantu tā, lai visiem iedzīvotājiem nebūtu jāplēš nost tvaika nosūcēji.»

Tomēr paziņojumā presei VUGD raksta: «(..) dzīvokļu īpašniekiem jānovērš tas, ka pie dabīgās ventilācijas kanāliem ir pievienoti tvaika nosūcēji, atjaunojot un nodrošinot dabīgo ventilāciju.»

Vajadzīgs caurums ārsienā

Kādi ir iespējamie risinājumi? Visvienkāršāko piedāvā paši ugunsdzēsēji. Viņiem derēs, ja virs vietas, kur nosūcēja caurule ieiet ventilācijas šahtā, tiks ierīkota vēl viena restīte ar pastāvīgu dabisko ventilāciju. Skaidrs, ka virtuves smakas sitīs atpakaļ, bet tā vēl mazākā bēda. Telpā nepieciešama arī gaisa pieplūde. Tātad sienā jābūt caurumam, bet, ja tādu vēlas taisīt oficiāli, jāsaņem Būvvaldes saskaņojums, jo notiek iejaukšanās fasādē. Inženierzinātņu doktors Kārlis Krēsliņš tikmēr saka - nevienam taču nav aizliegts uztaisīt sienā nelielu caurumu, tikai tas jādara ar prātu, lai sienu nesabojātu. Nosūcēju labāk izvadīt ārpus mājas, bet dabiskā ventilācija jāatjauno, lai kaimiņiem nav jāosta jūsu ēdienkarte. Vēl esot arī tādi tvaika nosūcēji, kas gaisu izfiltrē un novada atpakaļ telpā, taču to filtri ātri aizķep un virtuves virsmas pārklājas ar pretīgu tauku plēvi.

Protams, lielākās galvassāpes neskaidrā norma radīs nekustamā īpašuma apsaimniekotājiem un īpašniekiem. Neatkarīgā vaicāja, kā to tulko uzņēmumā Rīgas namu pārvaldnieks. Izrādās, pagaidām nekā. Iedzīvotāji tikšot informēti, ka tāda stāsies spēkā, taču piedāvātie risinājumi noteikti nebūs universāli un katru gadījumu, katru dzīvokli, nāksies skatīt atsevišķi. Principā no noteikumiem kļūst skaidrs, ka sistēma nav paredzēta tvaika nosūcēja pievienošanai. Iespējamos risinājumus uzņēmuma pārstāve Santa Viļuma rekomendē iedzīvotājiem laikus pārrunāt ar savas mājas apsaimniekotāju. Bet uz savu galvu dauzīt fasādē caurumus gan nedrīkstot.

***

Ugunsdrošības noteikumi

Aizliegts:

89.10. daudzdzīvokļu objektā dabīgās ventilācijas kanālam pievienot mehāniskās ventilācijas iekārtu, ja telpā izvietots gāzes aparāts un nav ventilācijas, kas nodrošina pastāvīgu gaisa apmaiņu telpā un noplūdušās gāzes novadīšanu ārpus būves.