Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Kamēr domā par jauno slimnīcu, applūst vecā

JĀATBALSTA. Stradiņa slimnīcas tehniskais dienests nostiprinājis ēkas konstrukcijas un nomainījis arī jumta segumu ēkā Ķirurģijas klīnikā – jumts neizturēja stiprās lietusgāzes © Publicitātes foto

Ilgstošo lietusgāžu dēļ bojāto Stradiņa slimnīcas ēkas daļu ir apsekojuši Būvniecības valsts kontroles biroja būvinspektori, un slimnīcas tehniskais dienests ir veicis drošības pasākumus, nostiprinot ēkas konstrukcijas. Nomainīts arī jumta segums. Taču pagaidām pacienti šajā Ķirurģijas klīnikas nodaļā uzturēties nevar.

Pēc stiprajām lietusgāzēm pirms nedēļas applūda viena no slimnīcas Ķirurģijas klīnikas nodaļām. Ņemot vērā izraisītos ēkas bojājumus, slimnīca slēdza vienu nodaļu, pārvietojot tajā esošos pacientus uz blakus nodaļām. Šajā nodaļā ir 21 gultas vieta. Lai novērstu turpmāku lietus ūdens iekļūšanu ēkā, jau ir veikta bojātā jumta seguma nomaiņa. Papildus šiem darbiem Būvniecības valsts kontroles birojs ir uzdevis slimnīcai veikt konkrētās ēkas tehnisko ekspertīzi. Izpētes darbi jau ir uzsākti, un pēc ekspertīzes slēdziena būveksperts noteiks, kādas turpmākas darbības ir jāveic. Ar situāciju Stradiņa slimnīcā iepazinās veselības ministre Anda Čakša, tiesa, viņai situācija slimnīcā, visticamāk, nav pilnīgi sveša, jo divus gadus viņa paralēli Bērnu slimnīcas vadībai bija arī Stradiņa slimnīcas valdes locekle.

Pašlaik ķirurģijas pacientu ārstēšanai īstermiņā tiek izmantoti nodaļas resursi, kurā vasaras periodā ir darba pārtraukums, bet jau septembra vidū, atsākot darbu šajā nodaļā, papildu gultas vietas tiks ierīkotas trīs citās nodaļās. Ņemot vērā ķirurģijas profila pacientu intensīvo plūsmu, veselības ministre pārrunāja iespējamos situācijas risinājumus ar Ķirurģijas klīnikas vadītāju Jāni Gardovski un slimnīcas galveno ārstu Arnoldu Ati Veinbergu.

Vizītes laikā ministre apmeklēja jaunā A korpusa pirmās kārtas būvlaukumu - pašlaik tur notiek iekšējās apdares un iekšējo inženierkomunikāciju izbūves darbi, teritorijas labiekārtošana. Rudenī celtniecības darbiem jābūt pabeigtiem. Sarunas laikā ar slimnīcas Medicīnas padomi un valdi ministre apsprieda darba organizācijas jautājumus jaunajā korpusā, ieskaitot to, kā tiks organizēta pacientu plūsma un kāds būs ēkas uzturēšanas plāns no finanšu viedokļa. Tāpat tika apspriesta jaunā korpusa otrās kārtas projekta virzība. Gala lēmums par otrās kārtas celtniecību vēl nav pieņemts, taču valdība augustā izskatīja Veselības ministrijas ziņojumu par slimnīcas celtniecības turpmākajām izmaksām. Ministrija secināja, ka otro kārtu var uzcelt par 62 miljoniem eiro lētāk (kopumā par 91,07 miljoniem eiro), nekā to piedāvā pirmās kārtas būvnieki SBRE (130-160 miljoni eiro). Tikai slimnīcas A korpusa otrajā kārtā ir paredzēts celt operāciju bloku, uz kurieni varētu pārcelties tādas nodaļas kā nupat applūdusī.