Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Speciāliste: Jūrmalā ir ap 650-700 nepārdotu jaunu dzīvokļu

© F64, attēlam ir ilustratīva nozīme

Vietējos pircējus varētu interesēt īpašumi Jūrmalā, ja vien attīstītāji spētu piedāvāt jaunus projektus par izdevīgām cenām. Lai gan Jūrmalā pēdējo trīs četru gadu laikā uzceltajos projektos ir ap 650-700 nepārdotu dzīvokļu, cenas ziņā vietējam pircējam tie ir nesasniedzami, aģentūru LETA informēja "premium" klases nekustamo īpašumu kompānijas "Baltic Sotheby's Real Estate" pārdošanas vadītāja Līga Kohtanena.

"Vietējais pircējs īpašumus Jūrmalā iegādājas, raugoties no praktiskā viedokļa un rocības. Šāds pircējs galvenokārt lūkojas pēc ērtiem mājokļiem ar labu plānojumu un pieejamu infrastruktūru un pakalpojumiem. Cenas faktors arī ir svarīgs izvēles procesā," skaidro Kohtanena.

Viņa norāda, ka vietējais pircējs meklē īpašumus pēc iespējas tuvāk jūrai, netiek aizmirsti arī īpašumi, kas ir aiz dzelzceļa un vietās, kur nav blīvas apbūves un ir zaļa vide. Iecienīti ir rajoni no Asariem līdz Vaivariem. Cenu amplitūdā no 100 000 eiro līdz 250 000 eiro šogad ir noslēgti 85 darījumi par īpašumu iegādi.

"Tālākas apkaimes, kā Sloka, Kauguri, Ķemeri, nav īpaši iecienītas tādēļ, ka tur nav pieejamu jauno projektu, gan arī tādēļ, ka tajos saglabājies padomju laika vides kolorīts - tipveida "kastīšu" daudzdzīvokļu mājas, vai arī vide nav īpaši sakopta un aicinoša, piemēram, Ķemeros. Īpaši iecienīti vietējo pircēju vidū ir Melluži un Pumpuri, jo salīdzinoši tuvu ir jūra, veikali, tirgus, skolas, ir ērts sabiedriskais transports," stāsta Kohtanena.

Arī citi, tālāki rajoni no Jūrmalas centra varētu kļūt pievilcīgi vietējam pircējam, ja vien attīstītāji spētu piedāvāt jaunus projektus par izdevīgām cenām, uzsver speciāliste. Ņemot vērā, ka pēc finanšu krīzes bankas kreditēšanā ir daudz piesardzīgākas un izvirza striktākus nosacījumus (pirmā iemaksa u.c.), pašmāju pircējs darījumos Jūrmalā galvenokārt izmanto savus uzkrājumus.

"Šobrīd vietējo pircēju vidū "gaisā virmo cerība", ka īpašumu cenas vēl kritīsies, lai gan gaidīt var nākties vēl kādu laiku. Ja investori un attīstītāji neredzēs pieaugošu interesi no pircēju puses, darījumu nebūs - jaunu projektu attīstība var iestrēgt papildus jau tirgū esošajiem projektiem," sacīja Kohtanena.

Vietējais pircējs kā lielāko Jūrmalas tirgus trūkumu min to, ka trūkst labu jauno projektu pieņemamā vietā ar "saprotamu" cenu un ar pārdomātu plānojumu, piebilda Kohtanena.