Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

E-VESELĪBA: Vairs atpakaļceļa nebūs - ārstēs ar datora starpniecību

© F64

Līdz šāgada augustam Nacionālā veselības dienesta ap-mācībās par e-veselības lietošanu piedalījušies jau vairāk nekā trīs tūkstoši veselības aprūpes speciālistu.

E-veselības sistēmai obligāti jāsāk darboties no 1. decembra, taču mediķiem līgumi par jaunās sistēmas lietošanu jānoslēdz vismaz mēnesi ātrāk, un, kā uzsver veselības ministre Anda Čakša, ir būtiski, lai veselības nozares speciālisti sāktu lietot jauno sistēmu pirms obligātā ieviešanas termiņa.

Viens no e-veselības pakalpojumiem būs elektroniskā recepte, taču iedzīvotājus satrauc jautājums: ja viss būs tikai elektroniski, kā es varēšu redzēt, kādas zāles man ārsts izrakstījis - līdz šim to nosaukumu varēju izlasīt receptē?

Kad viss sāksies?

No 2016. gada 1. decembra e-veselības sistēmu būs obligāti jāsāk lietot visām ārstniecības iestādēm un aptiekām, neatkarīgi no tā, vai tās sniedz valsts vai privāti apmaksātus pakalpojumus. Veselības nozares profesionāļiem līgumus par e-veselības lietošanu ir jānoslēdz līdz šā gada 1. novembrim. No decembra ir jāuzsāk arī e-recepšu un e-darbnespējas lapu izrakstīšana.

NVD informē: tad, kad visa informācijas izvietošana e-veselībā būs veikta, iedzīvotāji varēs autorizēties portālā un apskatīt savu personas informāciju, noskaidrot, kas ir viņu ģimenes ārsts, un citu pamata informāciju. Iedzīvotāju veselības dati (arī izrakstītās e-receptes un e-darbnespējas lapas) būs apskatāmi no brīža, kad veselības nozares speciālisti noslēgs līgumu, sāks e-veselības sistēmas lietošanu un ievadīs tajā pacientu datus.

Varēs izdrukāt

Ieejot e-veselības vietnē, ģimenes ārstam atvērsies pacienta pieņemšanas sākuma skats, kurā var izvēlēties - izrakstīt parasto recepti vai īpašo, vai paskatīties receptes, kuras pacientam jau izrakstītas. Sistēma, izrakstot recepti, pati automātiski ierakstīs datus par pacientu un datumu. Būs iespējams apskatīt ziņas par pacienta alerģiju. Diagnozi savukārt būs jāieraksta no pieejamo diagnožu saraksta vai jāizvēlas diagnozes kods. Jāpievieno zāļu nosaukums - no saraksta vai brīvā formā, izrakstītais zāļu daudzums un lietošanas norādījumi. Sistēma automātiski piedāvā paskatīties zāļu kompensācijas iespējas. Tā ir plānota e-recepšu izrakstīšana, kas ārstiem obligāti jāsāk lietot no šāgada decembra, bet līdz novembrim jābūt jau noslēgtiem līgumiem, citādāk - pievienoties e-veselības sistēmai nevarēs.

Recepti varēs izdrukāt papīra formā, varēs izdrukāt tikai receptes svītrkodu, bet pacients varēs arī doties uz aptieku ar personu apliecinošu dokumentu, un recepte jau viņu gaidīs aptiekā. Hroniskiem pacientiem receptes sagatavošana būs vēl vienkāršāka. Tā e-receptes izrakstīšanas procesu skaidro NVD ierēdņi. Taču nebūs pieļaujama tāda situācija, ka e-receptes ieviešanas brīdī to varēs rakstīt uz veidlapas, neizmantojot elektronisko sistēmu. Vai ārsti, māsas un citi ārstniecības iestāžu darbinieki, kuriem būs jālieto e-veselība, prot apieties ar datoru, un vai sistēma darbosies bez aizķeršanās?

Turpinās mācības

NVD līdz šim ir veicis veselības aprūpes speciālistu apmācību, un mācības tiks turpinātas. Kopumā līdz 1. augustam mācībās ir piedalījušies 3167 veselības nozares speciālisti - mediķi, farmaceiti un citi topošie sistēmas lietotāji. Saņemts solījums no e-veselības ieviesējiem projekta nobeiguma fāzē piesaistīt papildu darbaspēku, lai projekts tiktu realizēts noteiktajā termiņā. NVD aptaujāja 581 ārstniecības iestādi, kur 72 procenti atbildēja, ka datoru skaits ir pietiekams vai daļēji pietiekams, lai ieviestu e-veselību. Negatīvs viedoklis ir desmitajai daļai un tieši tiem, kas nav apmeklējuši mācības vai norādījuši, ka viņu datorprasmes ir nepietiekamas. Tomēr datu, cik ģimenes ārstiem ir datori, attiecīga programmatūra, interneta pieslēgums, nav nevienai atbildīgai iestādei.

UZZIŅAI

Kad jāsāk darboties pirmajiem e-veselības pakalpojumiem?

• Elektroniskā darbnespējas lapa - obligā-ta lietošana no 2016. gada 1. decembra

• E-recepte - obligāta lietošana no 2016. gada 1. decembra

• Medicīniskie dokumenti (pārskats par ambulatorā pacienta izmeklēšanu, ārstēšanu; nosūtījums ambulatora/stacionāra pakalpojumu saņemšanai; izraksts-epikrīze) - obligāta lietošana no 2017. gada 1. jūlija

• E-pieeja radioloģiskajiem izmeklējumiem un pacientu nosūtījumi pie speciālistiem no 2017. gada

Iedzīvotājiem e-veselības pakalpojumi būs pieejami portālā www.eveseliba.gov.lv

Avots: Nacionālais veselības dienests