Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā

Vēlas, lai arī valsts sargā zīdaiņus no HIV

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Atbalsta grupa inficētajiem HIV un AIDS slimniekiem Agihas lūdz Veselības ministriju atbildīgi izvērtēt situāciju un, sākot no 2017. gada nodrošināt finansējumu piena maisījumiem zīdaiņiem, kuri dzimuši HIV pozitīvajām mātēm un AIDS slimniecēm.

Lai izslēgtu iespēju, ka mazulis inficēsies ar HIV, mātēm neiesaka bērnus barot ar savu pienu. Agihas uzsver, ka mātes piena aizstājēji reāli samazina inficēšanas gadījumu skaitu. Pašlaik šos piena maisījumus biedrība ģimenēm nodrošina projekta ietvaros par ziedojumu naudu, taču tās pietiek tikai šim gadam. Veselības ministrija biedrībai atbildējusi, ka priekšlikumu no valsts budžeta finansēt piena maisījumu iegādi zīdaiņiem iekļāvusi tā sauktajās jaunajās politikas iniciatīvās.

«Grūtniecēm, kurām ir HIV, tiek nodrošināta ārstēšana, lai bērns neinficētos, viņam piedzimstot, arī valsts apmaksā zāles, taču ir viena nianse, par ko valsts nav padomājusi. Mātes nedrīkst dot bērniem savu pienu, lai viņi neinficētos ar HIV, taču speciālo piena maisījumu valsts budžets neapmaksā,» stāsta Agihas vadītājs Andris Veiķenieks.

75 mazuļiem jāpaēd

Pagājušajā gadā 129 sievietēm atklāja HIV, tās ir gados jaunas sievietes, kurām var būt bērni. 2015. gadā 73 sievietēm ar HIV piedzima 75 bērni, kuriem ir jānodrošina piena aizstājējs, proti, tie ir mazuļi, kuri nav inficējušies no mātes. Kopumā Latvijā ir 70 bērni ar HIV, trīs no viņiem piedzimuši šogad. Lai zīdaiņi neinficētos ar HIV, ļoti svarīga ir HIV profilakse - pirmkārt, lai sieviete, kurai ir HIV, laikus vērstos pie ārsta, saņemtu ārstēšanu un lai pasargātu bērnu no infekcijas. Taču arī tālākais ir būtisks, un tas attiecas uz mazuļu ēdināšanu. Projektu Mazulītis nav vainīgs… biedrība organizē jau otro gadu, saprotot reālo situāciju - ja mātēm nenodrošina piena aizstājēju, pastāv risks, ka mazulis inficēsies ar mātes pienu, kurš nav jāpērk. «Šis projekts ir ļoti nozīmīgs tādēļ, ka Latvijā HIV pozitīvām mātēm un AIDS slimniecēm dzimušos bērnus valsts vēl aizvien nenodrošina ar mātes piena aizstājējproduktiem, taču projekta finansējums ir tikai līdz šāgada beigām. Pagaidām mums nav nekādu garantiju, ka tas būs pieejams arī nākamgad. Tāpēc mēs lūdzam Veselības ministriju piešķirt finansējumu zīdaiņu piena maisījumiem,» saka A. Veiķenieks.

Lūdz ministrijai

Pašlaik piena maisījumu iegādi finansē ziedojums no Latvijas valsts mežiem sadarbībā ar Ziedot.lv. Projekts notiek sadarbībā ar Latvijas Infektoloģijas centru un Rīgas Dzemdību namu, Stradiņa slimnīcas Dzemdību nodaļu, kā arī dzemdību nodaļām Tukuma, Kuldīgas, Vidzemes, Jēkabpils, Ziemeļkurzemes un Liepājas slimnīcās.

Provizoriskās piena maisījumu nodrošināšanas izmaksas ir 25 000 līdz 30 000 eiro gadā. Šī nav pirmā vēstule ar šādu lūgumu Veselības ministrijai, taču pagājušajā gadā, neraugoties uz morālu idejas un projekta atbalstu, nauda šim mērķim netika atrasta. 2015. gadā īpašos piena aizstājējproduktus astoņos mēnešos saņēma 54 HIV pozitīvās māmiņas - kopumā 56 bērni, šogad - jau 70 mazuļi. Infektologi Neatkarīgajai pauda viedokli, ka situācija, ka mātēm dzimst HIV inficēti bērni, Eiropas Savienībā nav pieņemama, un, ņemot vērā attīstības līmeni, praktiski visās valstīs arī tiek nodrošināts piena maisījums. Pēc 2013. gada, kad Latvijā 10 bērni (!) inficējās ar HIV no savas mātes, Latvija ir sarkanais punkts HIV izplatībā.

Arī racionāls arguments

Biedrība aicina padomāt, cik izmaksā piena maisījumi un cik HIV inficētas personas medicīniskā aprūpe, jo pašlaik HIV var uzskatīt par hronisku slimību. «Ieguldījums šo bērnu pasargāšanā no HIV ne tikai uzlabotu skumjo statistiku, saskaņā ar kuru Latvija ir ES dalībvalsts ar lielāko HIV inficēto bērnu skaitu, bet īstermiņā un ilgtermiņā arī racionalizētu HIV pacientu aprūpes izmaksas,» saka A. Veiķenieks.

Atbildes vēstulē Agihas Veselības ministrija atzinīgi novērtē biedrības iniciatīvu, un, ņemot vērā jautājuma aktualitāti, ir iekļāvusi mātes piena aizstājējproduktu nodrošināšanu jaundzimušajiem jauno politikas iniciatīvu pieprasījumā.

HIV situācija Latvijā

2015. gadā 73 sievietēm ar HIV piedzima 75 bērni

Līdz 2016. gada maijam reģistrēti kopumā 6704 inficēšanās gadījumi ar HIV

Šā gada piecos mēnešos HIV infekcija atklāta 97 cilvēkiem - 30 sievietēm, 67 vīriešiem

HIV nodošanas ceļi:

Māte bērnam 3

Heteroseksuāli 40

Nenoskaidroti gadījumi 31

Narkotiku lietošanas rezultātā 19

Homoseksuāli 3

Avots: Slimību profilakses un kontroles centrs, Agihas

VIEDOKLIS

Andris VEIĶENIEKS, Agihas vadītājs:

HIV izplatība Latvijā jau labu brīdi ir pārkāpusi tā sauktās riska grupas robežas, nesot ciešanas ne tikai HIV inficētajiem un viņu ģimenēm, bet radot nopietnu apdraudējumu arī visai sabiedrībai kopumā. Šajā situācijā HIV infekcijas kontrolē ne mazāk būtiska par efektīvu ārstēšanu ir sekmīga profilakse, un HIV pozitīvās māmiņas ir viena no tām pacientu grupām, kas prasa īpašu attieksmi un uzmanību. Ir svarīgi, lai viņas ne tikai saņemtu terapiju grūtniecības laikā un viņu bērni tādējādi piedzimtu brīvi no HIV infekcijas, bet arī nepakļautu savus mazuļus infekcijas riskam pēc to piedzimšanas. Tas nozīmē, ka šīs sievietes nedrīkst savus bērnus zīdīt ar krūti - viņām jaundzimušie jābaro ar mātes piena aizstājējproduktiem.