Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Skrundas armijas pilsētiņu nodos Aizsardzības ministrijai

© SCANPIX

Šodien Skrundas novada domes sēdē nolemts bijušo Skrundas lokatora pilsētiņu nodot valsts īpašumā Aizsardzības ministrijas (AM) personā, aģentūru LETA informēja Skrundas novada domes priekšsēdētājas vietnieks Aldis Zalgauckis (LRA).

Šāds lēmums pieņemts vienbalsīgi, astoņiem deputātiem balsojot "par".

45 hektārus lielo nekustamo īpašumu "Mežaine" Skrundas novada Raņķu pagastā ar avārijas stāvoklī esošajām ēkām pašvaldība bez atlīdzības nodos valsts īpašumā valsts funkcijas īstenošanai - Nacionālo bruņoto spēku (NBS) mācību vajadzībām.

Līdz brīdim, kamēr īpašums tiks reģistrēts zemesgrāmatā uz valsts vārda AM personā, bet ne ilgāk kā līdz 2017.gada 31.decembrim, AM no pašvaldības to nomās par vienreizēju nomas maksu - 30 000 eiro, kas jāsamaksā mēneša laikā.

Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma 42.panta otrā daļa nosaka, ka atvasinātas publiskas personas nekustamo īpašumu var nodot bez atlīdzības citas atvasinātas publiskas personas vai valsts īpašumā. Domes lēmums paredz, ka īpašuma tiesības uz valsts vārda tiek nostiprinātas uz laiku, kamēr tur tiek nodrošināta minētās valsts funkcijas īstenošana, un valstij AM personā nav tiesību šo nekustamo īpašumu atsavināt, ieķīlāt vai sadalīt. Ja īpašums vairs vairs netiek izmantots minētās valsts funkcijas īstenošanai, tad tas bez atlīdzības tiek nodots Skrundas novada pašvaldībai, teikts domes lēmumā.

Kā ziņots, pašvaldībai ar AM jau iepriekš ir bijušas sarunas par to, ka bijušo armijas pilsētiņu varētu nodot NBS rīcībā ar mērķi Skrundā organizēt karavīru taktiskās mācības pilsētvidē. Jau kopš pagājušā gada vasaras militāristi periodiski testēja bijušās armijas pilsētiņas piemērotību mācību organizēšanai - notikušas NBS personālsastāva apmācības, tāpat mācības bijušajā armijas pilsētiņā rīkojusi gan Valsts policija, gan Militārā policija sadarbībā ar Lietuvas militārajiem policistiem, gan Zemessardze, kā arī pērnvasar vairākas dienas bijušajā armijas pilsētiņā trenējās ASV armijas Eiropā 173.desanta brigādes 503.kājnieku pulka karavīri. Pašvaldība ļāva militāristiem rīkot mācības, par to neprasot maksu.

Šovasar Skrundas novada pašvaldība no AM saņēmusi vēstuli, kurā pašvaldībai piedāvāts bijušo armijas pilsētiņu nodot valstij. Vaicāta, vai pirms deputātu balsojuma tiks uzklausīts arī vietējo iedzīvotāju viedoklis par armijas pilsētiņas nodošanu militāristu vajadzībām, Skrundas novada domes priekšsēdētāja Loreta Robežniece (LRA) norādīja: "Iedzīvotāju sapulcēs mēs iepriekš esam jau par šādu iespēju informējuši. Liela daļa iedzīvotāju to atbalsta."

"Mums primāri ir svarīgi, lai šī teritorija būtu sakārtota," uzsvēra Robežniece. Viņa atgādināja, ka pašvaldība šo īpašumu, kas iepriekš 20 gadus ir bijis nesakārtots, pārņēma tikai pirms pusotra gada. Sākotnēji bijusi iecere piesaistīt uzņēmējus, kuri veiktu investīcijas, bet tā nav realizējusies. Skrundas novada dome pērn augustā plānoja rīkot izsoli interesentiem, kuri vēlētos nomāt un attīstīt daļu no bijušās Skrundas armijas pilsētiņas jeb 19,3 hektārus lielu teritoriju ar 34 avārijas stāvoklī esošām ēkām, ko atbilstoši izsoles nolikuma prasībām nomas līguma darbības laikā būtu nepieciešams nojaukt. Izsole nenotika, jo tai nepieteicās neviens dalībnieks.

Kā ziņots, sabiedroto spēku uzņemšanai nepieciešams attīstīt poligonus, kas vajadzīgi arī pašiem NBS. Šobrīd ir sākts Ādažu poligona paplašināšanas projekts, kā arī poligona attīstīšana Alūksnes apkaimē. Tāpat sarunas ievadītas par jauna poligona izveidošanu pie Daugavpils Zemessardzes vajadzībām un tiek vērtēta Skrundas bijušā lokatora pilsētiņas pārņemšana.

Iepriekš jau ziņots, ka 2015.gada janvārī Skrundas novada dome nolēma par 12 000 eiro iegādāties bijušo Skrundas lokatora pilsētiņu "Mežaine" Raņķu pagastā. Kopējā bijušā lokatora teritorijas platība ir 45 hektāri.

No īpašuma iegādes bija atteikušies vairāku atkārtoto izsoļu uzvarētāji, tādēļ tiesu izpildītāja Inese Bože nosūtīja paziņojumu Skrundas novada pašvaldībai, ka tai kā nekustamā īpašuma parāda piedzinējai ir iespēja iegādāties bijušo armijas pilsētiņu par pēdējās izsoles sākumcenu - 12 000 eiro. Vienlaikus šāds piedāvājums tika izteikts arī Privatizācijas aģentūrai (PA) kā hipotekārajam kreditoram, taču PA no tā atteikusies.