Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Lielās pilsētas aicina valdību pārdalīt IIN

© F64

Lai būtu iespējams palielināt pedagogu atalgojumu, ir nepieciešams pārdalīt iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) par labu pašvaldībām, uzskata Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA).

LLPA ir nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS), vēršot uzmanību uz to, cik apjomīgu ietekmi jaunā modeļa ieviešana radīs tieši pašvaldību budžetiem, aģentūru LETA informēja LLPA pārstāve Dagnija Dižbite-Svarinska. Tāpat premjera uzmanība tiek vērsta uz to, ka, nodrošinot pedagogu atalgojuma palielinājumu, pilsētām būs jāsamazina izdevumi citu funkciju veikšanai.

Tālab lielās pilsētas uzskata, ka situāciju iespējams risināt, par 1% palielinot IIN ieņēmumu daļu, ko saņem pašvaldības.

Tāpat LLPA uzsver, ka joprojām ir nevienlīdzīga un nepamatota proporcijas koeficenta piemērošana mērķdotācijas sadalē vispārējai izglītībai Rīgai noteikto 16,5 salīdzinājumā ar pārējām republikas pilsētām noteikto 15,5, un uztur prasību Rīgai noteikt proporcijas koeficientu 16,0.

"LLPA jau vairākkārt ir sniegusi informāciju Izglītības un zinātnes ministrijai, ka jaunā pedagogu darba samaksas modeļa fiskālā ietekme uz pašvaldību budžetu ir pārāk liela, pašvaldībām nāksies palielināt finansiālo atbalstu un jaunā pedagogu darba samaksas modeļa ieviešana atstās būtisku ietekmi uz pašvaldību budžetiem," uzsver LLPA izpilddirektors Viktors Valainis.

Kā ziņots, 5.jūlijā Ministru kabinets apstiprināja jauno pedagogu darba samaksas aprēķināšanas modeli, kas paredz minimālo atalgojumu par likmi kāpināt par 680 eiro.

Savukārt šodien valdība izskatīs atlikušos normatīvos aktus, kuros atbilstoši pagājušajā nedēļā apstiprinātajiem noteikumiem par pedagogu darba samaksu, kā arī par mērķdotācijas sadalījumu jāveic atbilstoši grozījumi, lai reforma varētu stāties spēkā līdz ar jaunā mācību gada sākumu.