Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā

Pie kriminālatbildības sauks mediķus

© F64

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas prokuratūra nolēmusi saukt pie kriminālatbildības septiņus Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas medicīnas darbiniekus pēc Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) veiktās izmeklēšanas.

KNAB 2015. gadā uzsāka krimināllietu un tagad, noslēdzot izmeklēšanu, nosūtījis materiālus prokuratūrai, rosinot uzsākt kriminālvajāšanu pret Rīgas Austrumu slimnīcas Diagnostiskās radioloģijas centra stacionāra Latvijas onkoloģijas centrs un Rīgas Austrumu slimnīcas Diagnostiskās radioloģijas centra stacionāra Gaiļezers diagnostisko radioloģijas nodaļu darbiniekiem par prettiesiska labuma pieprasīšanu un pieņemšanu. KNAB pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka vairāki medicīnas darbinieki, izmantojot savas pilnvaras, personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās par magnētiskās rezonanses izmeklējumu nodrošināšanu, apejot noteikto rindas kārtību, pieprasīja un pieņēma prettiesisku labumu no pacientiem. KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka laika posmā no 2013. gada oktobra līdz 2015. gada aprīlim medicīnas darbinieki, izmantojot savas pilnvaras, sistemātiski pieprasīja materiālas vērtības un tās pieņēma no pacientiem par magnētiskās rezonanses izmeklējumu nodrošināšanu labuma devēja interesēs, apejot noteikto rindas kārtību, līdz ar to tika aizskartas citu pacientu Satversmē garantētās pamattiesības, kas noteiktas Satversmes 111. pantā - tiesības savlaicīgi saņemt valsts finansētus veselības aprūpes pakalpojumus. KNAB izmeklētājs rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret septiņām personām par kopumā veiktām 22 noziedzīga nodarījuma epizodēm.

Vienai personai celta apsūdzība par valsts amatpersonas bezdarbību, četras personas sauktas pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma panta par prettiesiska labumu pieprasīšanu un pieņemšanu, savukārt divām personām celtas apsūdzības par prettiesiska labuma pieprasīšanas un pieņemšanas organizēšanu. Par prettiesiska labuma pieprasīšanu un pieņemšanu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas lielā apmērā vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās [..] - soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Rīgas Austrumu slimnīcā joprojām strādā pieci no septiņiem medicīnas darbiniekiem, kurus paredzēts tiesāt. Divi mediķi no darba aizgājuši paši, pārējie turpina darbu līdz tiesas lēmumam. Tiklīdz no tiesībsargājošajām iestādēm tika saņemta informācija par konkrētu darbinieku veiktajiem pārkāpumiem, slimnīcas valde sāka dienesta izmeklēšanu. Slimnīca uzsver, ka ir veiktas reformas, kas nepieļaujot šādu iespēju - apiet rindas.