Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Ar NĪN neapliekamo objektu loka paplašināšana radīs zaudējumus pašvaldībām

Attēlam ir ilustratīva nozīme © f64.lv

Paplašinot to objektu loku, kas netiek aplikti ar nekustamā īpašuma nodokli (NĪN), zaudējumi tiks radīti pašvaldībām, uzskata Latvijas Pašvaldību savienība (LPS).

LPS pauž, ka, paplašinot ar NĪN neapliekamo objektu skaitu, tajā ietverot arī zemes, kas pieder valstij pierobežas joslā, ne tikai tiks radīts ienākumu samazinājums pašvaldībām, bet arī nevienlīdzīgā situācijā tiks nostādīti pārējie nodokļa maksātāji, kuriem pieder zeme valsts pierobežas joslā.

Likuma grozījumi ietekmēs konkrētas pašvaldības, kuru teritorijā atrodas valsts pierobežas josla, tāpēc LPS uzskata, ka ir jāpievieno konkrēti un precīzi aprēķini par ietekmi uz pašvaldību budžeta ieņēmumiem. Tāpat LPS ieskatā būtu jāpievieno likumprojekts, kas nodrošinās kompensācijas mehānismu tām pašvaldībām, kurām no šī likuma grozījumiem samazināsies ienākumi.

Ņemot vērā, ka Latvijas valsts robežas joslas platums ar Baltkrieviju un Krieviju ir 12 metri, ar Igauniju seši metri un ar Lietuvu pieci metri, LPS lūdz Iekšlietu ministriju sniegt informāciju, vai 100% visas zemes vienības, kas atrodas valsts robežas joslā, atbilst šiem nosacījumiem, proti, vai tās nav platākas par attiecīgajiem metriem.