Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

Latvija pārtrauc termiņuzturēšanās atļauju biznesu

© F64

Vakar Saeimas deputāti turpināja grozīt Imigrācijas likumu tā, lai padarītu valsti maksimāli nepievilcīgu ārzemniekiem, kuri gribētu apmesties Latvijā vai Eiropas Savienībā ar atļauju, ko izdevusi Latvija.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija gatavoja grozījumus Imigrācijas likumā, ko Saeima jau bija pieņēmusi, bet Valsts prezidents atdevis Saeimai otrreizējai caurlūkošanai. Lozungu līmenī komisija palika tie tā paša, par ko Saeima ir nobalsojusi, bet Valsts prezidents - apšaubījis. Proti, ka jāprasa 5000 eiro no ārzemniekiem par termiņuzturēšanās atļaujas (TUA) termiņa pagarināšanu gadījumos, kad TUA izsniegta uz pieciem gadiem par nekustamā īpašuma pirkšanu vai kapitāla ieguldīšanu Latvijā. Par lozunga izpildi gan vēl skaidrības nav. Komisijas priekšsēdētāja biedrs Kārlis Seržants Neatkarīgajai pastāstīja, ka viedokļi dalās par to, vai prasīt naudu no visiem attiecīgās kategorijas TUA izmantotājiem, vai tikai no tiem, kuri šādas TUA lūgs pēc tam, kad būs stājušies spēkā Imigrācijas likuma grozījumi. Dažāda var izrādīties atbilde arī uz to, vai 5000 eiro prasība attieksies uz to cilvēku, kurš bijis TUA pieteicējs, vai arī uz katru no cilvēkiem, kuri saņēmuši TUA pēc viena pieteikuma. Šogad, piemēram, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) saņēmusi 117 pieteikumus par 287 cilvēkiem, kuri gribētu izmantot TUA, kādas Latvija izsniedz par naudas ieguldījumiem Latvijā. Lauvas tiesu no šādām atļaujām saņem mājokļu pircēji. No šā gada 117 pieteikumiem, ko iesnieguši nekustamo īpašumu pircēji, 66 pieteikumi saņemti par 193 personām.

Nosauktie šā gada skaitļi ir nožēlojamas atliekas no 2014. gadā saņemtajiem 2532 pieteikumiem. Toreizējo rekordu noteica divu pilnīgi pretēju apstākļu summa. No vienas puses, darbojās 2010. gada vasarā iekustinātās TUA tirdzniecības pieauguma inerce. No otras puses, TUA tīkotāji steidzās izlietot laiku no 2014. gada 8. maija līdz Imigrācijas likuma grozījumu spēkā stāšanās termiņam tā paša gada rudenī. Jau šie grozījumi padarīja TUA pirkšanu Latvijā par tikai atsevišķiem dīvaiņiem pieņemamu naudas un laika tērēšanas veidu. Tieši par to Saeima atdeva praktiski simtprocentīgai vienprātībai atbilstošās 79 balsis no visām Saeimā pārstāvētajām partijām. Nav pamata piedēvēt deputātiem neizpratni par to, kādu naudas āderi viņi apcirta. PLMP uzrādītā ieguldījumu kopsumma šobrīd sasniedz 1 376 339 407 eiro. Šā gada nepilnās pirmās puses ieguldījums 1,4 miljardos eiro ir 24,7 miljoni. Par tādas naudas plūsmiņas saglabāšanu vai demonstratīvu izbeigšanu pilnībā deputātiem ir atļauts pastrīdēties, ko viņi arī dara. Turpretī miljardos eiro izsakāmu naudas summu un Latvijas teritorijā dzīvojošo cilvēku sastāva grozīšana pārsniedz Saeimas kompetences griestus. Tādos gadījumos Saskaņa balso pilnīgā vienprātībā ar VL!-TB/LNNK un otrādi, par ko ne viena, ne otra, ne trešā, ne ceturtā partija nekautrējas, nostāties opozicionāru pozā pret vairākumu neatļaujas un bēguļot no balsošanas nepieļauj.