Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Tuvākajās dienās gaidāmas ziņas par Latvijas dalību OECD

© SCANPIX

Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalstis jau tuvākajās dienās varētu oficiāli akceptēt Latvijas dalību pasaulē attīstītāko valstu blokā, lai jau šā gada 1.jūnijā vai 2.jūnijā Parīzē OECD Ministru padomes sanāksmes laikā tiktu parakstīts attiecīgais līgums, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Latvijas Ārlietu ministrija aģentūras LETA rīcībā esošo informāciju pagaidām oficiāli nevarēja apstiprināt, un tādu pašu nostāju ieņēmis arī OECD birojs Francijā.

Tikmēr zināms, ka tuvāko dienu laikā Latvijā varētu būt gaidāma bijušā OECD ģenerālsekretāra vietnieka vizīte, kā arī pašreizējā organizācijas ģenerālsekretāra vietnieka vizīte. Kā aģentūrai LETA norādījuši vairāki avoti, vizīšu laikā esot gaidāmas "pozitīvas ziņas", savukārt līguma parakstīšana varētu norisināties, kā jau iepriekš tika plānots, - 1.jūnijā vai 2.jūnijā. OECD dalībvalstīm arī neesot īpašu bažu par Latvijas atbilstību organizācijai, tādēļ drīzumā gaidāmais lēmums būs pozitīvs.

Paredzēts, ka iestāšanās pašlaik 34 pasaules attīstītāko valstu blokā Latvijai dos būtiskus ieguvumus, tostarp uzlabos Latvijas starptautisko kredītreitingu, kas savukārt ietekmē procentu likmi, par kādu valdība un uzņēmumi var piesaistīt finansējumu. Tādējādi samazināsies valsts parāda apkalpošanas izmaksas, iepriekš skaidroja Ārlietu ministrijā.

Tāpat dalība OECD nozīmē atbilstību noteiktiem augstiem standartiem uzņēmējdarbībā, investīciju vides sakārtošanā un investīciju aizsardzībā. Pēc iestāšanās OECD Latvija tiks iekļauta OECD veiktajos tautsaimniecības nozaru politikas pārskatos un pētījumos, statistikas un citās datubāzēs. Šiem pētījumiem ir augsta ārvalstu investoru, starptautisko finanšu institūciju un uzņēmēju uzticība.

Iestāšanās OECD arī veicinās cīņu ar korupciju, pilnveidojot tiesisko ietvaru un ieviešot to praksē. Latvijai arī uzlabosies tiešie ekonomiskie sakari ar OECD dalībvalstīm, kā arī Latvija kļūs ekonomiski atpazīstama valstīs, sadarbībā ar kurām līdz šim ekonomiskajā un tirdzniecības jomā nav pilnībā izmantots viss potenciāls.

Paredzēta arī iespēja vērtēt un uzlabot Latvijas izglītības sistēmu saskaņā ar citu OECD dalībvalstu labākajiem piemēriem, tostarp par darba tirgum nepieciešamo prasmju attīstīšanu. Tāpat tiks uzlabotas un pilnveidotas valsts pārvaldē strādājošo kompetences un zināšanas. Latvijas valsts pārvaldei tiks nodrošināta pieeja plašai un daudzpusīgai ekspertīzei, kas palīdzēs izvēlēties piemērotākos risinājumus konkrēto politiku uzlabojumiem.

Kā ziņots, Latvijai bija jāsaņem 21 OECD komitejas pozitīvs lēmums.