Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Komunālās problēmas apspriedīs un risinās internetā

© Ilustratīva bilde

Pašlaik top lokāls sociālais tīkls www.qnocqnoc.lv, kurā daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji varēs saņemt un apmainīties ar informāciju, risināt apsaimniekošanas jautājumus un, iespējams, reiz internetā nobalsot par apsaimniekošanas jautājumiem, kas šobrīd jādara klātienē.

Viens no idejas autoriem Vladimirs Reskājs Neatkarīgajai sacīja, ka sociālais tīkls iedzīvotājiem būs pieejams šogad jūnijā vai jūlijā. Kamēr sociālais tīkls tiek pilnveidots, vēl tiek gaidīti ierosinājumi. Šobrīd pieejamais risinājums piedāvā dažādas iespējas, tā dēvēto sociālo un mājas apsaimniekošanas sadaļu. Piemēram, sazināties ar kaimiņu, kurš traucē, brīdināt par aizdomīgiem cilvēkiem vai rīcību kāpņu telpā, pie mājas vai mājā, iepazīt kaimiņus ja ne vaigā, tad vismaz elektroniskajā vidē. Tomēr visbūtiskākais varētu būt mājas pārvaldīšanas jautājumu ērtāka un ātrāka risināšana. V. Reskājs atzīst, ka tad nāktos grozīt likumus, lai, piemēram, dzīvokļu īpašnieki varētu nobalsot internetā par apsaimniekošanas jautājumiem, kur nepieciešama 50%+1 balss vai arī simtprocentīgs balsojums.

Projekta idejas autori uzskata, ka mūsdienās saziņai jānotiek ātrāk, bet daudzdzīvokļu mājas iedzīvotāju iespējas operatīvi risināt ar pārvaldīšanu saistītos jautājumus notiek gausi. Elektroniskajā vidē iedzīvotāji varētu izteikt savus priekšlikumus un lasīt kaimiņu ierosinājumus, koriģēt un saskaņot tos, neizejot no dzīvokļa. «No savas pieredzes varu teikt, ka cilvēkiem reizēm ir neērti sūdzēties vai viņi nezina, kam rakstīt, bet šādi būs iespēja operatīvi dalīties informācijā ar citiem iedzīvotājiem,» saka V. Reskājs.

Uz jautājumu, kā varēs pārbaudīt, vai informāciju par mājas apsaimniekošanu un finanšu jautājumiem neiegūs nepiederoša persona, V. Reskājs piedāvā risinājumu, kad, reģistrējoties sociālajā tīklā, lietotājs norāda dzīvesvietas adresi. Viņš varēs izvēlēties, ar ko dalīties savās pārdomās, idejās vai problēmās - tikai ar konkrētās mājas iedzīvotājiem vai vairāku dzīvojamo ēku iedzīvotājiem. Tiek izskatītas arī citas iespējas: lietotāja identitāti pārbaudīt sadarbībā ar mājas pārvaldnieku, katrai mājai piešķirt savu identifikācijas kodu, kā arī reģistrējoties lietotājam uz viņa norādīto adresi nosūtīt unikālu drošības kodu.

Viena no iecerēm ir www.qnocqnoc.lv sadarbība ar pārvaldniekiem. Sociālais tīkls, noslēdzot līgumu ar māju pārvaldniekiem, varētu nodrošināt dzīvokļu īpašniekiem informāciju par noslēgtajiem līgumiem, finanšu informāciju, tāmes un cita veida saziņu. «Jāskatās, lai būtu atbilstība datu aizsardzības procedūrai, bet datu drošībai ir risinājumi,» ir pārliecināts V. Reskājs. Latvijā ir precedenti, kad dzīvokļu īpašnieki internetā var iepazīties ne tikai ar mājas lietu, bet arī uzzināt, kura dzīvokļa īpašnieks ir parādnieks un parāda apjomu, kā arī uzzināt citu finanšu informāciju, kas attiecas uz visiem konkrētās mājas dzīvokļu īpašniekiem.