Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā

Jānodrošinās pret iesaisti migrācijas rūpalā

© F64

Kārtējā porcija vjetnamiešu paņemta ciet par nelegālu Latvijas robežas šķērsošanu, un martā aizturēta arī ikgadējā negodīgu robežsargu porcija – šoreiz par zagtu mašīnu transportēšanu no Krievijas uz Eiropas Savienību. Pagaidām vadībai neesot ziņu, ka padotie būtu ķērušies pie migrantu pārvietošanas rūpala, taču šādai iespējai esot jāgatavojas.

Valsts robežsardzes panākumu statistika gada laikā ir dramatiski kritusies. 2014. gadā, konstatējot nelegālas robežšķērsošanas pēdas, paši šķērsotāji tika uzieti 74% gadījumu, bet pērn pēdu īpašnieki aizturēti vien 55% gadījumu. Un nav pamata cerēt, ka šogad situācija uzlabosies. Latvijas robeža ir sliktā stāvoklī, spējas to sargāt vājas, bet vairākus gadus politiķu bārstīto solījumu finansiālais segums – minimāls.

Klusā sezona beigusies

Ziemas mēneši migrantu pārvietošanas biznesā ir klusā sezona. Martā vjetnamiešu kustība pāri mūsu robežai atsākusies ar jaunu sparu. Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars stāsta, ka otrdien 16 vjetnamieši no valsts izraidīti. Kaplavā no jauna aizturēta 5 nelegāļu grupa un tās pavadonis no Krievijas. Viļakā pamanītas robežpārkāpēju pēdas, bet pārkāpēji joprojām tiek meklēti. Lietuviešu robežsargi aizturējuši 12 vjetnamiešus, kas acīmredzot izgājuši cauri Latvijai, un par 37 nelegāļu aizturēšanu pirms Latvijas robežas šogad ziņojusi arī Krievija.

Migrantu pavadoņi daudzos gadījumos ir uz cilvēku kontrabandu pārkvalificējušies cigarešu kontrabandisti. Likumsakarīgi rodas jautājums, vai pārkvalificējušies arī negodīgi robežsargi. Cigarešu vai tiklab zagtu automašīnu gadījumā viņu noziedzīgā misija ir nepamanīt slēptuvi, nepamanīt, ka nesakrīt reģistrācijas un šasijas numuri, noziņot, kad mājās aizies godīgais kolēģis. Līdz šim biežākais pieķerto robežsargu pārkāpums ir tieši neizpaužamu ziņu izpaušana. Jāpieņem, arī cilvēku kontrabandistiem būtu noderīgi zināt, cikos uz robežas gaidāma apgaita. Robežsardzes vadībai neesot zināms neviens mēģinājums iesaistīt robežsargus nelegālās migrācijas biznesā. Taču Normunds Garbars Neatkarīgajai atzīst: «Skaidrs, ka risks ir liels, jo cilvēku pārvietošanas biznesā apgrozās krietni lielāki naudas līdzekļi nekā tajās kontrabandas cigarešu kārbās, kas tiek mestas un nestas pāri robežai. Un noteikti – jo lielākus šķēršļus mēs liksim pārvadātājiem, jo lielāks būs spiediens arī uz robežsargiem.»

Pātaga un burkāns

Attiecībā uz amatpersonām, kuras piedalās cilvēku nelegālā pārvietošanā, krimināllikums ir bargāks nekā pret parastām privātpersonām. Tas esot atturošs faktors. Pagaidām arī šķēršļi kontrabandistiem uz zaļās robežas ir mazāki nekā risks pa tiešo kontaktēties ar robežsargiem. Taču situācija drīz var mainīties, tāpēc laikus jānodrošinās pret robežsargu ievilināšanu pretējā nometnē.

Robežsardzes priekšnieks te redz divus vienlaikus ejamus ceļu. Pirmkārt, bargs un neizbēgams sods, otrkārt – adekvāts novērtējums par sekmīgu darbu. Šobrīd pilnvērtīgi nedarbojas abi. Sodiem par robežsargu noziegumiem jābūt nopietnākiem un, galvenais, neizbēgamiem. Tas ir arī akmens tiesu laukā. Ar vienu tādu melno avi robežsardze ilgi un dikti tiesājusies, līdz robežsargu atjaunoja darbā un vēl lika viņam izmaksāt visu ieturēto algu. Un tie astoņi robežsargi, par kuru aizturēšanu robežsardze paziņoja 11. martā, paņemti ciet ne jau par kādiem niekiem, bet sadarbošanos ar zagtu luksusa klases automašīnu kontrabandistiem. Par konkrētajām epizodēm kukuļos viņi kopumā saņēmuši 5000 eiro.

Sauks talkā FRONTEX

Līdztekus skarbiem sodiem nepieciešama arī motivācijas sistēma, lai robežsargi par noķertiem nelegāļiem un novērstiem kolēģu noziegumiem saņemtu prēmijas. Tagad vienīgie priekšnieka rīcībā esošie veicināšanas instrumenti ir pateicība, goda raksts un goda zīme.

Vēl akūtāka problēma ir līdzekļu trūkums robežsargu skaita palielināšanai. Ar esošajiem resursiem stāties pretī vjetnamiešu migrantu vilnim iespējams tikai īslaicīgi. Uz laiku var pārdalīt imigrācijas kontroles resursus. «Bet es nevaru no Liepājas uz Viļaku cilvēkus aizsūtīt uz gadu,» spriež N. Garbars. Viņš pieļauj, ka šogad Latvijai palīdzību robežapsardzībā var nākties lūgt Eiropas Savienības aģentūrai FRONTEX: «Ja situācija pasliktināsies, mēs, protams, nelikumīgo šķērsošanu definēsim par augstākā līmeņa risku un aicināsim uz šejieni papildspēkus.».