Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Reizniece-Ozola: NĪN jābūt "bagātnieku nodoklim"

© F64

Nekustamā īpašuma nodoklim (NĪN) jābūt "bagātnieku nodoklim", nevis pašvaldību cīņu instrumentam par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), intervijā aģentūrai LETA atzina finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola.

Jau ziņots, ka Rīgā no šī gada īpašniekiem par mājokļiem bez deklarētiem iedzīvotājiem, nesakoptu zemi, kā arī par patvaļīgas būvniecības objektiem pieaug NĪN. Turpmāk NĪN likme īpašumam būs atkarīga no tā, cik personas nekustamajā īpašumā būs deklarētas.

Reizniece-Ozola atzina, ka NĪN funkcija būtu pildīt "bagātnieku nodokļa" uzdevumu un ļaut veicināt investīcijas, taču tagad NĪN ir kļuvis par instrumentu, kā pašvaldībām cīnīties par iedzīvotāju skaita palielināšanu un attiecīgi IIN ieņēmumiem.

"Tā ir greiza pieeja, ka nodoklis kalpo kā instruments par cita nodokļa ieņēmumiem, tāpēc ir jādomā, kā situāciju labot. Ja ir iespējams aplikt nekustamo īpašumu ar nodokli, tad tiem jābūt ļoti vērtīgiem īpašumiem. Šādiem īpašumiem varētu palielināt izmaksas, tajā pašā laikā neaiztiekot mazu īpašumu turētāju nodokļu slogu," uzskata finanšu ministre.

Viņa pieļauj iespēju, ka būtu lietderīgi NĪN likmes fiksēt, lai pašvaldības ar nodokli nevarētu manipulēt. "Tagad pašvaldības var variēt ar NĪN apmēru, turklāt ļoti plašā amplitūdā. Nākotnē NĪN likmēm varētu būt dažādas gradācijas dažādiem nekustamā īpašuma veidiem, bet galvenais princips būtu - liels īpašums maksā stipri vairāk nekā neliels dzīvoklis. NĪN vajadzētu būt turīgo cilvēku nodoklim," uzsvēra ministre.

Tajā pašā laikā Reizniece-Ozola pozitīvi vērtē to, ka pašvaldība var samazināt NĪN uzņēmējiem, lai piesaistītu investorus, kas rada darbvietas.