Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Arī Carnikavā vērtēs iespēju piemērot NĪN atlaidi

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Carnikavas novada iedzīvotāji pašvaldībai sūdzējušies par strauju nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) pieaugumu atsevišķām mājām, kā arī nelielām ēkām, kurās nav iespējams dzīvot ziemā un kurās neviens nav deklarējis savu dzīvesvietu, tādēļ pašvaldība vērtēs iespēju piemērot NĪN atlaidi mājsaimniecībām, kurās dzīvo pieci līdz seši šajā nekustamajā īpašumā deklarēti iedzīvotāji, bet netiek klasificēti kā daudzbērnu ģimene.

Kā norāda Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica (LZS), tas būtu aktuāli, piemēram, ģimenēm, kurās vecvecāki vai kādi citi ģimenes locekļi audzina savu radinieku bērnus.

Tāpat tiks vērtēts, vai nākotnē piemērot NĪN atlaidi otrās grupas invalīdiem, kā arī īpašumiem daudzdzīvokļu mājās, ko iedzīvotāji būtu gatavi siltināt, lai veicinātu šo ēku renovēšanu. Tas būtu ieguldījums ilgtermiņā, jo siltinātas ēkas patērē mazāk resursu un ļauj iedzīvotājiem dzīvot sakoptā vidē, uzskata Jurēvica.

Tāpat pašvaldībā notiek diskusija, vai nelielām dzīvojamām ēkām - platībā līdz 40 kvadrātmetriem -, būtu iespējams piemērot NĪN atlaides.

Saistībā ar ietekmi uz budžetu tiks vērtēta iespēja, vai kādas no iepriekš minētajām NĪN atlaidēm būtu iespējams piemērot šogad vai arī nākamgad, norāda Carnikavas vadītāja.

Viņa akcentē, ka svarīgs jautājums ir arī par samērīgumu. "Ir iedzīvotāji, kuri par saviem nekustamajiem īpašumiem līdz šim ir maksājuši ļoti niecīgas summas - līdz 15 eiro gadā, savukārt saskaņā ar īstenoto valdības politiku Carnikavas novada pašvaldībai šogad pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fondā ir jāiemaksā par 59% vairāk finanšu līdzekļu nekā pagājušajā gadā, tādējādi noņemot līdzekļus novada attīstībai," pauž politiķe.

Kā ziņots, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) aicinājis Carnikavas novada domi piemērot NĪN atlaides atsevišķām iedzīvotāju grupām, aģentūru LETA informēja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā.

Ministrijā saņemtas vairākas iedzīvotāju vēstules par NĪN likmēm Carnikavas novadā, tāpēc Gerhards ticies ar Jurēvicu, lai pārrunātu iespējamos risinājumus. Tikšanās laikā viņš aicinājis izvērtēt iespēju noteikt nodokļa atlaides atsevišķām iedzīvotāju grupām.