Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Celšanas un pārcelšanās zaudējumi valstij

© F64

Valsts a/s Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) sarēķinājusi pērnā gada rezultātus: 66,1 miljona eiro apgrozījums un 11,2 miljonu eiro zaudējumi.

VNĪ darbošanās ir valsts līdzekļu tērēšana pēc savas būtības. Proti, VNĪ organizē un apmaksā jaunu ēku celšanu valsts pārvaldes iestādēm, kuru pamestās ēkas nav iespējams ne ienesīgi izmantot, ne pārdot. VNĪ tomēr spēj tā darboties daudzus gadus, kamēr valsts budžetā ir nauda valsts iestāžu finansēšanai tādā apjomā, kas nosedz šo iestāžu maksājumus VNĪ par tik dārgu telpu īri, ka īrēt telpas no privātajiem īpašniekiem būtu vairākas reizes lētāk. Taga toties valsts nauda tiek pārlikta no vienas kabatas citā, no kuras tiek finansētas nākamās jaunbūves. Neskaitot tīri ierēdņiem domātās ēkas, VNĪ šā gada plānos ir turpinājums Rīgas pils rekonstrukcijai un restaurācijai, Muzeju krātuvju kompleksa veidošana, Jaunā Rīgas teātra remonts un Latvijas Okupācijas muzeja ēkas paplašināšana.

Tuvu izputēšanai VNĪ bija ap 2010. gadu, kad valsts iestādes centās izdzīvot, paliekot parādā VNĪ noteikto īres naudu. Tagad iestādes jau vairākus gadus dzīvo pēc trekno gadu paraugiem. To ļoti labi apliecināja VNĪ darījums ar Valsts ieņēmumu dienesta ēkas atpirkšanu, pamatojoties uz ēkas vērtējumu par 90 miljoniem eiro, kas vairākas reizes pārsniedz Latvijā iedomājamo nekustamo īpašumu tirgus cenu.