Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

IEDVESMOJOŠI: Uzvaras svin līdz sirmam vecumam

Liepājnieks Gunārs Jēkabsons (75) uzvarējis Baltijas valstu veterānu sacensībās un ir vairākkārtējs Latvijas galda tenisa veterānu čempions © Aksels AMBERGS, www.galdateniss.lv

Galda teniss ir emocionāls un aktīvs sporta veids, kuru izslimot nav iespējams. Pieredzējušie spēlētāji ir pārliecināti, ka par čempionu galda tenisā var kļūt arī sirmā vecumā.

«Sporta veterāni ir Latvijas zelta fonds. Tā ir bāze mūsu jaunajiem censoņiem,» atklāj Latvijas Universitātes sporta kluba galda tenisa sekcijas vadītājs, Latvijas Galda tenisa federācijas valdes loceklis, kā arī daudzu sacensību iniciators, organizators un tiesnesis Genādijs Kartuzovs. Viņš Latvijas galda tenisa sabiedrībā saukts arī par staigājošo enciklopēdiju plašo zināšanu dēļ. Sarunā ar Neatkarīgo piedalījās arī Andris Balbieris, kurš ir Senioru sporta biedrības Jūrmala galda tenisa nodaļas vadītājs. A. Balbieris joprojām piedalās galda tenisa mačos 70+ vecuma grupā. Jūrmalas galda tenisa klubā pulcējoties 15 veterānu, kuru vecums pārsniedz pat 80 gadus.

Sporta bacilis

Viena galda tenisa spēle ilgst 15 līdz 20 minūtes. Tajā ir pieci seti, un katrā jāgūst 11 punkti. «Galda teniss ir kā bacilis, no kura vairs vaļā tikt nevar. Spēles prieks un azarts prasa pāris reizes nedēļā piedalīties treniņos vai sacensībās,» piekrīt abi sporta veterāni.

Viens no vecākajiem Latvijas galda tenisistiem ir jūrmalnieks Ivars Ostvalds, kurš aktīvi spēlē 81 gada vecumā. «Veselības problēmu dēļ viņam grūti atbraukt uz treniņiem, tādēļ reizi nedēļā dodos pie viņa un kopā uzspēlējam. Neraugoties uz problēmām, viņš Iecavas veterānu čempionātā ieguva 3. vietu,» stāsta A. Balbieris. Savukārt vecākā dāma galda tenisā ir Vera Janševica (85), kura aktīvi piedalās sacensībās un iegūst godalgotas vietas. «Četrdesmitgadniekiem saku, ka varat vēl 50 gadus trenēties un kļūt par čempioniem,» pārliecināts G. Kartuzovs.

Baltijas čempions latvietis

Daudzi pēc skolas gaitām pamet galda tenisu un nodarbojas ar citiem sporta veidiem. Treniņos seniori bieži spēlē ar jauniešiem, kuriem nodod savas gudrības un arī viltības. «Ir aktīvi veterāni, kuri spēlējuši galda tenisu nacionālās izlases līmenī, bet viņu ir maz. Savukārt otra daļa ir tie, kuri, tikai gadiem ejot, sāk cītīgi trenēties un piedalīties sacensībās,» secina G. Kartuzovs.

«Galda tenisā Latvija starp Baltijas valstīm ir vājākā, bet mūsu veterāniem ir labi panākumi,» saka A. Balbieris. Liepājnieks Gunārs Jēkabsons (75) ir vairākkārtējs Latvijas veterānu čempions. Enerģiskais kungs uzvarējis arī Baltijas valstu veterānu sacensībās un ieguvis godalgotas vietas Ziemeļvalstu veterānu čempionātā, savukārt ikdienā joprojām strādā Liepājas mūzikas vidusskolā par fizkultūras skolotāju.

Dažreiz iet karsti

Daudzi seniori nāk tikai uz treniņiem, lai uzlabotu veselību, bet nevēlas piedalīties sacensībās. «Es to nevaru saprast. Šis sports ir tik emocionāls. Ja sagādā prieku sist pa bumbiņu, kādēļ nevar sacensties?» interesējas azartiskais G. Kartuzovs. Galda teniss ir tehnisks sporta veids. Jābūt labai koordinācijai un ātrumam. Kā saka pieredzējušie galda tenisisti, no nulles ir grūti sākt. Savukārt ja pārnāk no kāda cita sporta veida, izveidojas laba bāze galda tenisam. «Veterāniem ir milzīgas iespējas, tikai nepieciešama nauda. Ik pēc pāris gadiem norisinās Baltijas čempionāts galda tenisā. Tāpat arī Ziemeļvalstu čempionāts, Eiropas un pasaules sacensības un Master games,» saka A. Balbieris.

Kungi atzīst, ka pie tenisa galda var izvērsties asas diskusijas un spriedzes pilna spēle. Galda teniss ir kustīgs un emocionāls sports, jo spēlētāja noskaņojums jūtams pēc bumbiņas sitiena un tajā ieliktā spēka. «Pie galda var sanākt sadusmoties un pat palamāties, bet aiziet atvieglots,» saka G. Kartuzovs.