Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Pret Putina Sputnik rosinās sankcijas

© Ekrānšāviņš, NRA

Divus gadus Latvijā ir vāvuļots par Krievijas izvērsto informatīvo karu, taču šajā cīņā esam piedzīvojuši kārtējo zaudējumu – apejot ierasto mediju reģistrācijas kārtību, Latvijas iedzīvotājiem skalot smadzenes sācis Kremļa propagandas portāls un radio Sputnik. Tagad jāgaida 1. marts, kad valdība pret Latvijas mediju telpā nelūgto viesi varēs iemēģināt jaunā sankciju likuma represijas.

Sputnik ir viens no Krievijas valsts informācijas aģentūras Rossija segodņa propagandas rīkiem. Tas darbojas 30 pasaules valodās, 34 valstīs, 130 pasaules pilsētās un tagad pieejams arī ar domēnu lv.

Rudās viltības

Mēģinājumi pērnruden oficiāli Latvijā reģistrēt Rossija segodņa pārstāvniecību un arī šogad Sputnik Latvia cieta neveiksmi. Uzņēmumu reģistrs atteica. Taču interneta plašumos mūsu valsts abreviatūra ir pilnīgi neaizsargāta un pie domēna var tikt jebkurš, neatkarīgi no tā, kādi ir viņa nolūki. Par to, ka Sputnik nolūki ir Latvijai nelabvēlīgi, šaubu nav. Nepieņemams ir gan saturs, gan arī darba metodes. Vakar latviešu versijā par dienas varoni bija padarīts Saskaņas centra deputāts Jānis Urbanovičs, par ko viņš ir neapmierināts. Portāls publicējis it kā viņa «viedokli», kaut gan nedz deputāts ar šādu viedokli vērsies pie portāla, nedz arī portāla darbinieki kaut ko taujāja deputātam. Vienkārši nenotikušā sarunā sakompilēti citāti no vecām intervijām un salikti komplektā ar tankiem fotogrāfijā un ziņu, ka NATO valstis baidās no Krievijas bruņotajiem spēkiem. Ar politologu Juri Rozenvaldu kāds žurnālists gan patiešām sazinājies, bet viņa pārspriedumi par nacionālo un etnisko identitāti izmantoti rakstā, kas pārpilns ar mājieniem par krievu asimilāciju Latvijā. Portālā līdztekus Urbanovičam, Rozenvaldam, Medvedjevam un «rudās mednieces draiskulībām» (tas patiešām ir joku video par lapsu, nevis Solvitu Āboltiņu) atrodami daudzi oficiālajai Latvijas valsts nostājai klaji oponējoši materiāli. Vairāk to ir krievu versijā. Tostarp attiecībā uz Latvijas militārajiem sabiedrotajiem un Ukrainu.

Sankciju likums tuvojas

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne Neatkarīgajai pieļauj, ka tieši šāda veida informācija varētu kalpot par iemeslu iedarbināt Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likumu, kas stāsies spēkā pirmajā martā: «Attiecībā uz Sputnik tas varētu būt risinājums.» Likums paredz iespēju noteikt sankcijas fiziskai vai juridiskai personai, ja tā «kaitē Latvijas ārpolitiskajām interesēm vai nacionālajai drošībai» vai arī ja tā attaisno darbības, kas vērstas pret likumā uzskaitītajiem sankciju mērķiem. Katrā ziņā valdībai būs dibināts iemesls gan painteresēties par Sputnik darbību, gan iespējas padarīt to neciešamu.

Vienlaikus atbildīgajām institūcijām jādomā, kā no visādiem ķēmiem pasargāt domēnu lv.

Ala Kapones padoms

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes pārstāvis Ivars Zviedris stāsta, ka, piemēram, ikvienam, kurš vēlas nopirkt igauņu domēnu ee, oficiāli jāatskaitās, kādiem nolūkiem to plāno lietot. Tad vēlāk ir pamats iebilst, ja saturs neatbilst deklarētajam.

Runājot par informatīvo karu kopumā, Zviedris atzīst, ka Latvijas panākumi šajā frontē ir vāji. Steidzami nepieciešams jauns elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums, jo virtuālā vide Latvijā vispār netiek regulēta. Taču pagaidām tehnoloģijas iet pa priekšu likumdošanai. Ieceri, ka jebkuru audiovizuālo programmu vajadzētu reģistrēt Latvijā, nobloķējusi Eiropas Komisija – tas būtu pretrunā vienotās digitālās telpas principam.

Tad nu Latvija apņēmusies iet citu ceļu – stiprināt vietējo saturu krievu valodā. Zviedris spriež, ka diezin vai tam jābūt universālam kanālam, kas raida visu visiem un visus arī garlaiko. Tāds Krieviju neizkonkurēs. Tāpēc padome valsts pasūtījumā liks akcentu uz lokālo saturu un reģionālajām televīzijām. Tomēr kopumā radošu ideju, lai piesaistītu Latvijas krievus Latvijai draudzīgam saturam, trūkst.

Zināms radošums būs nepieciešams arī Sputnik apkarošanā, pieļauj Zviedris, taču katrai problēmai ir iespējams piemeklēt aplinkus risinājumu. Galu galā amerikāņu gangsteri Alu Kaponi cietumā ielika par nodokļu nemaksāšanu.