Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Cilvēki neizpratnē par Belēviča uzskatiem par zālēm

© F64

Cilvēkus sociālajos tīklos pamatīgi šokējis veselības ministra Gunta Belēviča viedoklis par homeopātiskiem medikamentiem.

Šis jautājums aktualizējies pēc tam, kad uzņēmējs Sergejs Bižāns savā blogā dalījies sašutumā, ka viņam aptiekā ieteikts homeopātijas līdzeklis, nevis ķīmiskas zāles. Uzņēmējs esot ieradies aptiekā ar vēlmi iegādāties zāles ģimenei, kurā viens no bērniem saslimis ar gripu. Aptiekāre ieteikusi tam iegādāties līdzekli "Aflubin", kurš homeopātisks līdzeklis.

Diskusijā iesaistījās arī mediķis un veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS), kurš pauda uzskatu - homeopātijas līdzekļi ir vienlīdzīgi ar medicīniskām zālēm, un tos var droši lietot, jo tās dažiem palīdz, bet citiem nekaitē.

Lieki teikt, ka šāds viedoklis no ministra un mediķa puses sociālajos tīklos raisījis pamatīgu sašutumu un cilvēki metušies apšaubīt G. Belēviča kunga veselo saprātu un kompetenci šajā jautājumā.

Jāuzsver - Homeopātija ir alternatīvās medicīnas veids, kuru 18. gadsimta beigās radījis vācu ārsts Zāmuels Hānemanis, piedāvājot ārstēt pacientus ar ļoti atšķaidītiem preparātiem. Pamatojoties uz paša Hānemaņa izvirzītu aksiomu, homeopātijā tiek praktizēta "līdzīgā ārstēšana ar līdzīgo", noteiktu simptomu ārstēšana ar zāļu vielām, kas veselos cilvēkos rada tieši tādus pašus simptomus.

Mūsdienu zinātniskā medicīna skeptiski attiecas pret homeopātiju, jo tās principi neatbilst pašreizējiem priekšstatiem par vesela un slima organisma funkcionēšanu, vairumam homeopātisko zāļu nav pārbaudīta to efektivitāte un lietošanas drošums, un veiktajos klīniskajos pētījumos nav konstatētas atšķirības starp homeopātiskajiem līdzekļiem un placebo.*


* Informācija sagatavota atsaucoties uz interneta enciklopēdiju wikipedia.org