Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Gaidīšanas rindas arī laboratorijās

© F64

Nacionālais veselības dienests (NVD) apmaksas nosacījumu un nosūtīšanas kompetenču ierobežojumus piemērojis 24,5 procentiem laboratorisko manipulāciju, tas ir, šajos gadījumos valsts apmaksās ambulatoros laboratorijas izmeklējumus tikai tad, ja uz tiem pacientu nosūtīs speciālists, nevis ģimenes ārsts. Daļai izmeklējumu mainīts skaits, cik gada laikā var apmaksāt, bet daļa izmeklējumu svītroti vai mainīti nosacījumi.

Neatkarīgā rakstīja, ka no 1. janvāra ģimenes ārstiem ir noteikti ierobežojumi nosūtīt pacientus uz laboratoriskajiem izmeklējumiem. Tie izpaužas tā, ka veselības finansēšanas kārtība ir papildināta ar nosacījumiem, kuriem izmeklējumiem nepieciešams speciālista nosūtījums vai kurus apmaksā konkrētiem pacientiem, piemēram, bērniem, grūtniecēm vai hroniskiem slimniekiem. Kvotas noteiktas arī laboratorijām, līdz ar to arī uz laboratoriskajiem pakalpojumiem var veidoties gaidīšanas rindas. To vēstulē ģimenes ārstiem atzinis dienests, norādot, ka tādā gadījumā laboratorijas izmeklējumus veiks noteiktā prioritārā secībā – vispirms neatliekamiem, pēc tam akūtiem, tad plānveida un tad hroniskiem pacientiem.

NVD speciāliste Māra Āboliņa Neatkarīgajai skaidro: 2015. gadā dienests pārskatīja ambulatoro laboratorisko izmeklējumu apmaksas nosacījumus, lai nodrošinātu laboratorijas izmeklējumu racionālu izmantošanu. Šogad spēkā stājušās vairākas izmaiņas laboratorisko izmeklējumu nozīmēšanā. Atsevišķiem izmeklējumiem noteikts skaits, ko no valsts budžeta līdzekļiem kalendārajā gadā apmaksā vienam unikālajam pacientam – ir atsevišķi izmeklējumi, kurus nav lietderīgi veikt atkārtoti noteiktā laika periodā. Atsevišķiem izmeklējumiem mainīti nosacījumi par to, kurš – speciālists vai ģimenes ārsts – ir tiesīgs nosūtīt. Tāpat atsevišķiem izmeklējumiem noteikti apmaksas algoritmi  jeb precizēta kārtība, atbilstoši kurai pacientiem tiks nozīmēti valsts apmaksāti laboratoriskie izmeklējumi, lai nodrošinātu izmeklējumu veikšanas pamatotu secību un racionalitāti. Daži izmeklējumi ir svītroti un apvienoti. «Speciālistiem nepieciešamības gadījumā pašiem būs jānosūta pacients uz izmeklējumiem apmeklējuma laikā, un to vairs nevarēs uzdot ģimenes ārstam,» uzsver M. Āboliņa.

2016. gadā ambulatori tiek apmaksātas 388 laboratoriskās manipulācijas. Apmaksas nosacījumi un nosūtīšanas ierobežojumi piemēroti ceturtdaļai izmeklējumu. Astoņiem procentiem izmeklējumu no kopējā laboratorisko pakalpojumu apjoma ir piemēroti ierobežojumi, tas ir, mainīti noteikumi un uz analīzēm var nosūtīt tikai speciālists. Pārsvarā tie ir specifiski, dažādu ārstu speciālistu kompetencei atbilstoši laboratoriskie izmeklējumi. Vienlaikus ir noteiktas kvotas arī pašām laboratorijām, un tām būs jāplāno, jākontrolē un jāievēro noteiktais apjoms.

UZZIŅAI

• Pilna asins aina (hemoglobīns, eritrocīti, leikocīti, trombocīti, hematokrīts, leikocītu formula)

Apmaksā ne biežāk kā vienu reizi kalendārajā gadā, izņemot, ja ir akūtas vai hroniskas saslimšanas

• Nepilna asins aina (hemoglobīns, eritrocīti, leikocīti, trombocīti, hematokrīts)

Apmaksā ne biežāk kā vienu reizi kalendārajā gadā, izņemot, ja ir akūtas vai hroniskas saslimšanas

• Urīna sedimenta standartizēta mikroskopija Apmaksā, ja ir izmaiņas analīzē ar teststrēmeli

• Kopējais holesterīna līmenis asinīs

Apmaksā ne biežāk kā vienu reizi kalendārajā gadā, izņemot, ja pacients lieto statīnu terapiju vai pacientiem ir sirds asinsvadu slimību risks

• Dzelzs

Apmaksā ne biežāk kā vienu reizi kalendārajā gadā, izņemot ar hematologa, bērnu hematoonkologa vai pediatra nosūtījumu, vai grūtniecēm

Avots: MK noteikumi nr. 1046