Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Šveicietis Rudolfs Meroni tiek pie pils Latvijā

JAUNI SAIMNIEKI. Fon Pistolkorsu dzimtai savulaik piederošajā Igates pilī, kas celta neorenesanses stilā, «paužot atturīgu lakonismu un eleganci», turpmāk saimniekos Meroni dzimtas pārstāvji © Publicitātes foto

Izsolē par nomas tiesībām uz vienu no Vidzemes arhitektūras pērlēm – Igates pili – uzvarējis uzņēmums, kuru pārvalda Latvijā ļoti ietekmīgā Šveices advokāta Rudolfa Meroni ilggadējā sekretāre (caur to arī lielo Ventspils tranzītbiznesa uzņēmumu padomes locekle) Diāna Jukna, bet, papētot šā uzņēmuma «radurakstus» Anglijā, tūlīt smaidošs nāk pretī arī pats Dr. Meroni.

Igates pils iegūšanas darījums noticis uzreiz pēc Ventspils naftas «lielā darījuma», kurā, kā tiek publiski apgalvots, R. Meroni kontrolētā akciju sabiedrība Latvijas naftas tranzīts pārdeva tai piederošās Ventspils naftas akcijas par 80 miljoniem eiro.

Sekretāru karaliskā dzīve

Igates pils pieder Latvijas valstij, un izsoli uz nomas tiesībām rīkoja valsts akciju sabiedrība Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ). Izsolē uzvarēja SIA Domaine et Chateaux (tulkojumā no franču valodas – Muižas un pilis).

Latvijas Uzņēmumu reģistra informācija datu bāzē Firmas.lv liecina, ka SIA Domaine et Chateaux vienīgā valdes locekle ir Diāna Jukna – ilggadējā Dr. Rudolfa Meroni sekretāre Latvijā. Nebūs viegli pārskaitīt viņas amatus, kuros kopš 2009.gada viņa bijusi iecelta Dr. Meroni kontrolētajos lielajos Ventspils uzņēmumos un Ķīpsalā reģistrētajos, it kā mazajos uzņēmumos, caur kuriem tomēr tika laisti lielo uzņēmumu miljoni. Firmas. lv dati liecina, ka D. Jukna šajos amatos pavisam iecelta 634 reizes (!) un viņas vārds pavisam saistīts ar 15 uzņēmumiem. Šobrīd viņa, piemēram, ir arī akciju sabiedrību Ventbunkers, Latvijas naftas tranzīts, Kālija parks un Ventspils tirdzniecības osta padomes locekle.

Iepriekš – no dibināšanas 2009. gadā līdz 2011. gada beigām – gandrīz nekādu saimniecisko darbību neveikusī SIA Domaine et Chateaux piederēja vēl vienai Dr. Meroni menedžerei Aritai Lindei. Pēc neoficiālas informācijas, A. Linde esot D. Juknas māsīca, caur to 2014. gadā bijusi pat akciju sabiedrības Latvijas naftas tranzīts padomes priekšsēdētāja vietniece, bet pirms tam bijusi arī Ventbunkers padomes locekle. Pavisam dažādos amatos iecelta 59 reizes.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka Dr. Meroni menedžeru loks ir ļoti šaurs – simtiem miljonu vērtos uzņēmumus pārvalda kādas desmit savstarpēji, tostarp radnieciski, saistītas personas.

Tikai direktors?

Savukārt šobrīd SIA Domaine et Chateaux vienīgais īpašnieks ir šā Latvijā reģistrētā uzņēmuma «spoguļkompānija» (Dr. Meroni drauga Ventspils miljonāra Valentīna Kokaļa lietots termins) – Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē reģistrētā Domaine et Chateaux Limited. «Spoguļkompānijai» ir trīs direktori – pats Dr. Meroni, kompānija Telemark Management Services Ltd (tā pieder Dr. Meroni ilggadējam sadarbības partnerim bezgaldaudzajās «ofšoru» shēmās Mortenam Fredrikam Brinčmanam), kā arī kāds Lielbritānijā dzīvojošs psihologs Džordžs Kents Seago, kuram ar Latvijas «šmauci» pagaidām nekāds sakars nav konstatēts.

Respektīvi – arī Igates pils jaunajiem saimniekiem ir radīta tikpat sarežģīta un neatšķetināma īpašumtiesību struktūra kā Ventspils lielajiem uzņēmumiem.

Kāpēc? Visticamāk, tāpēc, lai nebūtu iespējama piedziņa no kādas konkrētas personas.

Jāatgādina Neatkarīgās izpētītais, ka Dr. Meroni arī Francijā, Burgundijas sirdī, ir muižiņa, kurā darina garšīgos Chablis, Pinot Noir un citu šķirņu vīnus – Val de Mersi (Val de Mercy). Šajā muižiņā 2005. gada augustā tika svinētas greznās R. Meroni kāzas ar ukraiņu meiteni Ļubovu, kurās piedalījās arī vairāki Ventspils miljonāri. Tomēr arī publiski pieejamajā, oficiālajā informācijā par šo muižiņu R. Meroni figurē tikai kā «pārvaldnieks».

Cīņa bijusi godīga

VNĪ Komunikācijas daļas vadītāja Jolanta Grāmatniece Neatkarīgo informēja, ka izsolē piedalījušies divi pretendenti – SIA Domaines et Chateaux un SIA Grow Food. Izsoles sākuma cena bijusi 3000 eiro bez PVN mēnesī uz 12 gadiem, ar tiesībām nomu pagarināt līdz pat 30 gadiem, ja uzvarētājs apsolas investēt Igates pils un tās apkārtnes rekonstrukcijā un sakopšanā. Pēc J. Grāmatnieces teiktā, ja nomnieks nepildīs saistības un nomas maksu nemaksās, tad VNĪ ir tiesības lauzt nomas līgumu.

Otrs pretinieks – SIA Grow Food – ietilpst visai spēcīgā koncernā (akciju sabiedrībā Hanse Holding), kura apgrozījums pārsniedz vairākus miljonus eiro un kurš savu darbību izvērsis tieši Vidridžu novadā, t.i., Igates pils apkārtnē. Tomēr SIA Grow Food izsolē zaudēja. Kā Neatkarīgajai skaidroja viens no Hanse Holding līdzīpašniekiem Jānis Bunduls, «divas meitenes» no SIA Domaines et Chateaux solījušas tik pārliecinoši, ka vidridžnieki padevušies jau pēc pāris soļiem. «Cīņa bija godīga,» uzsvēra J. Bunduls.

Igates pils celta ap 1880. gadu pēc Rīgas arhitekta Rūdolfa Cirkvica projekta fon Pistolkorsu dzimtai.