Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

LAIKA ZĪMJU VĒROTĀJS: "īstā" ziema varētu sākties februārī

© F64

Aizvadītās nedēļas nogalē ir pārspēti vairāki siltuma rekordi, un sinoptiķi sola, ka arī šonedēļ salu nesagaidīsim. Nekādi baltie Ziemassvētki nesanāks, drīzāk tie būs zaļi un melni, jo – lietaini un dubļaini.

Laika zīmju vērotājs viļakietis Vilis Bukšs prognozē, ka «īstā» ziema varētu sākties tikai februārī, kad ilgāk pieturēsies sals. Toties pašlaik Latvijas austrumpusē mežā atrodamas sēnes, neguļ odi un mušas, rosīgas ir sliekas un kurmji.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) informācija liecina, ka trešdien, 23. decembrī, gaisa temperatūra Latvijas dienvidos var sasniegt pat +11 grādu. Šogad decembrī siltuma rekordi pārspēti tik bieži, ka tuvojas simtam. Tie krituši visa gada garumā, bet piedzīvoti arī aukstuma rekordi, turklāt gada siltākajos mēnešos.

V. Bukšs pieļauj, ka pienācis laiks, kad arī laika zīmju vērotāji vairs nevar izmantot daudzos iepriekšējos gados izmantotās sakarības un laika zīmes. Piemēram, tagad pat. Pēc tautas novērojumiem un pazīmēm Ziemassvētkiem vajadzēja būt baltiem, bet nekā. «Jāvēro, kas notiek. Tie ir jauni izaicinājumi dabas vērotājiem, jo iepriekšējie novērojumi vairs nedarbojas,» atzīst laika zīmju pētnieks. «Iepriekš zīmes liecināja, ka ar Ziemassvētkiem vajadzētu būt nelielai sniega sedziņai un nelielam salam arī, bet sestdien pastaigāju pa austrumu robežu un pavēroju, ka būs līdzīgs scenārijs kā 2007. gadā. Mežā sēnītes atradu, ziemas odi un ziemas mušiņas vēl aktīvi, arī kurmji rok un sliekas nav ielīdušas zemē.»

Togad tāds ledus, uz kura var uzkāpt zemledus makšķernieki, parādījies ap 20. janvāri, un arī 2016. gadā varētu gaidīt ap to pašu laiku. Līdz 20. janvārim sala nebūšot. Drīzāk slapjdraņķis – tāds netīkams Ziemassvētku kokteilis, aizgūtnēm prognozē V. Bukšs. Iespējams, valsts austrumpusē temperatūra var nokristies līdz mīnus 8–10 grādiem, bet ilgstoši ne. Ja decembrī vai janvārī uzsnigs sniedziņš, tas ātri nokusīs. Ilgāku salu varam gaidīt februārī, bet sniegu – martā. «Lieldienas, kas nākamgad ir 27. martā, varētu būt baltas. Janvāra beigās un februārī varbūt uz desmit dienām būs kailsals un mīnus 15–18 grādu,» saka V. Bukšs. Pavasaris gaidāms vēss, un līdz Jāņiem vajadzēs biežāk drebināties nekā sildīties saules staros. «Nekā jauka nebūs,» piebilst viļakietis.

Laika zīmju pētnieks ar nožēlu noteic, ka tāds decembris kā pašlaik ir nelabvēlīgs lauksaimniekiem. Vecumu pusē ziemāji esot ūdenī un jaušama pelējuma piegarša. Arī cilvēkiem jāuzmanās – mitrā laikā baciļi izplatās straujāk.

Jautāts, kā sagaidīs Ziemassvētkus, V. Bukšs atbild, ka ziemas saulgriežus piedzīvos mežā pie dzīvas zaļas eglītes. Kad bērni bijuši mazi, tad zaļsvārci cirtis un nesis uz māju, bet tagad viņa uzskati neļauj iznīcināt kociņu.