Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Mucenieku iedzīvotāju mērs ir pilns- nosūtīta atklāta vēstule Ministru prezidentei

© F64

"Mēs, Muceniekos dzīvojošie ciema iedzīvotāji, esam kategoriski pret valdības nerēķināšanos ar ciema vietējiem iedzīvotājiem, viņu interesēm un vajadzībām. Patvēruma meklētāju uzņemšana nav viegli un vienkārši risināms jautājums, taču visupirms valdībai ir jāņem vērā savu pilsoņu, vietējo iedzīvotāju tiesības un intereses," teikts atklātajā vēstulē, kuru Ministru prezidentei Laimdota Straujuma (V) nosūtījuši Mucenieku iedzīvotāji, sakarā ar bēgļu izmitināšanu ciematā.

"Mēs neesam pret patvēruma meklētāju uzņemšanu, taču mūsuprāt nav pareizi
izmitināt vienuviet tik lielu skaitu patvēruma meklētāju, nav pareizi, ka viņi var brīvi un neierobežoti pārvietoties pa ciema teritoriju un izmanto ciema infrastruktūru, kuru tagad baidās izmantot vietējie ciema iedzīvotāji (piemēram, ja stadionā atrodas ievērojams skaits patvēruma meklētāju, vietējie bērni baidās iet uz stadionu un tur atpūsties).


Līdz šim ar patvēruma meklētājiem esam sadzīvojuši tīri labi – kopīgi spēlējām futbolu, piedalījāmies novada sporta svētkos, taču patvēruma meklētāju skaitam pieaugot, situācija krasi mainās – mēs, vietējie ciema iedzīvotāji un saimnieki paliekam mazākumā… Tas vairs nebūs mūsu ciemats, bet gan patvēruma meklētāju ciemats.


Informāciju par patvēruma meklētāju uzņemšanu un izmitināšanu Muceniekos mēs saņemam pastarpināti no masu medijiem. Mēs esam lielā neziņā un ikdienā ik uz soļa sastopamies ar situācijām, kas liek mums bažīties par savu drošību jau šobrīd. Mūs baida neziņa par to, kas notiks ar mūsu ciematu. Vai tas nepārvērtīsies par bēgļu ciematu vai arī par cietumu, kur cietumnieki būs ne tikai bēgļi, bet arī mēs.


Sakarā ar ievērojamu patvēruma meklētāju skaita palielināšanos, pieprasām, lai Muceniekos tiktu nodrošināta pastāvīga Valsts policijas klātesamība – policijas iecirknis, kur ik dienu dežurējošie policijas darbinieki būtu gatavi reaģēt uz dažādām situācijām. Jau šobrīd baidāmies laist savus bērnus vienus vakaros laukā spēlēties, jo laukā ir tumšs un pa ciemu klīst jauni, nepazīstami, svešzemju vīrieši. Iedzīvotāji ir saskārušies ar situācijām, kad jaunām sievietēm šķiet, ka viņām seko, ir bailes doties pastaigās uz vietējo mežu, jo tur baros pa diviem un vairākiem kopā pastaigājas patvēruma meklētāji.


Ropažu novada pašvaldība ciemā vēlas būvēt multifunkcionālo centru un sakārtot arī ciema infrastruktūru, taču tas tiks darīts no mūsu, iedzīvotāju, nodokļu ieņēmumiem un ja valsts nevēlas līdzfinansēt ciema infrastruktūras uzlabošanu un pakalpojumu dažādošanu ciemā, iedzīvotāji nevēlas dalīt šīs lietas ar patvēruma meklētājiem. 

Mūsuprāt nav normāli, ka patvēruma meklētājiem viņu centrā ir pieejama sporta zāle, bērnu rotaļu istaba, bet mums, šī ciema iedzīvotājiem un saimniekiem, nav ne sporta zāles, ne labiekārtota stadiona, kuru jau šobrīd dalām ar patvēruma meklētājiem, savukārt pašvaldībai mūsu nodokļu maksātāju nauda būs jātērē apmaksājot sociālos pabalstus un nodrošinot patvēruma meklētājus ar mājokli Ropažu novadā.


Mēs, Mucenieku ciema iedzīvotāji, vēlamies zināt, cik, cik ilgi un kādi patvēruma meklētāji Muceniekos atradīsies, kāds būs viņu dienas režīms, kādi ir valdības plāni par patvēruma meklētāju uzņemšanu un integrāciju. Vai Muceniekos tiks veidota slēgta tipa patvēruma meklētāju izmitināšanas iestāde vai arī nē. Mēs gribam zināt, kāda ir mūsu ciema attīstības nākotne. 

Mēs satraucamies par mūsu īpašumu vērtības krišanos, par to, ka esam spiesti meklēt jaunas dzīvesvietas. Mēs vēlamies, lai atbildes uz šiem un citiem jautājumiem visupirms saņemam no valdības un Jums, Straujumas kundze, kas pieņem šos lēmumus un ir apstiprinājuši arī Rīcības plānu patvēruma meklētāju uzņemšanai valstī. Tādēļ aicinām Jūs uz tikšanos ar Mucenieku iedzīvotājiem klātienē, pie mums, Muceniekos, 2015.gada 25.novembrī plkst. 19:00." atklātajā vēstulē Ministru prezidentei informē Normunds Vagalis, runājot visu Ropažu novada Mucenieku ciema iedzīvotāju vārdā.