Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Krievijas armijas ansambļa konceru Latvijā vērtēs kā militāras vienības ierašanos

© wikipedia

Aleksandra Aleksandrova vārdā nosauktā Krievijas armijas dziesmu un deju ansambļa viesošanās Latvijā būs jāpiesaka un tiks vērtēta kā militāras vienības ierašanās, šorīt LTV pastāstīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Politiķis pastāstīja, ka šoreiz netiek domāts par ansambļa dalībnieku iekļaušanu melnajā sarakstā, taču esot jāsaprot, ka "tas nav vienkārši ansamblis, bet gan bruņoto spēku vienība", līdz ar to Latvijas puse ir informējusi Krievijas vēstniecību, ka ansambļa dalībnieku ierašanās var notikt tikai atbilstoši Latvijas likumiem, proti, no Krievijas puses tiek sagaidīts oficiāls pieprasījums ļaut šai armijas vienībai ierasties un tad atbildīgās iestādes vērtētu šo pieteikumu.

Rinkēvičs pats uzskata, ka pašreizējos politiskajos apstākļos šis koncerts Latvijā nebūtu vēlams. Taujāts, vai nebūs tā, ka šie cilvēki vienkārši atbrauks uz Rīgu un sāks spēlēt, Rinkēvičs atteica: "Esiet mierīgi. Tā gan gluži nebūs."

LETA jau vēstīja, ka pretrunīgi vērtētā Aleksandra Aleksandrova vārdā nosauktā Krievijas armijas dziesmu un deju ansambļa koncerts varētu notikt Maskavas namā, Rīgā, aģentūra LETA uzzināja Maskavas namā.

Pagaidām esot zināms, ka sarunas par šī koncerta organizēšanu Maskavas namā notikušas, tomēr, vai tas tiešām notiks šajās telpās, patlaban vēl neesot apstiprināts. Koncerts paredzēts šī gada decembrī, tomēr telpu rezervācija Maskavas namā vēl neesot notikusi. Maskavas namā norādīja - ja tiks pieņemts lēmums par pasākuma rīkošanu tieši šajās telpās, tām jābūt rezervētām jau novembrī.

Maskavas namā norādīja, ka koncerta organizatori ir Krievijas vēstniecība Latvijā un vēl kāda organizācija un, ja viņiem "būs šāda griba" koncertu organizēt tieši Maskavas namā, tad Maskavas nams izskatīs šo iespēju.

Rinkēvičs ir paudis viedokli, ka šāds Krievijas armijas dziesmu un deju ansambļa koncerts ir vērtējams kā provokatīvs un nepieņemams, jo koncerta ideoloģiskā koncepcija, kas savā daiļradē aktīvi propagandē padomju armijas varenību, ir neatbilstoša gan Baltijas valstu vēstures, gan arī Ukrainas notikumu - pretlikumīgās Krimas aneksijas un aktuālās situācijas Austrumukrainā - kontekstā.

Savukārt Krievijas vēstniecība Latvijā pauda "pārsteigumu par neveselīgo ažiotāžu", kas pievērsta pretrunīgi vērtētā Krievijas armijas dziesmu un deju ansambļa dalībnieku koncertam Latvijā. Kā aģentūru LETA informēja vēstniecība, koncerts Rīgā tiekot plānots starptautiskās turnejas laikā un tas notikšot "par godu 70 gadiem kopš uzvaras pār nacismu". Pasākuma organizatori esot vispasaules pazīstamo kolektīva koncertu ieplānojuši decembrī Maskavas namā un tas paredzēts Otrā pasaules kara veterāniem, tajā skaitā 1941.gada kaujas pie Maskavas dalībniekiem.

"No savas puses ar pārsteigumu atzīmējam neveselīgo ažiotāžu ap, pēc savas būtības, kultūras pasākumu," skaidroja vēstniecībā, piebilstot, ka vēstniecība pati nav pasākuma organizatore, taču patlaban ciešā sadarbībā ar Latvijas Ārlietu ministriju mēģina skaidrot radušās nesaprašanas ap plānoto koncertu.