Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Prognozē, kad Latvijā varētu ienākt ziema

© F64

"Novembra pirmā puse būs vēl salīdzinoši jauka un sausa, līdzīgi kā laikapstākļi oktobrī, taču novembra vidū varētu būt gaidāmi nokrišņi- lietus, krusa, slapjš sniegs. No 21.novembra veidosies jau "ziemīgāki" laikapstākļi," stāsta laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs.

"Sala mēnesī (novembrī) rudens ar ziemu cīnās. Šajā laikā nereti ir tā, ka no rīta lietus līst, bet vakarā jau snieg un puteņo. Ticējumi par novembri saka: ja Mārtiņa mēnesis auksts, tad marts būs silts. Ja snieg un stiprs sals, gaidāms bagāts gads. Silts un miglains – bada gada vēstnesis. Ja novembrī odi – mīksta ziema. Ja daudz saulainu dienu – tad nākošā pavasarī agri jāsēj. Cik ilgi pēc Mārtiņiem (10. novembris) kokos vēl turas lapas, tik ilgi pēc Jurģiem (23. aprīlis) nebūs vēl zāles.

17. augusts un 5. janvāris, kas atbilstoši tam prognozē laiku novembrī, pagāja ziemeļu, austrumu puses vēju zīmē. Tas norāda, ka Sala mēnesis pārsvarā būs ar salīgām naktīm, nelielu siltumu dienās un vairāk sauss kā slapjš. Sekojot šīm nozīmīgajām dienām un tāpat arī laika apstākļiem pagājušajā maijā, tad kopumā novembris būs tuvu vidējiem rādījumiem gan temperatūru, gan nokrišņu ziņā.

Mēneša pirmajā pusē, pārsvarā līdz Mārtiņiem (10. novembris), vairāk sauss nekā mitrs. Šajā laikā dienās rudenīgi atturīgs siltums (līdz plus 7, 10 grādiem). Skaidrās naktīs neliels sals (līdz mīnus 5, 7 grādiem). Nokrišņi, pārsvarā lietus, īslaicīgi. Pēc Mārtiņiem, mēneša vidū, vairāk dažāda veida nokrišņu un brāzmainu vēju. Nereti arī miglas, slapjš sniegs, atkala. Laikā ap Cecīliju (22. novembris) un Katrīnām (25. novembris) Austrumlatvijā sals neatlaidīs arī dienas laikā. Nokrišņi nelieli, bet pārsvarā jau sniegs. Tālāk no jūras izveidosies arī neliela sniega sega. Vēlāk, laikā ap Andrejiem (30. novembris), kļūs siltāks un sniegs kusīs. Ceļi slideni.

Ja seko 8. un 9. oktobrim, kad Latvijā dažviet lidinājās sniegpārslas, tad ticējums saka, ka ziema sāksies 21. novembrī..." ziņo Bukšs.