Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Literatūras centra kontos revīzija atrod iztukšīti

© Scanpix

Kultūras ministrija (KM) lauzusi līgumu ar biedrību Latvijas Literatūras centrs (LLC), jo revīzija apstiprinājusi jau iepriekš radušās aizdomas par pārkāpumiem grāmatvedībā un pamatīgu summu aizplūšanu nezināmā virzienā. Vai kontos tiks atgriezta zudusī nauda, nav zināms, tāpat vēl tiek lauzīta galva, kam uzticēt LLC pienākumus.

Par LLC pēc zemestrīces, kā notikušo dēvē nozarē strādājošie, kopumā runā kā par nelaiķi, apšaubot tā iespēju augšāmcelties.

KM šobrīd revīziju ir beigusi, taču situāciju sīkāk nekomentē, vien norāda, ka «pārbaudē konstatētas būtiskas nepilnības valsts finansējuma izlietošanā un uzskaitē».

Darba grupa pētīs un vētīs

Rezultāti liecina, ka LLC ir pārkāpis vairākus līguma nosacījumus. Konstatēto pārkāpumu un trūkumu dēļ izbeigts līdzdarbības līgums, kā arī pieprasīta iepriekš piešķirtā 8813,92 eiro finansējuma atmaksa. Atklājies, ka no minētās summas Valsts kases kontā ir palikuši vien 34,03 eiro. Jāpiebilst, ka tam, visticamāk, būs jāpieskaita Valsts Kultūrkapitāla fonda konstatētā finanšu bedre – 73 000 eiro (revīzijas datus vēl apkopo). Pirms tam gan figurēja vēl lielāka summa (160 550 eiro), par kuru centrs nevarēja sniegt atskaites.

KM norāda, ka 29. septembrī uz sanāksmi aicinājusi Latvijas Literatūras un grāmatniecības padomi, informējot par situāciju, kā arī uzklausot nozares pārstāvju viedokļus. Kā jau ierasts šādās reizēs, izveidota arī darba grupa, kas izvētīšot pelavas no graudiem. Tā par šo jautājumu jau spriedusi 6. oktobrī, bet vēl paredzēta diskusija 27. oktobrī. Tāpat gaida LLC biedru kopsapulci 14. oktobrī, kurā skatīs gan KM revīzijas rezultātus, gan pašas biedrības pasūtīto auditu.

Mērķi labi, bet ne rezultāts

LLC vadītājs Jānis Oga, iepazīstoties ar revīzijas atklātajiem pārkāpumiem, nenoliedz, ka varētu būt radušies robi grāmatvedībā, taču tā neesot apzināta ļaunprātība. Viņš jau vairākkārt presē paudis, ka «katra veiktā darbība bijusi ar mērķi realizēt LLC mērķus un uzdevumus, popularizēt mūsu valsti, tās iespējas, kultūru un latviešu literatūru pasaulē, kā arī gādāt, lai netiktu traucēta Latvijas literatūras un grāmatniecības popularizēšanas aktivitāšu nepārtrauktība un izvirzīto uzdevumu īstenošana». Iesāktos darbus turpinot, iznākot arī žurnāli Latvijas Teksti un Latvian literature, bet par naudas lietām lemšot biedru kopsapulcē.

Nodevība un trieciens nozarei

LLC biedre, rakstniece Nora Ikstena gan J. Ogas rīcību nosauc par nodevību, kuras dēļ bijis jāpārdzīvo gandrīz vai nervu sabrukums. Viņa atgādina, ka LLC dibināts, lai popularizētu latviešu literatūru ārzemēs. To izdarījuši cilvēki, kam nebija vienaldzīga latviešu literatūra. Nevarot noliegt – līdz ar J. Ogas nākšanu amatā izdarīts daudz kas labs, taču pēdējos gados centra vadītājs zaudējis realitātes sajūtu.

«Aina, ko redzam tagad, ir rezultāts tam, ka pārāk uzticējāmies vienam cilvēkam – viņa cilvēciskajam un profesionālajam godaprātam. Jā, varu teikt augstus vārdus, ka morālā atbildība laikam jāuzņemas katram biedram, taču finansiālā gan J. Ogam, jo viņam bija pieeja dokumentiem un LLC kontiem,» uzsver N. Ikstena. Notikušais esot vērtējams kā milzīgs trieciens grāmatniecības nozarei kopumā. Viņa cer, ka centra vadītājs apjēdz, cik liels ir viņa nodarījums. Ir pat radusies sajūta, ka esot atgriezušies pirms 20 gadiem komunikācijā visos līmeņos. Katrā ziņā no kļūdām esot jāmācās un no bedres laukā jātiekot.

Pienākumus sadalīs citiem

Ventspils starptautiskās Rakstnieku un tulkotāju mājas direktore Andra Konste, kas piedalījusies KM veidotajā darba grupā, arī atzīst, ka pārsteigums par LLC ligām bijis liels, taču nevarot apgalvot, ka nācis pilnīgi «no zila gaisa». Signāli par to, ka īsti labi nav, bijuši, taču nevarējuši iedomāties, ka ir «tik traki». Izbrīnot tas, ka centrs jau ilgāku laiku spējis izslīdēt no atbildīgo instanču redzesloka. Viņas vadītā organizācija regulāri tiekot pārbaudīta, un «katrs cents tiek dzenāts rokā», bet te skaitļi ar tādām nullēm pazuduši. Vaina noteikti jāuzņemas J. Ogam pašam – ja reiz viņš netika galā ar visiem rēķiniem un bija uzkrāvis pārāk lielu pienākumu kalnu uz saviem pleciem, tad vajadzēja lūgt palīdzību, nevis putra jāvāra vēl lielāka.

A. Konste šaubās, vai tur tagad varēs ko saglābt. Nevarot jau atmest cerību, ka LLC vēl parādīsies kādi attaisnojoši dokumenti, bet skaidrs, ka tādā formātā centrs vairs nevar pastāvēt. Tomēr iesāktā lieta noteikti jāturpina, pārrāvums tajā nebūtu pieļaujams. Jāiesaista lielāki cilvēku resursi, un pienākumi jāuztic vairākām organizācijām. Šobrīd diskutē, kam tos novirzīt. Iespējams, ka pienākumus sadalīs starp Rakstnieku savienību, Ventspils māju (tai jau dots uzdevums pieslēgties Londonas grāmatu gadatirgum) un Latvijas Grāmatizdevēju asociāciju.