Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Novadiem nebūšot problēmu ar teritoriālo reformu

© F64

Reģionālajiem attīstības centriem jeb lielajiem novadiem nebūšot problēmu ar Administratīvi teritoriālās reformas otrā posma īstenošanu, uzskata vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards.

Viņš šodien ticies ar Reģionālo attīstības centru apvienības pārstāvjiem, kuriem prezentējis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotos reformas variantus.

Ņemot vērā, ka reģionālie attīstības centri ir 21 novads, kur vairākas pilsētas savulaik ir bijušie rajonu centri un apvienojoties ar pagastiem, jau ir uzkrāta zināma pieredze. "Šie novadi jau daudz no tā, ko mēs piedāvājam darīt, jau dara," teica ministrs. Tas nozīmē, ka zināmi priekšdarbi jau esot paveikti.

Tikšanās laikā novadu pārstāvji gan dalījušies savā pieredzē, gan arī izteikuši komentārus un priekšlikumus. Piemēram, izskanējis priekšlikums likumā noteikt novadu apvienošanos. Kopumā attieksme esot bijusi pozitīva.

Ministrs prognozēja, ka lielajiem novadiem problēmu ar reformas īstenošanu nebūšot. Tikai jautājums ir par republikas nozīmes pilsētām - vai tās iekļaut novados vai arī tām jāpaliek atsevišķi.

Ministram tuvākajā laikā gaidāmas tikšanās arī ar Latvijas Pašvaldību savienību, Latvijas Lielo pilsētu asociāciju un citām reformā iesaistītajām pusēm. Notiks arī izbraukumi uz reģioniem, lai uz vietas stāstītu par reformu.

Jau ziņots, ka VARAM valdības koalīcijas partneriem iesniegusi jaunu reformas koncepciju, kurā piedāvāti divi iespējamie reformu varianti.

Viens no ministrijas piedāvātajiem variantiem paredz, ka tiks izveidots 49 novadu un deviņu republikas pilsētu administratīvā iedalījuma modelis. Izstrādājot šo modeli, ņemti vērā vairāki kritēriji - attīstības centrs ar vismaz 1000 iedzīvotājiem, izveidots ceļu tīkls un atbilstoša infrastruktūra. Kā kritēriji ir arī vismaz viena perspektīva vidusskola novadā un tas, ka vidējais attālums no apdzīvotām vietām līdz novada administratīvajam centram ir ap 30 kilometriem.

Kā otru variantu VARAM piedāvā sākotnēji 29 sadarbības teritoriju izveidošanu ap nacionālās un reģionālās nozīmes attīstības centriem, kur pašvaldībām būs iespēja brīvprātīgi pievienoties.