Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Alimentu parādniekus publiskais saraksts turpina baidīt

© Scanpix

Gan jūlijā, gan augustā no uzturlīdzekļu parādniekiem atgūto līdzekļu apmērs ir lielākais šajā gadā, kaut arī augustā, salīdzinot ar jūliju, naudas Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) administrācijas maciņā atgriezies mazāk. Parādnieku aktivitāti var izskaidrot ar datu publiskošanu, ko UGF uzsāka šā gada 1. jūlijā.

Lai gan jaunā regulējuma mērķis ir sekmēt bērna tiesību aizsardzību, kā arī veicināt uzturlīdzekļu maksāšanu, par parādnieku datu publiskošanu ir dzirdēti dažādi viedokļi. Vismaz pagaidām sarakstam ir bijusi ietekme uz uzturlīdzekļu nemaksātājiem – nauda bērnu uzturēšanai ir atradusies. Jūlijā regresa kārtībā (no parādnieka) atgūto uzturlīdzekļu apmērs uzlēca pagaidām visaugstāk – tika iekasēti 338 705 eiro. Mēnesi agrāk UGF atguva 271 354 eiro, un arī pēc tam – augustā – atgūto līdzekļu apmērs tikai mazliet pārsniedza 300 000 eiro. Vērojama tendence, ka parādnieki sākuši rosīgāk maksāt jau visu šo gadu, jo sabiedrība par šādu rīcību tika informēta krietni pirms nemaksātāju datu publiskošanas internetā. UGF paredzēja, ka līdz ar plāniem par datu publiskošanu atgūto līdzekļu apjoms pieaugs par 10 procentiem, bet viss noticis trīsreiz straujāk. 2015. gada pirmajos piecos mēnešos, salīdzinot ar tādu pašu periodu pērn, par 26 procentiem jeb 260 139 eiro bija palielinājies regresa kārtībā atgūto līdzekļu apjoms, ko UGF izmaksājis parādnieku bērniem. Bet līdz šā gada 31. augustam regresa kārtībā tika atgūti izmaksātie uzturlīdzekļi 2 160 630 eiro apmērā, kas ir par 502 562 eiro jeb 30,31 procentu vairāk nekā līdz 2014. gada 31. augustam.

Atgādināsim, ka no 1. jūlija UGF administrācija interneta mājaslapā publisko ziņas par tiem uzturlīdzekļu parādniekiem, kuru vietā uzturlīdzekļus bērniem maksā no valsts budžeta. Sarakstā ir norādīts parādnieka vārds, uzvārds, personas koda otrā daļa un dzimšanas gads. Uz 23. septembri sarakstā bija iekļauti 1952 parādnieki, bet kopējais parādnieku skaits uz 2015. gada 31. augustu bija 30 170. Vidējais parādnieks ir darbspējīgs vīrietis līdz 40 gadiem, kura vietā valsts maksā par viena bērna uzturēšanu. Ceturtā daļa no uzturlīdzekļu nemaksātājiem dzīvo Rīgā. Sieviešu šajā sarakstā ir maz, apmēram pieci procenti. Uzturlīdzekļu parādnieki valstij ir parādā milzīgu summu – pērnā gada nogalē tie bija vairāk nekā 123 miljoni eiro, un pusei no viņiem parāda apjoms bija vidēji 5000 eiro.

Līdz 31. augustam UGF administrācija ar uzturlīdzekļiem nodrošinājusi 27 439 bērnus. Augustā UGF izmaksāja uzturlīdzekļus 2 753 690 eiro apmērā.

Būt par parādnieku savam bērnam vai bērniem nav goda lieta, ko apliecina publicēšana sarakstā, bet papildus šim negodam katru gadu parādnieks iekrāj arī nesamaksātā parāda procentu maksājumu. Tādējādi parāda summa ik mēnesi pieaug par 0,5 procentiem, gadā – par 6 procentiem no nedzēstās parāda pamatsummas.

Nu jau vairākus gadus UGF sadarbojas ar citām Eiropas Savienības valstīm, lai no uzturlīdzekļu parādniekiem piedzītu naudu. Šā gada augustā uz citām ES dalībvalstīm ir nosūtīti 16 pieteikumi par Latvijas tiesas nolēmumu par uzturlīdzekļu piedziņu atzīšanu, izpildāmības pasludināšanu vai izpildi.