Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

37 nozarēm nepiemēros mikrouzņēmumu nodokļa režīmu

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Valdība šodien vienojās 37 nozarēm nepiemērot mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) režīmu.

Valdības atbalstītie noteikumi "Nozares, kurās nepiemēro MUN režīmu" nosaka nozares, kurās, veicot saimniecisko darbību, mikrouzņēmums nav tiesīgs izvēlēties maksāt MUN un būt par MUN maksātāju.

Noteikumi paredz, ka MUN režīms nevarēs tiks piemērots nozarēm, kas nodarbojas ar mežizstrādi, mežsaimniecības palīgdarbībām, ar ieguves rūpniecību saistītām palīgdarbībām, tabakas izstrādājumu ražošanu, koksa un naftas pārstrādes produktu ražošanu, farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanu, metālu ražošanu, ēku būvniecību, inženierbūvniecību, ēku nojaukšanu un būvlaukuma sagatavošanu, elektroinstalācijas ierīkošanu, cauruļvadu uzstādīšanu un citām līdzīgām darbībām.

Tāpat MUN režīms netiks piemērots nozarēm, kas nodarbojas ar būvdarbu pabeigšanas operācijām, vairumtirdzniecību, taksometru pakalpojumiem, gaisa transportu, telekomunikācijām, datorprogrammēšanu, informācijas pakalpojumiem, finanšu pakalpojumu darbībām, apdrošināšanu, izņemot apdrošināšanas aģentu un brokeru darbību, sava nekustamā īpašuma pirkšanu un pārdošanu, juridiskiem un grāmatvedības pakalpojumiem, kā arī konsultēšanu komercdarbībā un vadībzinībās.

MUN režīmam neatbildīs arī uzņēmumi, kas nodarbojas ar arhitektūras un inženiertehniskiem pakalpojumiem, zinātniskās pētniecības darbu, reklāmas un tirgus izpētes pakalpojumiem, zinātniskiem un tehniskiem pakalpojumiem, izņemot foto pakalpojumus, tulkošanas un tulku pakalpojumus, MUN režīmam neatbildīs arī nozares, kas nodarbojas ar darbaspēka meklēšanu, personiskās drošības darbībām, biroju administratīvām darbībām, kas strādā valsts pārvaldē un aizsardzībā, kā arī pārstāv veselības aizsardzības, sociālās aprūpes ar izmitināšanu nozares un sabiedrisko, politisko un citu organizāciju darbību.

MUN režīmu nepiemēros arī gatavo metālizstrādājumu ražošanai, izņemot galda piederumu ražošanu, slēdzeņu un eņģu ražošanu, darbarīku ražošanu, spaiļu un skrūvju stiprinājumu izstrādājumu ražošanu, citur neklasificētu gatavo metālizstrādājumu ražošanu, kā arī automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanas nozari, izņemot detaļu un piederumu ražošanu mehāniskajiem transportlīdzekļiem.

Finanšu ministrija norāda, ka uzskaitītajās nozarēs netiek ievērotas sabiedrības intereses sociālās drošības jomā, jo pastāv augsts nelaimes gadījumu risks un MUN maksātāja darbiniekiem sociālo pakalpojumu klāsts pieejams mazākā apmērā nekā tiem darbiniekiem, par kuriem nodokļi tiek maksāti vispārējā režīmā.

Tāpat šajās nozarēs pastāv augsts risks, ka MUN režīmu izmanto nodokļu plānošanas nolūkā, t.sk., lai izvairītos no nodokļu nomaksas atbilstoši saimnieciskās darbības ietvaros veikto darījumu ekonomiskajai būtībai. Minētajās jomās ir arī augsts ienākumu potenciāls un ir nepieciešamas atbilstošas zināšanas un kvalifikācija, kā arī tajās netiek ievērotas sabiedrības intereses godīgas konkurences jomā.

LETA jau ziņoja, ka Finanšu ministrijas (FM) sagatavotais saraksts ar nozarēm, kuras turpmāk nevarēs darboties mikrouzņēmuma nodokļa (MUN) režīmā, ir absurds, nerisinot iepriekš izvirzītos mērķus par uzņēmējdarbības vides sakārtošanu, aģentūrai LETA uzsvēra Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā (LTRK).

LTRK ieskatā, ar šādiem noteikumiem Latvijā augs ēnu ekonomika, samazinot kopējos valsts nodokļu ieņēmumus, tādējādi turpinot veicināt iedzīvotāju aizplūšanu uz ārzemēm, nevis attīstot biznesu.