Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

"Skonto būve" pārmet VVD valsts budžeta līdzekļu izšķērdēšanu

© F64

SIA "Skonto būve" aicina atbildīgās valsts institūcijas - Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), Valsts kontroli un Iepirkumu uzraudzības biroju - pievērst uzmanību tam, ka Inčukalna gudrona dīķos sanācijas projekta ietvaros notiek valsts budžeta līdzekļu izšķērdēšana, teikts uzņēmuma izplatītajā paziņojumā.

Valsts vides dienesta (VVD) publiski paustie apgalvojumiem par Inčukalna gudrona dīķu objekta pārņemšanu sakarā ar steidzamības kārtā plānotiem darbiem dīķa pārklāšanai ar plēvi liecina ne tikai par valsts budžeta izšķērdēšanu, bet arī apliecina VVD nekompetenci, nolaidību un pat ļaunprātību, īstenojot sabiedrībai nozīmīgus vides projektus, norāda "Skonto būve". Tehniskais koncepts Dienvidu dīķa iekonservēšanai tika izstrādāts jau pirms vairākiem mēnešiem un tikai VVD nespēja pieņemt lēmumus, un nekompetence ir aizkavējusi šo darbu īstenošanu līdz pat rudens sezonai, kad pieaug nokrišņu daudzums un palielinās riski vides tālākam piesārņojumam.

"Skonto būve" turpina līgumā paredzētos darbus - NPS (gudrona) materiāla izvešanu no Inčukalna Dienvidu dīķa teritorijas, kā arī turpina ūdens sūknēšanas darbus dīķī. Šī gada februārī uzņēmums atklāja, ka sanācijas darbu nobeiguma fāzi un dīķa trešā slāņa iekonservēšanu nevar veikt ar tādu tehnoloģiju, kā paredzēts sākotnējā tehniskajā projektā. Proti, dīķī atklājās vēl ievērojams daudzums šķidrā gudrona, kas liedza veikt tālākos darbus pēc sākotnējā projekta.

Tā kā VVD nespēja pieņemt operatīvu lēmumu par radušos situāciju un dabā konstatēto piesārņojuma apjoma pieaugumu, "Skonto būve" izstrādāja tehnisko koncepciju par pagaidu risinājumu dīķa iekonservēšanas darbiem. To mērķis ir novērst tālākos vides piesārņojuma riskus. Vairāku mēnešu garumā VVD nesaskaņoja un neapstiprināja iesniegto tehnisko koncepciju. Rudenī, kad būtiski pieaug nokrišņu daudzums, palielinās arī riski piesārņojuma nokļūšanai tālāk gruntsūdeņos.

Lai novērstu šos riskus, "Skonto būve" ir gatava sākt dīķa apklāšanas darbus ar plēvi, tikko VVD apstiprinās tehnisko piedāvājumu šo darbu veikšanai. Uzņēmums atgādina, ka dīķa iekonservēšana ir paredzēta "Skonto būves" un VVD līgumā, kas neprasa jaunu iepirkumu un papildu budžeta līdzekļus.

VVD apzināta kavēšanās var radīt apkārtējai videi un iedzīvotāju veselībai būtiskus kaitējumus. VVD vilcināšanās nozīmē izsludināt jaunu iepirkumu, kas ievilks garumā gudrona dīķu iekonservēšanu, norādīts paziņojumā.

"Skonto būve" pauž neizpratni par VVD rīcību un vēlas zināt, vai VVD plāno veikt šos darbus, vai tiks izsludināts jauns konkurss par jau izstrādātu projektu, vai arī tiks izmantots SIA "Skonto būves" izstrādātais risinājums darbu veikšanai un slēgts līgums ar kādu citu uzņēmēju par to darbu izpildi, kas saskaņā ar līgumu ir jādara "Skonto būvei". 

"Skonto būve" uzskata, ka VVD rīcība ir vērtējama kā ļaunprātība un nolaidība. VVD vadība pārkāpj VVD nolikuma 2.pantu, kas paredz, ka VVD mērķis "veicināt dabas resursu un enerģijas ilgtspējīgu izmantošanu". VVD uzdevums (4.6.pants) ir "organizēt vēsturiski piesārņoto vietu sanāciju". VVD darbība vai precīzāk bezdarbība nav vērsta nedz uz VVD mērķu izpildi, ne uzdevumu veikšanu, bet šīs darbības mērķis ir cīņa ar "Skonto būvi", bet darbības rezultāts - valsts budžeta līdzekļu izšķērdēšana un posts sabiedrībai, norādīts paziņojumā.

Kā ziņots, VVD 28.augustā pārņēma apsardzi Inčukalna gudrona dīķu teritorijā, savukārt "Skonto būve" uzskata, ka notikusi krimināli sodāma rīcība, un lūgusi Valsts policiju par šo faktu sākt kriminālprocesu.

VVD pārstāve Ņikitina aģentūrai LETA sacīja, ka VVD jau vairākkārt ir lūdzis "Skonto būvi" atbrīvot objekta teritoriju, tikuši noteikti vairāki termiņi, taču uzņēmums uz to nav reaģējis.

Savukārt "Skonto būves" pilnvarotais jurists Gvido Senkāns aģentūrai LETA apgalvoja, ka piektdien plkst.16.30 bruņota privātā apsardzes kompānija VVD uzdevumā ielauzās "Skonto būves" objekta pie Inčukalna gudrona dīķa apsargātajā un norobežotajā teritorijā.

""Skonto būve" pauž dziļu neizpratni par atbildīgas valsts institūcijas pielietotām reiderisma metodēm civiltiesiska strīda risināšanā. Mēs sagaidām, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija spers attiecīgos soļus, izvērtējot VVD vadības rīcību un atbilstību ieņemamajam amatam. VVD vadības rīcība šodien ir prettiesiska un krimināli sodāma pēc vairākiem Krimināllikuma pantiem - gan par patvarību, gan valsts amatpersonas dienesta stāvokļa rupju pārkāpumu, gan arī sveša īpašuma bojāšanu," aģentūrai LETA paziņoja Senkāns.

"Skonto būve" ir lūgusi VP saistībā ar notikušo sākt kriminālprocesu un saukt vainīgās personas pie atbildības.

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa nolēmusi ierosināt lietu pēc būvkompānijas "Skonto būve" pieteikuma pret VVD, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Tiesa pieņēmusi "Skonto būves" prasības pieteikuma materiālus "pret VVD par parāda un līgumsoda piedziņu un paziņojuma par līguma izbeigšanu atzīšanu par prettiesisku un spēkā neesošu ar tā izsniegšanas dienu".

Lieta ierosināta 7.augustā. 30 dienu laikā VVD jāsniedz tiesā paskaidrojumi. Pēc paskaidrojumu saņemšanas un tiesneša atgriešanās no atvaļinājuma tiks nozīmēts tiesas sēdes datums.