Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Nacbolu diversanti detonē jaunu pantu krimināllikumā

© F64

Divu nacionālboļševiku diversantu iekļūšana Ādažu militārajā bāzē var iniciēt grozījumu krimināllikumā, atzīst Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis.

Laikā, kad Ādažu poligonā notiek vērienīgas militārās mācības ar NATO sabiedroto klātbūtni Saber Strike 2015, divi Krievijas pilsoņi, kas pārstāv Nacionālboļševiku partijas (NBP) pēcteci Cita Krievija, pārrāpās pār poligonu ierobežojošo sētu, lai paceltu karogu Georga lentītes krāsās un izplatītu skrejlapas.

Diversantiem realizēt ieceri izdevās tikai daļēji, jo netālu no šķērsotā žoga viņi tika aizturēti. Saskaņā ar Administratīvo pārkāpumu kodeksu par patvaļīgu iekļūšanu militārajos objektos var sodīt ar brīdinājumu vai uzliekot septiņdesmit eiro naudas sodu.

Taču A. Latkovskis atzīst, ka, ņemot vērā ģeopolitisko situāciju un faktu, ka Latvijā aizvien paplašinās NATO sabiedroto spēku klātbūtne, būtu lietderīgi ieviest bargākus sodus.

«Šāds administratīvais sods radīts, lai pārāk bargi nevērstos pret sēņotājiem, kas iecienījuši poligonu, vai vienkārši iedzērušiem cilvēkiem, taču šis gadījums parāda, ka sodu par līdzvērtīgiem nodarījumiem nepieciešams ieviest arī krimināllikumā,» saka politiķis, uzsverot, ka jaunā likuma norma būtu jāizstrādā īpaši rūpīgi, lai bargo sodu nevērstu pret tiem pašiem sēņotājiem un ogotājiem.

Jautāts, vai viņa vadītā komisija negrasās saukt uz paklāja atbildīgos dienestus un personas, viņš atbildēja, ka jāsagaida izmeklēšanas rezultāti. Turklāt šo incidentu nevajadzētu uztvert pārlieku bezrūpīgi. «Ne velti pēdējā laikā Drošības policija pastiprinātu uzmanību veltījusi Lindermanam [Vladimiram, Latvijas NBP līderim],» teica komisijas vadītājs.

Incidentam pēc tā izmeklēšanas pievērsīsies arī Saeimas Nacionālās drošības komisija, saka tās vadītāja Solvita Āboltiņa. Pēc izmeklēšanas vajadzēšot noskaidrot, kādā līmenī ir Latvijas speciālo dienestu sadarbība ar kaimiņvalstu kolēģiem. Šis jautājums aktualizējies, jo abi nacionālboļševiki Latvijā iekļuvuši, izmantojot Šengenas līguma sniegtās privilēģijas – Latvijā tie ieradušies, izmantojot citā valstī iegūtu Šengenas zonas vīzu, šķērsojot tās iekšējās robežas, kas netiek kontrolētas.

Arī S. Āboltiņa uzskata, ka nacionālboļševiku rīcību nedrīkst traktēt kā vienkāršu huligānisku izlēcienu. «Ņemot vērā, ka šobrīd notiek Saber Strike mācības, ir skaidrs, ka viņi vēlējās diskreditēt mūs sabiedroto acīs, parādīt, ka mēs nespējam kontrolēt procesus,» saka S. Āboltiņa. Dziļākiem secinājumiem pagaidām nepietiekot informācijas – esot jāgaida izmeklēšanas beigas.

Savā paziņojumā Cita Krievija vēsta, ka militārajā bāzē iekļuvuši, par spīti spēcīgai tās perimetra apsardzei (tas neatbilst patiesībai, jo īpašas apsardzes poligonam nav), un ar šo performanci partija vēlējusies izteikt protestu pret NATO paplašināšanos, pastāvīgu alianses bāzu izvietošanu Baltijā un pret Krieviju vērstu raķešu izvietošanu Eiropā, paziņojusi partija.