Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Latvijai piešķir no dzīvnieku trakumsērgas brīvas valsts statusu

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Publicitātes foto

Tā kā Latvijā jau kopš 2012.gada dzīvniekiem vairs nav konstatēta bīstamā slimība - trakumsērga -, turklāt valsts veiksmīgi īsteno trakumsērgas apkarošanas programmu, Pasaules Dzīvnieku veselības organizācija (OIE) piešķīrusi Latvijai no trakumsērgas brīvas valsts statusu.

Kā aģentūru LETA informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Anna Joffe, kopš 1991.gada Latvijā saslimšana ar trakumsērgu reģistrēta 5899 dzīvniekiem un visi saslimšanas gadījumi beigušies ar nāvi. No visiem trakumsērgas gadījumiem 78,5% reģistrēti savvaļas dzīvniekiem, galvenokārt lapsām un jenotsuņiem, bet 17,4% gadījumu - mājas suņiem un kaķiem. Rekordliels trakumsērgas gadījumu skaits dzīvniekiem tika reģistrēts 2003.gadā - 964 gadījumi.

Pateicoties Eiropas Savienības projektu finansējumam, 2005.gadā daļā Latvijas tika sākta trakumsērgas vakcīnas ēsmu izvietošana, izmantojot aviācijas palīdzību. Lai pasargātu Latvijas teritoriju no slimu savvaļas dzīvnieku ienākšanas no inficētajām kaimiņvalstīm, kopš 2014.gada savvaļas dzīvnieku vakcinācija ar barības palīdzību tiek uzturēta tikai Krievijas un Baltkrievijas pierobežā.

Neskatoties un panākto labvēlīgo trakumsērgas situāciju valstī, lai saglabātu valsts brīvo statusu, iedzīvotāji aicināti ziņot veterinārārstam par katru dzīvnieku, kas rada aizdomas par saslimšanu ar trakumsērgu. Veterinārārsta izmaksas, kas saistītas ar aizdomu gadījuma izmeklēšanu, kā arī laboratoriskās diagnostikas izmaksas tiek segtas no valsts budžeta līdzekļiem, ja vien īpašnieks dzīvnieku ir vakcinējis pret trakumsērgu.

Trakumsērga ir viena no bīstamākajām infekcijas slimībām, kas apdraud gan cilvēku, gan dzīvnieku veselību un dzīvību. Latvijā šo slimību reģistrē kopš 1929.gada. Pēdējais trakumsērgas gadījums dzīvniekiem Latvijā konstatēts 2012.gada februārī, bet cilvēkiem - 2003.gadā.

No trakumsērgas brīvas valsts statusu Igaunija ieguva 2012.gadā, bet Lietuva cer drīzumā sasniegt atbilstību brīvas valsts statusa iegūšanai.