Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Latvijā

Vasara nebūs dedzinoši karsta

© F64

Visus tos, kuri nepacietīgi gaida vasarīgi siltu laiku, laika zīmju vērotājs viļakietis Vilis Bukšs aicina doties uz Latgali. Valsts austrumos ir apmēram 22 grādi, arī naktīs termometrs rāda ap 10 grādu, nesen nolijis silts lietutiņš. «Vasarīgs laiks,» saka V. Bukšs. Savukārt Latvijas rietumos jūra ietekmē laikapstākļus, tāpēc tur vasara kā nenāk, tā nenāk.

Laikazinis atgādina, ka arī pavasaris ilgi iešūpojās, aptuveni mēnesi, tad nu vasara rīkojas līdzīgi. Jūnijs būšot vidēji silts, ap rudzu ziedēšanu (12. jūnijs) dažas dienas temperatūra varētu pakāpties līdz plus 27 grādu atzīmei un augstāk. Pirmsjāņu laikā gan gaidāmi mainīgi laika apstākļi, nokrišņi un vējains laiks. Jāņos un pēc Pēterdienas gaidāmi vasarīgi laika apstākļi, bez lielām lietavām. V. Bukšs iesaka: ja gribas doties atvaļinājumā, tad labāk izvēlēties jūniju, jo zemes enerģija ir ļoti spēcīga un saulīte dod daudz siltuma un gaismas. Viņš aicina skatīties, kā satiekas rīta un vakara blāzmas, proti, vērot balto nakšu skaistumu. Līdz 10. jūnijam naksnīgajās debesīs būšot skatāmi sudraba mākoņi. Tad nu acis vaļā, un miegam kādas stundas ir jānozog!

Ticējumi vēsta, ja rīt, Maizes dienā, līs lietus, tad bada laiki nav gaidāmi. Ja diena būs saulaina, tad gaidāma laba gurķu un graudu raža. Laikazinis mudina no 6. līdz 12. jūnijam salasīt mežrozīšu ziedlapas rožu medum un elpot šo savvaļas puķu dziedniecisko gaisu, bet pēc tēju zālītēm doties 15. jūnijā – Vītus jeb Zāļu dienā, kas ir ļoti enerģētisks laiks.

Vītus dienā saulains laiks sola jauku siena laiku, bet lietains – bagātu ražu. Jāpavēro laiks 8. jūnijā jeb Zivju dienā. Ja daudz odu spindz apkārt, tad pēdējās jūnija dienas būs lietainas, toties siltas. Taču, ja ielīs, tad lietavas mocīs līdz Septiņu brāļu dienai – 10. jūlijam. Savukārt līdz 18.–20. jūnijam jāsteidz izravēt visu, kas atbrīvojams no nezālēm. Arī no 20. jūnija līdz Pēterdienai un pat līdz 12. jūlijam var droši doties pļavās un mežos vākt ārstniecības augus, tad augi savu spēku atdos to lietotājam. Pēc tam gan vasarai jāteic ardievas. Īss būs vasarīgais laiciņš, ko baudīt. «Vasara būs,» mierina V. Bukšs, «nebūs dedzinoša, bet vidējā temperatūra turēsies visus trīs mēnešus. Tāpēc pēc siltuma tagad jābrauc uz Latgali, bet augustā – pie jūras.»

Jūlijā dažas dienas būšot īpaši karstas, gaidāms pat vairāk nekā 30 grādu karstums, pērkons un lietusgāzes, kas mīsies ar sausumu. Augusta pirmā puse gaidāma tāda pati, bet otrajā pusē daba sāks atgādināt par rudeni.