Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Zemessargiem maksās vairāk

© f64

Ir pieņemti  un nākamā gada 1.janvārī  stāsies spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos, kas nosaka mēnešalgu karavīram, un līdz ar to arī – samaksas jeb kompensācijas apmēru par  dienesta uzdevumu izpildes vai apmācības dienām zemesargiem.


Kompensācijas apmērs zemessargam par vienu dienesta uzdevumu izpildes vai apmācības dienu ir 5 % no profesionālā dienesta karavīra mēneša algas atbilstoši zemessarga amatam noteiktajai dienesta pakāpei un zemessarga izdienai. Lai saņemtu kompensāciju, zemessargam jābūt ieceltam kādā no savas vienības amatiem.
Grozījumi Ministru kabineta 2014. gada 16.augusta noteikumos Nr.509 „Noteikumi par karavīra mēnešalgas un speciālo piemaksu noteikšanas kārtību un to apmēru” nosaka, ka dienesta pakāpēm būs divas kategorijas. Nosakot I kategorijas mēnešalgas likmi, ņems vērā dienesta pakāpi un izdienu, savukārt  nosakot II kategorijas mēnešalgas likmi, ņems vērā vēl arī to, vai  karavīrs vai zemessargs  ir pabeidzis dienesta pakāpei noteikto militārās izglītības kursu. 
Piemēram, ja seržantam, kas nodienējis bruņotajos spēkos 10 gadus, alga šobrīd  ir 610 eiro (neskaitot piemaksas un kompensācijas), tad no 1.janvāra I kategorijas alga būs 725 eiro, II kategorijas alga – 755 eiro. Savukārt zemessargs ar seržanta pakāpi par vienu mācību vai dienesta uzdevumu izpildes dienu saņems  36,25 eiro vai 37,75 eiro, atkarībā no tā, vai viņš ir vai nav beidzis militārās izglītības kursu. Šobrīd  seržanti - zemessargi saņem  30,60 eiro par dienu.
Iedalījums kategorijās būs, sākot no kaprāļa pakāpes. Līdz ar to zemessargus, kareivjus, dižkareivjus un vecākos zemessargus skars tikai kompensācijas palielinājums. Zemessargs, kas  tikko uzsācis dienestu šobrīd saņem 20,55 eiro, taču no 1.janvāra to vietā būs 23,50. Pēc kaprāļa kursa pabeigšanas un pakāpes saņemšanas kompensācija zemessargam pieaugs par vismaz 6,25 eiro  atkarībā no izdienas.
Atbilstoši Zemessardzes likumam zemessargu iesaista Zemessardzes uzdevumu izpildē un apmācībā līdz 30 dienām gadā. Ja zemessargs piedalās ar aizsardzības ministra pavēli noteiktos militāros kursos, tad līdz 90 dienām.