Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Pētījums: Uzņēmēji nevēlas piedāvāt prakses vietas

© Publicitātes foto

55% uzņēmumu Latvijā tuvākā gada laikā nav ieinteresēti piesaistīt praktikantus, liecina Latvijas Darba devēju konfederācijas veiktais pētījums par prakšu pieejamību un kvalitāti Latvijā.

38% uzņēmumu šādu ieceri noteikti neatbalsta, savukārt vēl 23% - drīzāk neatbalsta. Tuvākā gada laikā tikai trešdaļa Latvijas uzņēmumu ir ieinteresēta nodrošināt prakses vietas, un tas ir mazāk nekā to uzņēmumu īpatsvars (42%), kas prakses vietas nodrošinājušas pēdējo piecu gadu laikā. Tāpat 40% uzņēmumu, kas pēdējo piecu gadu laikā piedāvāja prakses iespējas, vairs nevēlas to darīt.

44% Latvijas uzņēmēju līdz šim nekad nav nodrošinājuši prakses vietas, savukārt 42% uzņēmumu praktikanti ir bijuši pēdējo piecu gadu laikā. Viens uzņēmums praksi nodrošina vidēji 4,6 audzēkņiem, bet vienlaicīgi uzņēmumā nodarbināti no viena līdz trim praktikantiem.

Darba devēji uzskata, ka nepieciešams kompensēt uzņēmējiem praktikantu mācīšanā ieguldīto laiku un cilvēkresursus, maksāt jauniešu stipendijas prakses laikā, pagarināt prakses ilgumu, savukārt izglītības programmu saturu izstrādāt sadarbībā ar uzņēmumiem.

Pašu jauniešu vērtējumā vidēji 57% no kopējā prakses laika tiek veiks kvalificēts darbs, pārējā laikā tiek darīts mazkvalificēts darbs vai arī notiek mācīšanās. Katrs ceturtais praktikants par savu darbu prakses laikā saņēmis atalgojumu, kura vidējais apmērs bija 273,60 eiro.

Vairāk nekā puse jauniešu, kuri patlaban ir praksē, vēlētos palikt strādāt uzņēmumā vai iestādē, kur praktizējas. Tomēr reālais jauniešu īpatsvars, kas paliek strādāt šajās vietās, ir 25%.

Pētījuma laikā aptaujāti 750 uzņēmumi Latvijā. Aptaujāti uzņēmumi un jaunieši, kas reģistrējušies portālā "prakse.lv".