Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

SVF nosauc latviešus par pārcilvēkiem

© F64

Latvijai izdevies pārvarēt finanšu un ekonomisko krīzi, nedevalvējot savu valūtu latu, jo "latvieši ir pārcilvēki", šādu viedokli intervijā žurnālam "Ir" paudis bijušais Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) Eiropas departamenta vadītājs, tagadējais Polijas Centrālās bankas prezidents Mareks Belka.

"Es vēl aizvien domāju, ka to paveikt nav iespējams. Bet latvieši ir pārcilvēki. Tas ir pilnīgi nepaveicams Grieķijā. Ļoti maz cilvēku SVF ticēja, ka tas ir izdarāms bez vienreizējas valūtas devalvācijas. Taču es droši vien labāk par citiem sapratu, ka tas bija viens no galvenajiem Latvijas ekonomiskās politikas un ne tikai ekonomiskās politikas balstiem," savu viedokli skaidro Belka.

Viņš uzsver, ka atteikšanās no valūtas piesaistes nozīmētu atteikšanos no visas tautsaimniecības pārveides pēc neatkarības. SVF pārstāvji esot domājuši, ka izvairīties no devalvācijas ir neiespējami, ka tas destabilizētu valsti, ka tā sabruktu. "Taču latvieši pierādīja, ka viņi ir pārcilvēki. Man vienreiz bija jāaizstāv Latvijas programma SVF valdē. Mazā Latvija tobrīd aizņēma pusi no SVF darba laika. Cilvēki no visām pasaules malām izteica pilnīgu neticību. Tā būšot vēl viena Argentīna. Es nezinu, vai es ticēju tam, kas man bija jāaizstāv, bet mēs programmu aizstāvējām," norāda finansists.

Kā skaidro Belka, lai gan SVF bijusi liela neticība, organizācija piekritusi Latvijas izvēlētajam ceļam, jo "latvieši to gribēja", proti, Latvija bijusi apņēmības pilna. "Es to droši vien sapratu labāk nekā mani priekšnieki SVF. Tā bija Latvijas vēsture, kolektīvā atmiņa. Latvieši pat teica apmēram tā: krīze, kāda krīze? Mums bija krīze, kad padomju vara deportēja mūsu cilvēkus uz Sibīriju. Šī nav krīze, tas ir grūts brīdis. Ar šādu kolektīvo atmiņu un apņemšanos izdzīvot kā sekmīgai valstij jūs to izdarījāt," atzīst Belka.

Atgādinot, ka Latvija zaudēja aptuveni ceturto daļu no iekšzemes kopprodukta, viņš norāda, ka no krīzes laika ir viena mācība - nedrīkst radīt sev tādas problēmas, jo izkļūšana no tik kļūmīgas situācijas ļoti dārgi maksā. "Ja reiz esat iekūlušies tādās nepatikšanās, ir jābūt spēcīgai gribai, stiprai valstij. Latvija ir ļoti stipra valsts. Maza, militāri drīzāk vāja, bet valsts ar stiprām institūcijām," piebilst Polijas Centrālās bankas vadītājs.