Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Marihuānas dekriminalizācijas iniciatīva palikusi bez virzītāja

4/20. Šie skaitļi norāda uz marihuānas kultūras neoficiālo svētku dienu. Vakar Doma laukumā tā atzīmēta ar juceklīgu sapulci un aicinājumu uz neiespējamu referendumu par zāles legalizāciju. Bija arī daži plakāti © F64

Nezināmu iemeslu dēļ marihuānas dekriminalizācijas iniciatīva palikusi bez virzītāja – Āris Ābele, kurš divus gadus ar sabiedrības iniciatīvu platformas manabalss.lv starpniecību vāca parakstus zāles pīpēšanas atbalstam, piepeši atteicies publiski pārstāvēt šo ideju.

Portāls tagad mēģina atrast viņa vietā kādu citu iniciatīvas atbalstītāju, kurš uzņemtos personīgu atbildību par 10 233 parakstu nogādāšanu Saeimā. Iespējams, savā aprūpē iniciatīvu pārņems kāds no domubiedru grupas, kas sociālajos portālos sevi dēvē par marihulatvia. Arī viņi ir legalizācijas idejas lobētāji, lai gan jau sākotnēji atzina, ka Ābeles nodoms iet uz Saeimu ir bezjēdzīgs. Un Saeimas frakcijas arī draudzīgi pateikušas, lai pīpmaņi nemaz necer uz marihuānas dekriminalizāciju.

Tikpat bezjēdzīgi šobrīd ir skraidīt apkārt ar kāsi zobos un bļaut Legalize it! Tomēr daži bļāvēji atrodas. Vakar Doma laukumā noritēja dīvaina akcija, kuras pieteicējs ir kāds Zamšids Turdibajevs. Sapulces mērķis – atbalstīt referendumu par marihuānas dekriminalizāciju, kaut gan nekāds referendums valstī nav izsludināts un nav arī prasīts.

Konservatīvo zāles lobētāju vietnēs cilvēki brīdināti šai provokācijā nepiedalīties:

«Mēs uzskatām, ka plānotā zibakcija Doma laukumā ir cirks un nesniedz nekādu labumu marihuānas kustības atbalstītājiem, bet dara tieši pretējo, graujot mūsu komandas divu gadu ilgo darbu un bojājot sabiedrības uzskatus par marihuānas dekriminalizācijas kustību.»

Neko dižu gan cirks nesavārīja. Atnāca tāds neliels bariņš sapulces dalībnieku, ar dažiem plakātiem. Viens izpildīja tējas ceremoniālu. Pāris citi tērgāja ar medijiem. Uz Neatkarīgo apvainojās par jautājumu, cik bieži un kad pēdējo reizi lietota marihuāna. Mutīgais Dima skaidroja, ka tā esot nepieklājīgi vaicāt, tomēr galu galā pateica, ka šomēnes.

Vēl daži mītiņotāji pa kaktiem snaikstījās, kautrējoties nokļūt kameru kadrā un vienlaikus izvairoties no acu kontakta ar policistiem. Sapulces dalībnieki pamatā bija krievi, iespējams, ar to arī skaidrojama marihulatvia aktīvistu turēšanās nomaļāk no šā pasākuma. Acīmredzot pat kaņepe nav universāls integrācijas rīks.

Desmit Eiropas valstīs marihuāna ir legāla apdullināšanās viela vai vismaz tās lietošana nav kriminālpārkāpums. Tomēr Latvijā gadu simtos izkoptas alkohola lietošanas tradīcijas un ārsti ir kategoriski pret, ka alkoholisma ligai pilnīgi oficiāli pievieno vēl vienu.

Taču arī pīpētāji cīņā par sava netikuma legalizāciju padoties negrasās, un internetā vāc atbalstītāju komandu, jo «Ir pienācis laiks no like un share pāriet uz reālu darbību. Tā mums noderēs!». Legalizācijas aizstāvji skaidro, ka tādējādi mēģina mobilizēt savus atbalstītājus iznākt no anonīmās interneta vides un iesaistīties atklātā sarunā ar plašāku sabiedrību.