Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā

Suņi veikalos: Kādēļ ļauj sēdināt suņus ratos un apostīt desu?

© Scanpix

„Ieejot savā piemājas veikalā, bieži novēroju, ka pa nelielo tirdzniecības zāli savā vaļā brīvi skraidelē kabatas formāta suņuki, kuri ne tikai „maisās pa kājām”, bet arī apošņā produkciju un traucē pircējiem. Cik tas ir droši? Cik higiēniski? Cik patīkami citiem pircējiem? Manuprāt, suņi pārtikas veikalos nebūtu vēlami, jo var apdraudēt produkcijas kvalitāti, var kādu sakost, var sākt riet un nobiedēt bērnus,” portālam nra. lv pauž kāda lasītāja.

Kā skaidro Pārtikas Veterinārajā dienests (PVD), tad no likumdošanas viedokļa suņu atrašanās lielveikalos ir nepieļaujama. „Par to, ka mājdzīvnieki nedrīkstētu atrasties tirdzniecības vietās nav skaidras norādes ne Latvijas, ne arī Eiropas Savienības normatīvajos aktos. Tomēr uz to ir jāraugās plašāk. Tā, piemēram, pārtikas nekaitīguma un higiēnas prasību kontekstā Regula Nr. 852 par pārtikas produktu higiēnu nosaka, ka mājdzīvnieku uzturēšanās telpās, kur notiek pārtikas produktu sagatavošana, apstrāde un uzglabāšana, nav pieļaujama,” skaidro PVD sabiedrisko attiecību speciāliste Anna Joffe.

Aicināta komentēt situāciju par suņiem lielveikalos, A. Joffe uzsver — tas, kā tiek ievērota ES regula, ir katra uzņēmuma kompetencē. „Pārtikas uzņēmuma pienākums ir nodrošināt, lai tiktu novērsts visāda veida pārtikas piesārņojums. Tāpēc pārtikas uzņēmumiem ir tiesības pieprasīt no apmeklētājiem piesardzību, dažādus ierobežojumus vai aizliegumus. Kādā veidā ir jānotiek dažādiem ierobežojumiem, normatīvajos aktos nav noteikts. Tomēr svarīgākais ir tas, lai tiktu nodrošināts, ka netiek pārkāptas higiēnas normas. Tirdzniecības uzņēmumi parasti šo jautājumu regulē, iekļaujot šādu aizliegumu savos iekšējās kārtības noteikumos. Tādēļ, ja kāds šo uzņēmuma prasību nav ievērojis un ievedis veikalā dzīvnieku, kurš traucē apmeklētājiem vai ietekmē pārtikas higiēnu – apostot vai pagaršojot pārtikas produktus, tad par to ir jāziņo tirdzniecības uzņēmuma administrācijai, kura parūpēsies par tālāko,” atklāj A. Joffe.

Interesanti, ko par suņiem lielveikalos domā veikalu vadība?

SIA Rimi Latvia pārstāve Laura Podskočija norāda – dzīvniekiem pa tirdzniecības zāli pastaigāties ir kategoriski aizliegts. „Rimi iekšējie kārtības noteikumi paredz, ka veikalos un tirdzniecības zālēs nedrīkst iet kopā ar lieliem un vidēji lieliem suņiem un citiem mājdzīvniekiem. Šo aizliegumu nosaka arī zīme, kas redzama pie ieejas veikalā. Taču iekšējie kārtības noteikumi ļauj apmeklēt Rimi veikalus un iepirkties ar klēpjsunīšiem, ja vien tie tiek turēti azotē vai arī tiem paredzētās somās. Šos mazos sunīšus ir kategoriski aizliegts likt pārvadāšanai pārtikas ratos vai grozos. Ja pircēji novēro šādas darbības vai to, ka saimnieka mazais mīlulis brīvi staigā pa tirdzniecības zāli, mēs aicinām ziņot par šiem pārkāpumiem veikala apsargiem,” atklāj L. Podskočija. Pārsteidzoši, taču jautāta, vai kādreiz ir saņemtas citu apmeklētāju sūdzības par suņu atrašanos veikalā, Rimi pārstāve atbild noraidoši. Nē, nevienam pretenziju nekad neesot bijis. „Ar šādām situācijām neesam saskārušies, kad suņi būtu traucējuši apmeklētājiem tirdzniecības zālē,” viņa uzsver.

Arī SIA Maxima Latvija vecākais sabiedrisko attiecību speciālists Jānis Beseris uzskata - ja dzīvnieki nevienam nesagādā problēmas un pārtiku neapdraud, tad nav iemesla tos izraidīt no veikala. „Mūsu lielveikalos nedrīkst ievest suņus un ievietot viņus ratos vai grozos, tomēr, ja mazie suņuki tiek turēti rokās vai somās un netraucē ne citiem pircējiem, ne lielveikala darbībai, atsevišķos gadījumos šāda iespējamība ir pieļaujama. Pagaidām mums nav bijušas problēmas ar šo jautājumu, turklāt arī vēlos norādīt, ka mēs ļoti labi saprotam mazo suņu īpašniekus, kuri nevēlas savus mīluļus atstāt piesietus pie lielveikala durvīm, lielo suņu sabiedrībā,” klāsta J. Beseris.

Ko par mazo draugu staipīšanu līdzi uz veikaliem un citām publiskām vietām domā dzīvnieku aizsardzības organizācijas „Dzīvnieku draugs” direktore Solvita Vība? „Manuprāt, nevienu suni atstāt piesietu ārā nav droši, tomēr, kas attiecas uz mazajiem sunīšiem, tad tas ir pat bīstami. Galu galā tie ir pieraduši visu laiku būt kopā ar saimnieku un stress, ka tie pēkšņi tiek atstāti vieni, ir milzīgs. Nemaz nerunājot par faktu, ka mazajiem dzīvniekiem veselība ir daudz vārgāka nekā lielajiem suņiem. Turklāt tie ir viegls laupījums zagļiem, jo nespēj sevi aizstāvēt,” skaidro S. Vība. Tomēr viņa arī sakās saprotam lielveikala apmeklētājus, kuri suņu sabiedrībā iepirkties nevēlas un norāda: „Varbūt vajadzētu izvērtēt vai tiešām vērts uz lielveikalu doties ar suni un vai tiešām ērtāk, drošāk un veselīgāk nebūt dzīvnieku atstāt mājās,”.