Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Sanatorijas spridzināšana draud ar dabas katastrofu

© f64

Sanatorija Līva Ķemeros jau vairāk nekā 20 gadus ir īsta spoku ēka, kas piesaista vien zagļus un asu izjūtu cienītājus. Par tās nojaukšanu un pat spridzināšanu spriests jau iepriekš, bet nu to jau tuvākajā laikā apņēmusies īstenot SIA Ironsloks, kas nodarbojas ar metāllūžņu vairumtirdzniecību. Ķemernieki gan bažījas, vai tas neizraisīs īstu dabas katastrofu.

Daudzi Ķemeru iedzīvotāji zina stāstīt par Līvas pamatos esošo freonu – ķīmisku vielu, ko savulaik plaši izmantoja ledusskapjos par saldējošu elementu. Lai gan ir ne mazums, kas noliedz šādu versiju, tomēr bez savas taisnības tā nav, jo sanatorijas abi vienpadsmitstāvu milzeņi tika uzcelti purvā (ir pat runāts par apakšzemes ezeru). Būvēja ēkas padomju laikā, kad par vides lietām daudz galvu nelauzīja. Turklāt celtniecība gāja kā pa celmiem – tā ilga teju desmit gadus, daudzi tai paredzētie materiāli aizgāja pa kreisi. Tas pats notika, kad to deviņdesmito gadu sākumā slēdza, – kustamā manta pazuda nezināmā virzienā. Palika nekustamā – to tad drupināja zagļi un vējš. Nekādu pielietojumu pilsēta šīm ēkām neredzēja, pa skuju taku aizgāja ne jau tikai šī sanatorija, bet arī pārējās. Pašreizējais pilsētas mērs Gatis Truksnis solīja, ja sanatorija Ķemeri tiks pārdota (februāra sākumā to nopirka Krievijas uzņēmējs), sakārtot miestiņa teritoriju – arī nojaukt abus Līvas monstrus. Un tiešām – jau pirms kāda laika ķemernieki ievēroja rosību pie bijušās dziednīcas, un nu pirmos stāvus tur balsta tikai kolonnas.

Lai nojauktu visu ēku, tā jāspridzina, un tad gada laikā tā tiks sakopta, aizvācot visas būvgružu kaudzes, kas gan būšot visai iespaidīgas, Jūrmalas domes Drošības un kārtības komitejā savus plānus klāstīja SIA Ironsloks īpašnieks, kas sevi nosauca par Aleksandru. Viņam kā jūrmalniekam griboties redzēt šo vietu sakārtotu. Viņš arī noliedza jelkādu informāciju par videi kaitīgo freonu pamatos – tās bijušas baumas. Tas esot gan bijis ledusskapjos ēdnīcas ēkas (tā atradās starp abiem korpusiem) pagrabos. Arī amonjaka mucas, kas it kā tur redzētas, neesot bijušas. Uzņēmuma pārstāvis apzvērēja, ka viss tiks izdarīts apdomīgi, likumīgi un neviens necietīs. Pēc Jūrmalas domes atļaujas saņemšanas apsekot objektu divu nedēļu laikā tikšot nokārtoti visi nepieciešamie dokumenti, un tad firma saskaņos darbus ar Jūrmalas būvvaldi un ķeršoties klāt plāna īstenošanai, iesaistot tajā bruņotos spēkus. Protams, tikai tad, ja tiks saņemtas visas atļaujas – arī no vides aizsardzības institūcijām. Aizsardzības ministrija neiejaukšoties projektā, taču neliegšot savu atbalstu nepieciešamības gadījumā, paskaidroja Jūrmalas domes izpilddirektora pienākumu izpildītājs Andrejs Grants.

Tieši par vides un iedzīvotāju drošību deputāti pauda vislielāko satraukumu. Tūristu ielā, kur ir sanatorija, netālu atrodas vairākas privātmājas, – vai sprādziens tām nenodarīs postījumus? Vai Ironsloks jau runājis ar šiem cilvēkiem? Uzņēmuma īpašnieks apgalvoja, ka – jā, iedzīvotāji arī vēloties redzēt sakārtotu teritoriju.

Mārtiņš STULPIŅŠ, ķemernieks, Jūrmalas deputāts:

– Šajā gadījumā noteikti pamatīgi jāpārliecinās, vai netiks nodarīts kaitējums dabai un cilvēkiem. Sprādziens var radīt neatgriezeniskas sekas – applūdināt Ķemerus, kas jau tā ir stipri purvainā un slapjā vietā. Lai gan firmas pārstāvis noliedza kaitīgu vielu esamību pamatos, tomēr īstas pārliecības par to nav. Visus šos gadus tika runāts: ēku spridzināt nedrīkst! Tāpat bažas rada minerālurbumi (tuvākais atrodas 700 metrus no ēkām), – kas notiks ar tiem?

Kaspars GERHARDS, vides ministrs:

– Noteikti ir atbalstāma pašvaldību aktivitāte degradēto teritoriju sakopšanā, lai zeme pilnvērtīgi atgrieztos tautsaimniecības apritē. Degradētās vietas Latvijā ir visai aktuāla problēma. Teritoriju revitalizācijai nākamajā ES fondu plānošanas periodā Latvijā paredzēti ievērojami līdzekļi – vairāk nekā 230 miljoni eiro no Eiropas Reģionālās attīstības fonda.