Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

"Latvijas Valsts Meži" Tērvetē īsteno uz vides izglītību vērstas aktivitātes

© publicitātes foto

Ar katru gadu Tērvetes dabas parka apmeklētāju skaits pieaug, un pagājušajā gadā šeit viesojušies jau vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku. Pieaugošais apmeklētāju skaits jau pirms vairākiem gadiem lika domāt par plašas autostāvvietas izveidošanu, kam piemērotākā vieta atradās otrpus šosejai. Apzinoties, ka bērni, kas ir parka apmeklētāju lielākā daļa, ir neprognozējami un ne vienmēr gatavi lēnām piestāt ceļa malā, palūkoties pa kreisi un labi un tikai tad šķērsot ceļu, parka apsaimniekotāji a/s Latvijas valsts meži, MeKa un SIA Mežu nozares kompetenču centrs lika galvas kopā un pieņēma lēmumu būvēt gājēju tiltu pār šoseju. Tilts ne tikai atrisinās satiksmes drošības jautājumus, bet būs arī ekskluzīvs arhitektūras un mūsdienīgs tiltu būvniecības projekts, kurā izmantotas līmēta koka konstrukcijas.

LVM projektu vadītājs Normunds Namnieks skaidro: «Faktiski tas ir inovatīvs tiltu būves risinājums, ko projektējusi arhitektu kompānija M.A.TAKA. Finansējumu tilta būvniecībai piesaistīja no ES fondiem, jo projekts vienlaikus kalpo kā zinātnes un izpētes pilotprojekts. Tiks vērtēts, kā konstrukciju ietekmēs laika apstākļi, kādas būs vērojamās izmaiņas, kā materiāli nodrošinās lietotāju vajadzības. Tas ir viens no soļiem, lai Latvijā atdzīvinātu koka konstrukciju izmantošanu, kas nepelnīti izstumta no mūsdienu būvniecības prakses.»

Jau šovasar tilts būs gatavs un nodots parka apmeklētāju vērtējumam. Kā punkts uz «i» ieplānots izgaismot ne tikai pašu tiltu, bet arī tā tuvāko apkārtni. Šiem mērķiem finansējumu ieplānojusi a/s Latvijas valsts meži. Apgaismojuma risinājumus piedāvā SIA Nams, kas paredz izveidot interaktīvus apgaismojuma risinājumus, kas piemēroti dažādām situācijām un diennakts periodiem.

Taps Dabas izklaides parks

Veicot izpēti par vidējo bērnu vecumu, kas apmeklē Tērvetes dabas parku, izkristalizējies, ka pamatā tie ir bērni līdz 5. klases vecumam. Parkā viņi atgriežas tad, kad paši kļuvuši par vecākiem. Mežu nozares speciālisti saprot, ka jārada objekts, kas piesaistītu arī vecāko klašu skolēnu un jauniešu interesi. Šogad pieņemts lēmums veidot Dabas izklaides parku ar kopējo platību 390 ha, no tiem 170 ha būs labiekārtotā daļa, kura mērķa auditorija ir jaunieši, kas vecāki par desmit gadiem. «Parks būs unikāls ar to, ka tas tiks veidots mežā, kurā noritēs reāla saimnieciskā darbība. Tiks izveidoti tematiskie centri, piemēram, meža siltumnīcas, cirsma, jaunaudzes. Šogad tiks izstrādāta Dabas izklaides parka koncepcija. Ideju ir daudz, taču mēs gaidām ierosinājumus un idejas no potenciālajiem parka apmeklētājiem un citiem interesentiem. Ir pamats domāt, ka jaunais objekts piesaistīs gan nozares jaunos speciālistus, gan radīs jauniešu pastiprinātu interesi par mežu kā Latvijas nozīmīgāko sastāvdaļu,» klāsta Normunds Namnieks. Ierosinājumus var iesūtīt epastā: tervete@lvm.lv.