Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Iekšlietu ministrs sola garāku aizdomās turamo sarakstu Zolitūdes lietā

© f64

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) sola, ka Zolitūdes traģēdijas krimināllietā aizdomās turamo saraksts būs garāks, taču kopējo potenciālo aizdomās turamo skaitu atklāt nevēlas, jo pašlaik process ir tikai pašā sākumposmā.

Ministrs telekanālā LNT nepiekrita spriedelējumiem, ka pirmās aizturēšanas būtu "šovs uz sabiedrību" - policija pirms tām veikusi lielu darbu, turklāt apcietinājumu piemēroja tiesa, kas acīmredzot piekrita policijas argumentācijai. Tas liecina, ka policija ir veikusi rūpīgu darbu un tai noteikti bija savi apsvērumi, kāpēc jārīkojas tieši šādi, piebilda politiķis.

Runājot par izmeklēšanas kvalitāti, Kozlovskis pauda cerību, ka tā būs pietiekama, lai lietu novestu līdz rezultātam. Izmeklēšana balstās uz vietējo ekspertu veikto ekspertīzi, kas, pēc ministra domām, ir bijusi kompetenta un objektīva. Ekspertīzes rezultāti sakrītot ar policijas versiju par traģēdijas iemesliem. Ministrs ir apmierināts, ka policija izvēlējās tieši Latvijas ekspertus, kas nereti strādājot kvalitatīvāk un objektīvāk par ārvalstniekiem.

Savukārt vērtējot kopējo potenciālo tiesvedības procesa ilgumu, Kozlovskis atzina, ka to aplēst ir grūti. Pēc viņa vārdiem, policija lietas izmeklēšanā strādā pēc labākās sirdsapziņas, veltot lietai labākos spēkus. Ministrs ir pārliecināts, ka tagad līdzīgi rīkosies arī prokuratūra, un cer, ka arī tiesneši neļaus vilcināt lietu, līdz ar to tiek cerēts uz saprātīgiem lietas izskatīšanas termiņiem.

Jau ziņots, ka janvāra sākumā Zolitūdes traģēdijas krimināllietā par aizdomās turētajām atzītas trīs personas - sagruvušās ēkas būvinženieris Ivars Sergets, veikala projekta būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis un sabrukušā lielveikala projekta autors arhitekts Andris Kalinka. Sergets un Gulbis apcietināti, savukārt Kalinkam piemērota policijas uzraudzība un aizliegums izbraukt no valsts.

Tāpat šajā lietā mantas arests uzlikts arhitektu birojam SIA "Kubs" un SIA "HND Grupa". "Kuba" īpašnieki ir Dace Putniņa (92,54%) un Andris Kalinka (7,46%), savukārt "HND Grupa" pieder Sergetam.

2013.gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Valsts policija uzreiz pēc traģēdijas sāka kriminālprocesu.

Vēlāk policija sāka vēl vienu kriminālprocesu - saistībā ar darba drošības noteikumu pārkāpumiem uzņēmumā "Maxima Latvija". Kriminālprocess sākts, jo tas ir vienīgais veids, kā pārbaudīt Valsts darba inspekcijas slēdzienā minētos faktus par darba drošības noteikumu pārkāpumiem sagruvušajā tirdzniecības objektā un izvērtēt, vai darba devējs saucams pie kriminālatbildības.

Pirms tam tika sākts vēl viens kriminālprocess, jo saistībā ar Zolitūdes traģēdiju policija atklāja viltotus ar būvniecību saistītus dokumentus, un vainīgais sodu jau saņēmis.

Policija arī veica divus izmeklēšanas eksperimentus sagruvušajā veikalā. Pirmā eksperimenta rezultātā sagruvušā lielveikala jumta konstrukcijas neizturēja ūdens svara spiedienu un tā ietekmē pārlūza.

Savukārt otrajā eksperimentā notika kontrolēta veikala jumta dedzināšana, jo 2011.gadā, būvējot lielveikalu, notika ugunsgrēks. Galvenais mērķis šim eksperimentam bija noteikt nestspēju visām konstrukcijām, kādas bija pirms ugunsgrēka un pēc ugunsgrēka.