Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Pēc 10 gadu pārtraukuma novērtēs radioaktīvo atkritumu glabātuvi Baldonē

© Scanpix

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs plāno pasūtīt ilgtermiņa drošības novērtējumu vienīgajai Latvijas radioaktīvo atkritumu glabātavai "Radons", aģentūra LETA uzzināja LVĢMC.

Iepriekšējais drošības novērtējums ir veikts 2004.gadā, un tāds ir jāsagatavo regulāri. Tāpēc LVĢMC ir izsludinājis iepirkuma konkursu, lai izraudzītos novērtējuma veicēju. Pieteikumi iepirkuma konkursam jāiesniedz līdz 5.februārim.

Novērtējuma ziņojumā būs jāiekļauj teritorijas apraksts, glabātavas apraksts, tajā apglabātie radioaktīvie atkritumi. Tāpat būs jāizanalizē divi scenāriji. Pirmais no tiem ir saistīts ar radioaktīvā piesārņojuma pārnesi pa gruntsūdeņiem un migrāciju līdz atklātiem ūdens baseiniem un dzeramā ūdens ņemšanai izmantojamo gruntsūdeņu slāņiem. Otra analīze jāveic gadījumam saistībā ar ūdens izmantošanu laistīšanai, cilvēku uzturam un mājlopu dzirdināšanai.

Tāpat būs jānovērtē radiācijas avārijas gadījumi, sprādziens, seismiskās aktivitātes, nokrišņu ietekme, ceļu būves ietekme, kā arī vienģimenes mājas celtniecība glabātavas atrašanās vietā un rotaļlaukuma izveide.

Radioaktīvie atkritumi Latvijā kopš 1962.gada tiek apglabāti radioaktīvo atkritumu glabātavā Baldones novadā. Tā ir pievirsmas glabātava, kurā ir izveidotas septiņas radioaktīvo atkritumu apglabāšanas tvertnes un kurās jau ir apglabāti vai ievietoti ilgstošai glabāšanai aptuveni 1400 kubikmetru radioaktīvo atkritumu.

Pēdējo gadu laikā radioaktīvo vielu un kodolmateriālu pielietojums Latvijā ir salīdzinoši neliels, norāda LVĢMC. Vidēji gadā tiek nodoti apglabāšanai vai ilgstošai glabāšanai aptuveni 3-8 kubikmetri neapstrādātu radioaktīvo atkritumu, kā arī dažādu slēgtu starojuma avotu. Taču saskaņā ar Salaspils kodolreaktora likvidēšanas koncepciju glabātavā "Radons" ir paredzēts noglabāt radioaktīvos atkritumus no šī objekta.

Par glabātas drošības novērtējumu būs jāinformē arī sabiedrība, rīkojot informēšanas sanāksmes.