Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Nākamnedēļ Latvijā ieradīsies 17 ASV kaujas mašīnas

© F64

Lai stiprinātu Baltijas valstu drošību, ASV nākamnedēļ uz Latviju nosūtīs 17 kaujas mašīnas.

Aizsardzības ministrijas informācija liecina, ka Vācijā, Vilzekā, pastāvīgi izvietotā ASV 2.kavalērijas pulka karavīri 6.janvārī sāka militārās tehnikas iekraušanu vilcienā, lai operācijas "Atlantic Resolve" ietvaros dotos uz Baltijas valstīm. Šī būs jau trešā ASV karavīru rotācija, kura, turpinot pastiprinātu alianses spēku klātbūtni reģionā, tiks izvietota Baltijas valstīs, tostarp Latvijā.

Šīs rotācijas pirmā grupa Latvijā ieradās jau pērnā gada beigās, lai plānotu pamatsastāva ierašanos, kas sāksies 8.janvārī, kad ar lidmašīnu Latvijā ieradīsies aptuveni 30 karavīru grupa, kuras uzdevums būs nodrošināt gan pamatsastāva, gan militārās tehnikas uzņemšanu.

Vairāk nekā 130 ASV karavīru Latvijā ieradīsies arī 11.janvārī, bet vilciena sastāvs ar militāro tehniku no Lietuvas dzelzceļa stacijā Garkalnē ienāks 15.janvārī. Pēc tā izkraušanas vairāk nekā 50 militārās tehnikas vienības, tostarp 17 dažādas modifikācijas bruņotas kaujas mašīnas "Stryker", un cita veida krava tiks nogādāta Ādažu bāzē, kur arī līdz šim izvietojās ASV karavīri.

Savukārt pēc trīs mēnešiem šo uzdevumu pārņems 3.kājnieku divīzija, pērnā gada nogalē viesojoties Igaunijā, pavēstīja ģenerālleitnants Frederiks Bens Hodžs, kurš pirms dažām nedēļām bija pārņēmis Eiropā izvietotās ASV armijas komandēšanu. Viņš arī norādīja, ka Baltijas valstīs un Polijā izvietotā ASV kontingenta rotācija turpināsies arī 2016.gadā.

Jau ziņots, ka ASV bija pirmā valsts, kura, saasinoties notikumiem Ukrainā, jau pērn pavasarī uz Latviju nosūtīja desantniekus, kurus oktobra sākumā nomainīja ASV smagās bruņutehnikas 150 karavīru lielā rota ar pieciem tankiem "Abrams" un 12 bruņotām kaujas mašīnām "Bradley". Šie transportlīdzekļi no ASV armijas Pirmās kavalērijas divīzijas smagās bruņutehnikas rotas nesen Latviju ir pametuši.

Pēc Velsas samita Norvēģija uz Latviju pērn septembra beigās nosūtīja 190 Telemarkas bataljona karavīrus ar desmit bruņutransportieriem "CV-90". Novembra beigās Norvēģijas karavīri Latviju pameta.

Saskaņā ar iepriekšējiem paziņojumiem Baltijas valstu drošības stiprināšanai uz Latviju savus karavīrus varētu nosūtīt vairākas NATO dalībvalstis, tomēr attiecībā uz šo gadu patlaban precīza skaidrība par pastāvīgu klātbūtni Latvijā ir vienīgi no ASV.

Plānots, ka amerikāņi kopā ar Latvijas karavīriem trenēsies un piedalīsies militārās mācībās tāpat kā līdz šim.

Pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas pērna gada pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos ASV ir uzsākusi operāciju "Atlantic Resolve" - tā ir mācību operācija Baltijas valstīs un Polijā. Tās mērķis ir apliecināt Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas iedzīvotājiem, ka alianse viņus aizstāvēs.