Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā

Reizniece-Ozola: Vai Latvija piedalīsies "World Expo 2015", es nelolotu ilūzijas

© f64

Skatīsimies, vai ir kādas iespējas Latvijai nākamgad piedalīties starptautiskajā izstādē "World Expo" Milānā, taču es nelolotu ilūzijas, šodien pēc valdības sēdes atzina ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Valdība šodien nolēma, ka Latvija nepiedalīsies starptautiskajā izstādē "World Expo 2015" ar iepriekš pieteikto koncepciju ar Latvijas paviljonu ozola formā, taču Ekonomikas ministrijai tika uzdots trīs nedēļu laikā sagatavot priekšlikumus, kā izmantot Latvijai piešķirto zemes platību "World Expo" teritorijā.

Reizniece-Ozola žurnālistiem stāstīja, ka līdz ar valdības šīs dienas lēmumu nepiedalīties izstādē ar plānoto paviljonu Latvijas saistības pret "World Expo" rīkotājiem paredz nojaukt jau izbūvētos Latvijas paviljona pamatus un apzaļumot atvēlēto teritoriju.

Vaicāta par to, vai Latvija tomēr varētu turpināt dalību "World Expo", Reizniece-Ozola bija skeptiska. "Domājot par citiem Latvijas dalības variantiem izstādē, jāņem vērā sagatavošanās laiks, jo izstāde tiks atklāta 1.maijā. Lai kvalitatīvi izstrādātu jaunu koncepciju, ir nepieciešams laiks, un tā patlaban mums nav. Skatīsimies, vai ir kādas iespējas, bet es nelolotu ilūzijas. Negribu pieļaut vēl kādas būtiskas kļūdas," atzina ekonomikas ministre.

Reizniece-Ozola stāstīja, ka patlaban no 3,3 miljonu eiro vērtā producēšanas un projektēšanas līguma ar komandītsabiedrību "Expo 2015" ir iztērēti aptuveni 800 000 eiro. Lai izvērtētu komandītsabiedrības paveikto, Ekonomikas ministrija piesaistīs neatkarīgus ekspertus, kas sniegs ieteikumus, kā izmantot jau paveiktos darbus. Pēc ministres domām, atsevišķas radītās "taustāmās vērtības" varētu izmantot Latvijas simtgades svinībās un kultūras pasākumos.

Tāpat ekonomikas ministre informēja, ka, atsakoties no dalības "World Expo", neizmantotā summa - aptuveni 3,4 miljonu eiro apmērā varētu tikt izmantota citiem mērķiem, piemēram, pirmā mājokļa programmai u.c.

Ministre arī norādīja, ka Šveices būvuzņēmums "Adunic AG", kas iepriekš pauda gatavību uzbūvēt Latvijas paviljonu par 3,1 miljonu eiro, savā galīgajā piedāvājumā summu samazinājis līdz 2,99 miljoniem, līdz ar to projekta turpmākai realizācijai papildus būtu nepieciešami 1,47 miljoni eiro. Savukārt Latvijas dalības "World Expo" kopējās izmaksas būtu 7,2 miljoni eiro.

Kā ziņots, ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) iepriekš aģentūrai LETA atzina, ka Latvijas dalība "World Expo" izmaksās pārāk dārgi, turklāt gatavošanās termiņš ir ļoti īss un saspringts, lai kvalitatīvi īstenotu projektu.

Pagājušajā nedēļā Reizniece-Ozola rosināja ministrus neatbalstīt Latvijas dalības turpināšanu "World Expo", jo pēdējā brīdī būtiski sadārdzinājās Latvijas paviljona būvniecības izmaksas - par aptuveni 1,6 miljoniem eiro. Ja iepriekš Latvijas paviljona būvniecībai tika atvēlēti 1,6 miljoni eiro, Ekonomikas ministrija izsludinātajā paviljona būvniecības iepirkumā saņēma piedāvājumus, kas paredzēja paviljonu uzbūvēt par nedaudz vairāk kā sešiem miljoniem eiro.

Neskatoties uz ekonomikas ministres lūgumu, valdība tomēr lēma piešķirt papildus prasītos līdzekļus, lai Latvija varētu piedalīties "World Expo".

Latvijas paviljona būvniecību "World Expo" par 3,1 miljonu eiro bija plānots uzticēt Šveices būvuzņēmumam "Adunic AG", kas kā ģenerāluzņēmējs patlaban būvē arī Vācijas un Austrijas paviljonus izstādē "World Expo".

Līdz šim noslēgtie līgumi par Latvijas dalību izstādē "World Expo 2015" paredz valsts kopējos izdevumus aptuveni 5,6 miljonu eiro apmērā. Ar komandītsabiedrību "Expo 2015" noslēgts 3,3 miljonus eiro vērts līgums par paviljona projektēšanu un pasākumu producēšanu, projekta vadībai atvēlēti 700 000 eiro, bet paviljona būvniecībai - 1,6 miljoni eiro.