Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Stūra mājas ekspozīcijām nauda nākamgad būs

© f64

Ja Saeima atbalstīs 78 000 eiro (Kultūras ministrija gan bija prasījusi 92 844) piešķiršanu Latvijas PSR Valsts drošības komitejas jeb Stūra mājas ekspozīcijas uzturēšanai, tā atkal būs apmeklētājiem pieejama jau nākamā gada sākumā. Pašlaik ēkas pirmajā un pagrabstāvā ierīko apkuri, bet Okupācijas muzejs strādā pie ekspozīcijas paplašināšanas.

Vēl šogad valdība no budžeta līdzekļiem neparedzētām vajadzībām 21 000 eiro piešķīra telpu apsildīšanai un izstādes pagaidu uzturēšanai. VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ), kas apsaimnieko šo ēku, ir sākusi apkures sistēmas ierīkošanu. «Atsevišķas telpas jau sagatavotas apsildes ķermeņu (ēkā tiks uzstādīti eļļas radiatori) pieslēgšanai. VNĪ ar darbiem iekļausies termiņos. Tas nozīmē, ka līdz šā gada beigām Stūra mājas pirmais un pagrabstāvs ar siltuma padevi tiks nodrošināts,» par darbu norisi informē VNĪ pārstāve Daiga Laukšteina.

Šā gada vajadzībām muzejam no iepriekšminētās summas esot atvēlēti 5400 eiro – materiālu atlasei, apstrādāšanai, noformēšanai. Līdzekļi esot nepieciešami arī darba kabineta iekārtošanai – šogad iztikuši vien ar vecajiem, vēl Valsts policijas izmantotajiem galdiem, bet nu vajadzīga pastāvīga vieta ar datora pieslēgumu. Jāiegādājas videoprojektori, jo iepriekšējie pēc intensīvās lietošanas vairs nav izmantojami. «Līdzko Saeima apstiprinās finansējumu nākamajam gadam un telpas apsildīs, esam gatavi sākt darbu,» skaidro Okupācijas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Strazda, kura arī darbojas šajā projektā. Izstādi gaida izmaiņas – tā nebūs ne 5., ne 6. stāvā, kā tas bija iepriekš, bet koncentrēsies tikai pagrabā un pirmajā stāvā. Saglabāsies iespēja izstādi apskatīt gan bez maksas, gan par maksu, ja izmantos gida pakalpojumu. Samazinātais finansējums gan neietekmēšot muzeja darbību, pieļāva L. Strazda un piebilda, ka, visticamāk, saturu tas neietekmēs.